Nasveti in napotki ter povpraševanja...

simonk
Novinec

Kraj: 9000

manšete volanskega droga

Napisal/-a simonk Če okt 30, 2014 8:18 pm

Na našem Peugeot 405 sem opazil da sta obe volanski manšeti v izredno slabem stanju, beri strgani na 4-5 mestih. Drog ima čep skozi katerega sem dodal malo masti čeprav ni bil suh.

Zanima me, če se omenjeno splača popravljat? Sploh ne vem ali naj bi bile manšete suhe (ščitijo pred umazanijo) ali držale mazivo za drog, sedaj so praktično suhe. Leva je v tako slabem stanju da skoznjo vidim zobovje letve (volan v desni skrajni legi) in sumim da bi tu moralo biti namazano. Na kosovnici ni razvidnih nobenih tesnil med letvijo in ohišjem droga, le omejilni blažilec/Einschlag (št.6) medtem ko št. 7 je enosmerna podložka za privitje zgiba.

Drog je ročni (brez serva), manšete pa nenavadno dolge (240 mm). Zaradi bedne zasnove bo jih zelo težko zamenjat.

Slika

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: manšete volanskega droga

Napisal/-a Fan Pe okt 31, 2014 12:15 am

Pozdravljeni

Manšete ščitijo volansko letev in notranji končnik pred vdorom zunanjih elementov ( prah, voda, pesek, sol.................. ), ki bi ji škodovali. Sama manšeta je suha, pod njo ni olja ali masti!
Več ali manj, so vse notranje volanske manšete približno enako dolge in enako pritrjene, z malo spretnosti, se jih lahko in hitro zamenja.
Po menjavi manšet, je potrebno narediti optiko vozila ( demontirani zunanji volanski končniki )!

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

simonk
Novinec

Napisal/-a simonk Pe okt 31, 2014 11:35 am

Če delam optiko je skoraj smiselno drog povlečti ven (na tem avtu gre hitro) in vse končnike zamenjat.

Vprašanje se tako glasi ali se lahko vozim še kako leto ali dve z uničeno manšeto in enostavno stvar pustim pri miru?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe okt 31, 2014 3:53 pm

simonk je napisal/-a:
Vprašanje se tako glasi ali se lahko vozim še kako leto ali dve z uničeno manšeto in enostavno stvar pustim pri miru?

NE!

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe okt 31, 2014 5:10 pm

Vzameš šubler,zmeriš razdaljo od zadnjega navoja na vzvodu končnika pa do pesta si jo zapomniš/napišeš,končnik odšravfaš,zamenjaš manšeto in končnik na mero zašravfaš nazaj in se voziš še kako leto ali 2

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe okt 31, 2014 7:52 pm

Fan je napisal/-a:
simonk je napisal/-a:

NE!

Itak tehničnega ne bo nardil. Razpadlo tudi ne bo ampak vedno večjo zračnost bo dobival. Manšete pa so zunaj res suhe noter mora pa bit drog in notranji končnik namazan. Ne predstavljam si kako bi lahko bil zobniški prenos in krogleni zglob suh....ne bi dolgo delovalo...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

simonk
Novinec

Napisal/-a simonk So nov 01, 2014 8:27 am

Nekateri zgibi so zaprti z lastno gumico, žal tile niso med njimi.

Včeraj sem za občutek izbil oba končnika in zunanji zgibi so za silo v redu, notranji pa niso v najboljšem stanju (palico lahko sučeš z mezincem), pretirane zračnosti sicer ni. Vse kaže da bo najbolje komplet zamenjat.

Skrbi me montaža novih manšet zaradi neumnega patenta. Manšeta je zelo dolga (24 cm) in univerzalni deli ne pašejo. Notranja premera sta 45 in 11 mm, medtem ko ima palica zgiba zunanji premer 15 mm z 11 mm zožitvijo. Sumim da bo zelo težko manšeto povlečti na želeno mesto.

Tehničnega bi verjetno naredil ker manšete v mirovni legi izgledajo v redu, v raztegnjeni pa porazno.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So nov 01, 2014 10:06 am

simonk je napisal/-a:Nekateri zgibi so zaprti z lastno gumico, žal tile niso med njimi.

Včeraj sem za občutek izbil oba končnika in zunanji zgibi so za silo v redu, notranji pa niso v najboljšem stanju (palico lahko sučeš z mezincem), pretirane zračnosti sicer ni. Vse kaže da bo najbolje komplet zamenjat.

Skrbi me montaža novih manšet zaradi neumnega patenta. Manšeta je zelo dolga (24 cm) in univerzalni deli ne pašejo. Notranja premera sta 45 in 11 mm, medtem ko ima palica zgiba zunanji premer 15 mm z 11 mm zožitvijo. Sumim da bo zelo težko manšeto povlečti na želeno mesto.

Tehničnega bi verjetno naredil ker manšete v mirovni legi izgledajo v redu, v raztegnjeni pa porazno.

Ejejejejej, fant... :roll: To da špurštango sučeš z mezincem, je normalno. Če ima luft v kugli, pol le zamenjaj komplet.Če lufta ni, pol kuglo lepo namaži in dej gor novo manšeto. Tiste 4mm razlike ni noben problem. A babnco tut nabiješ na suho? Manšeto in špurštango namaži z mastjo in bo šlo brez problemov.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX So nov 01, 2014 6:03 pm

simonk je napisal/-a:Nekateri zgibi so zaprti z lastno gumico, žal tile niso med njimi.

ja kaj bi pa ti rad da se notranjega končnika ne da na premikat al kaj ? če ga imaš namen menjat rabiš eno orodje, ki ga verjetno nimaš

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So nov 01, 2014 6:57 pm

Rabiš al pa tudi ne.Odvisno od dostopa.

simonk
Novinec

Napisal/-a simonk So nov 01, 2014 6:59 pm

Kdor je imel nov končnik v roki ve da zadeva gre zelo na togo. Saj ne pričakujem takega stanja od 25 let starih kosov vendar z mezincem ne bi smelo it. Lufta ni dosti v nobenem kosu (razen levi zgib) a se skupaj nabere, čez luknje je avto glasen.

Za menjavo notranjih zgibov rabiš le viličaste ključe (drog zunaj) ali namenski cevni ključ če ostane na avtu. Vprašanje kako bo z montažo manšete ker dol ne gre za noben denar, bo treba rezat.

Najraje bi menjal manšete + končnike ostalo pa pustil na miru. Zaradi varnosti je pedantnost na prvem mestu. Bomo videli kako bo šlo.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla So nov 01, 2014 7:07 pm

Pozdravljeni

Jaz bi samo vprašal katera mast se na volanski letvi lahko uporablja, da nebi prehitro preperevale manšete zaradi napačne masti ?

Na volanskem končniku sem enkrat naredil glupost... sem uporabil "FUCHS Renolit MO2" za homokinetične pa mi je razpadla gumica v enem letu.

No sedaj smo končno prišli do RENOLIT FLM 2, ki je namenjen za kugle in končnike.

Hvala za info.
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne So nov 01, 2014 8:54 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 So nov 01, 2014 8:06 pm

Končnik se ne maže,ampak menja. :huh: :roll:
Sex turns gay people into Mexicans.

simonk
Novinec

Napisal/-a simonk So nov 01, 2014 10:46 pm

Po želji se jih lahko namaže. Na širšem utoru so 2-3 ovoji žice katero spelješ dol, zmerno napolniš gumico z mazivom in zapreš nazaj. Mazivo mislim da je isto kot za homokinetične zglobe, je črno z dodatkom molibden sulfida, dobiš ga v trgovinah z avtodeli in na njem piše da je tudi za končnike.

V samem drogu je običajno olje (EP90 ali EP140) ali poltekoče mazivo (EP0 ali EP00). Hidravlični servo pa rabi ATF.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne nov 02, 2014 12:05 am

In potem je svizec namazal končnik/kroglični zglob/jarmov drog :)

Lahko se na njega postavi karkoli,pa ne bo nobene koristi. Bistvo je, da je mast spodaj ( v samem ležišču ), kar pa je nemogoče namazati, razen če nima vgrajene mazalice.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne nov 02, 2014 8:16 am

Mularija nima pojma,oz. pametuje,pa še noben ni avto od spodaj vidu.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne nov 02, 2014 8:29 am

Fan je napisal/-a: Lahko se na njega postavi karkoli,pa ne bo nobene koristi. Bistvo je, da je mast spodaj ( v samem ležišču ), kar pa je nemogoče namazati, razen če nima vgrajene mazalice.

X2

Če ni spodaj niplna za ročno mazalico, ti mast pod gumico nič ne pomaga.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 10 gostov