Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Kraj: Ilirska Bistrica

Hyundai iX20 1,4 CRDi - težave s plinom --> REŠENO

Napisal/-a martin94 Sr apr 24, 2013 4:21 pm

Lep pozdrav vsem! :)

No, težava je sledeča: doma si (poleg petke =P ) lastimo še Hyundai iX20 1,4 CRDi (90KM verzija), letnik 2011, prevoženih ima slabih 22.000km. Kadar je ozračje hladno (pod 15 stopinjami) dela brezhibno in brez pripomb. Ampak, ko se ozračje segreje nad to mejo ali ko avtomobil nekaj časa stoji na soncu, postane pedal za plin izrazito neodziven. Rabi tudi do 8 sekund (ne glede na obrate in ne glede na to, ali je motor segret na delovno temperaturo ali ne) da ob pritisku na pedal pospeši. Ne samo, da je to izredno nadležno, vendar v nekaterih situacijah tudi zelo nevarno (prehitevanje, vključevanje v promet,...). Sem bil na uradnem servisu, kjer sem obenem tudi opravil prvi redni servis, kjer so tudi opravili diagnostiko vozila, vendar se ni prikazala nikakršna napaka v elektroniki. So pregledali vse mogoče parametre, tudi poklicali na centralo v Ljubljani, vendar rešitve niso našli. Sam sem tudi sedaj pisal zastopniku za Hyundai in v matično tovarno (Češka), ter še čakam na odgovor.

Skratka, kaj morda kdo od vas ve, v čem bi lahko bila težava?

Vnaprej hvala za odgovore ;)
Zadnjič spremenil martin94, dne Po dec 01, 2014 12:44 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

rs5
Novinec

Re: Hyundai iX20 1,4 CRDi - težave z plinom

Napisal/-a rs5 Če apr 25, 2013 7:24 am

Glede na letnik predvidevam,da je avto še v garanciji,kot praviš se s takim avtom ne moreš voziti.Torej pelji ga na servis se zmeniš za nadomestni avto,ki ti pripada za čas popravila(krije garancija)pa naj imajo avto tam in ugotavljajo kje je napaka.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Če apr 25, 2013 9:32 am

Na servis in vztrajaj naj odpravijo. Predvidevam, da so tako ali tako na novo naložili "program" na ECU. Glede na to, da se gas oz plin odziva preko elektronike (ni zajle), je po mojem mnenju definitivno problem v elektroniki.

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Če apr 25, 2013 7:37 pm

Sam sem tudi takega mnenja, drugače pa sem zopet klical na servis (so prejeli tudi klic od zastopnika glede mojega sporočila) in sem se dogovoril, da pridem v ponedeljek na servis in bodo poskusili s vsemi mogoči verzijami programov, ki so na voljo, pa potem sporočim, kako se izide ;)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če apr 25, 2013 9:01 pm

vsekakor ni napaka v pedalu za plin.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Re: Hyundai iX20 1,4 CRDi - težave s plinom

Napisal/-a martin94 Po apr 29, 2013 2:53 pm

evo da povzamem: gre za serijsko napako motorne elektronike pri 1.4 CRDi motorju (in to samo pri modelu iX20 :evil: ). Nisem edini, ki se mu to dogaja (so še 4 v LJ, eden v Vipavi in še 3 v MB z istimi težavami), so mi dali na servisu za stestirat glanc nov avto z enakim motorjem in je popolnoma enako delal, tako da naj bi se to popravilo z izboljšanim programom, vendar pa le-ta popravek še ni prišel ven, tako da bo rablo nekaj mesecev še počakat :roll:

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po apr 29, 2013 8:44 pm

a so znal kj bl točn povedat?
ker dvomim da je kr v računalniku napaka.in to občasno.
in zj se boš vozu tko z avtm ker ga oni ne morejo popravt?
jst bi zahteval drug avto (drug model) v voznem stanju ker se tko pač ne moreš vozit.
sj vozilo je v garanciji?
Ni vse res kar napišem

Gregor Humar
Nov uporabnik

Napisal/-a Gregor Humar Po apr 29, 2013 9:04 pm

"tako da bo rablo nekaj mesecev še počakat "

?!?!???

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Po apr 29, 2013 9:31 pm

saj sem peljal njihovega testnega iX20 z identičnem motorjem in prevoženimi 1500km in se je obnašala popolnoma enako. Gre za težavo na elektroniki in čakajo nadgradnjo, ki bi le-to odpravila. Avto je v garanciji in so mi ponujali nadomestnega, vendar se sam nisem odločil zanj, saj so mi z današnjim reprogramiranjem (s tistim kar so imeli na voljo) to težavo odpravili v 1. in 2. prestavi, tako da sedaj pri speljevanju ni težav, prehitevanja pa se bom raje nekaj časa malo vzdržal (glede na moj stil vožnje to niti ne bo tako težko) ;)

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 To okt 22, 2013 8:16 pm

Tako za informacijo (če je še kdo z istimi težavami): je sedaj na voljo popravek (ja, končno so ga spacali skupaj :roll: ), sem v četrtek peljal našega iX20 na servis, da so ga naložili gor in sedaj ni nikakršnih težav več, motor lepo potegne (za tistih 90 KM :mrgreen: ) ne glede na prestavo, hitrost ali zunanjo temperaturo :D

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran To okt 22, 2013 8:19 pm

martin94 je napisal/-a:Tako za informacijo (če je še kdo z istimi težavami): je sedaj na voljo popravek (ja, končno so ga spacali skupaj :roll: ), sem v četrtek peljal našega iX20 na servis, da so ga naložili gor in sedaj ni nikakršnih težav več, motor lepo potegne (za tistih 90 KM :mrgreen: ) ne glede na prestavo, hitrost ali zunanjo temperaturo :D

Lepo slisat, je pa res trajalo.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack To okt 22, 2013 8:21 pm

Poraz, se pravi so rabili štiri leta da so popravili napako, glede na to da je iX20 prišel ven leta 2010? Nekaj smrdi tukaj vsaj po mojem, vsaj tak občutek imam kakor da so te ala software fixi bolj začasna rešitev.
Tukaj je sicer še ena tema o tej težavi:
http://www.hyundai-forums.com/234-ix20/145030-ix20-crdi-hesitation-when-accelerating.html
http://www.hyundai-forums.com/234-ix20/164817-turbo-lag.html

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Sr okt 23, 2013 9:04 pm

upam da res to ni le začasen fix, ampak kot rečeno, it has done the job, težav ni več ;) je pa res, da je to postala hiba VSEH avtomobilov z 1,4 CRDi in 1,7 CRDi agregati, ne glede na model avtomobila ali znamko (Hyundai ali Kia). Je pa res, da so (redke) izjeme, ki teh težav nimajo. SIcer pa srečneži, ki pa imajo 1,6 CRDi motor, so pa tudi na čakanju na popravek, ki bi odpravil klenkanje motorja, kar pa je spet ena od serijskih napak, ki pa velja le za 1,6 CRDi agregate, razen (spet) parih izjem, ki so srečneži da teh težav nimajo, tako da o teh novih Hyundaijevih dizlih, ki so manjši od 2.000 ccm res nima smisla več zgubljati besed :roll:
Vem da imajo tudi ostale znamke podobne težave, ampak sem pa trdno prepričan, da lahko v tem primeru spacajo popravek prej kot v 4-ih letih....

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Če okt 24, 2013 3:42 pm

Res je neopravičljivo, da ste lastniki vozil z 1.4 CRDI motorjem tako dolgo čakali na odpravo težave, ampak zdaj je, kot praviš, težava odpravljena. Naj bo v poduk pri kupovanju naslednjega (kiinega) avtomobila.

vugtom
Nov uporabnik

Napisal/-a vugtom Pe nov 14, 2014 10:51 am

Lep pozdrav vsem na forumu! Sem pravkar na novo registriran - takorekoč še "frišen" na tem forumu.
Zdaj pa k stvari - tudi sam imam enak model Hyundai ix20 - 90 konjskega diesla. Letnik 2012, kupil novega, imam že cca 75000 km. Zanima pa me nekaj - ali je to ista težava o kateri piše-š martin94? Avto namreč tudi meni ob toplejšem vremenu slabše vleče, predvsem pa pod 2500 obrati da zelo malo od sebe. Ko pridem nekako do 2500 obratov, pa potegne. To sicer smatram kot izrazito "turbo luknjo", po tem kar sem prebral, pa razmišljam, če to ni mogoče enaka napaka... Martin, na katerem servisu pa so ti ta program naložili? Sam ga servisiram na Samovi v Ljubljani. Verjetno tudi oni vedo za ta problem. Hvala vnaprej za odgovor in lep dan vsem!

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Pe nov 14, 2014 8:55 pm

Lahko da še niso opravili reprogamacije, bi moral vprašati na servisu, sam ga servisiram pri Avtoplusu v Kopru in do sedaj res, brez pripomb. So korektni in ne glede na moje želje vedno naredijo kar se lahko, zatakne se edino kadar ne morejo česa narediti zaradi nesposobnosti glavnih iz Ljubljane ;)

S reprogramacijo je boljše, tako da imaš potem ne glede na temperaturo enako turbo luknjo (ki je še vedno zelo velika :roll: ) ;) pač, motor je tak kot je, sedaj ko imam Octavio, se mi potem vedno kadar po dolgem času zopet iX20 vozim zdi, da ne gre nikamor, čeprav ima isto konjenico in 10 Nm več navora kot moja Škoda ;)

Pri 1.6 CRDi, pa imajo težave s klenkanjem hladnega motorja, ter reprogramacije za iX20 še vedno ni (medtem ko za i30 je) ;)

vugtom
Nov uporabnik

Napisal/-a vugtom Po nov 17, 2014 8:23 am

Evo, sem že prišel do nekih informacij... Pri generalnem zastopniku v LJ v Črnučah so mi povedali za "acceleration logic improvement" - to naj bi zadevo izboljšalo. Sicer kot praviš je turbo luknja še vedno velika in verjetno kaj dosti ne bo razlike. Ko sem avto kupoval je bil testni, (znižan za 3 jurje) in pač edini. Sicer mi v vsem ustreza, dobro narejen avto, vendar ta motor je pa precejšnja hiba. Sploh ker sem pred nekaj leti imel Alhambro z enako močnim motorjem (1,9 TDI) in je zelo lepo vlekla.

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Po nov 17, 2014 10:39 am

Se strinjam. Sicer pa je bil tudi pri nas nakup le zaradi tega, ker je bilo testno vozilo v poslovalnici, ki se je nato čez slabo leto zaprla ;)

vugtom
Nov uporabnik

Napisal/-a vugtom To nov 25, 2014 7:41 am

Pred nekaj dnevi sem opravil nadgradnjo, neke silne razlike ni in je tudi ne more biti. Po občutku se mi zdi, da se stvari, ki so se pri pospeševanju prej dogajale pri 2500 obratih, se zdaj začnejo nekako pri 2000. To bi blo to. ;)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov