Nasveti in napotki ter povpraševanja...

yamahko
Nov uporabnik

Popravilo VW Lupo 1.0 (mnenja!)

Napisal/-a yamahko Ne feb 08, 2015 9:54 pm

Pozdravljeni,
zanima me nekaj stvari. Namreč imam VW Lupo 1.0 letnik 1998. Osebno mi je avto zelo špica. Vendar tukaj pridejo težave ki so se začele pojavlati.
Avto je prva serija omenjenega modela, to pomeni, da je motor še na "ketno" in ne na jermena.
Prvi večji problem ki se pojavi je, da motor pije olje oziroma ga meša z hladilno tekočino. V slabih 4 mesecih (od malega servisa) je popil cca 0,5l olja. Voda je pa posledično zapacana. Seveda se tudi na pokrovčku olja vidi tista bela sluz. Sumim glavo oziroma tesnilo glave. Ne kadi oz se ne voha olja. Na snegu pa se opazi črn vlek ko pohodiš gas.
Drugi večji problem pa je poraba goriva. Na začetku, ko sem ga kupil, bi z polnim tankom lahko naredil do 600, 700km (takrat sem z 25€ (malo več kot pol tanka) naredil 350km), danes, naredim z polnim tankom (cca 40€) 300km. Razlika je očitna! Oziroma, z 10€ kar je približno 8l naredim med 30 in 90 kilometri. Seveda govorim zmerne vožnje po omejitvah. V primerjavi z leto starejšim polotom ki ima 1.0 mašino že na jermena, jih z polnim tankom vozi okoli 800km. Hmm zanimivo ..
Tretji problem pa je menjalnik. Druga brzina "škrta" pri večjih obratih, ostale so nekako še vredu.
Ker je toliko napak se mi avta žal ne splača prodati oz. bom rekel drugače, nisem človek, da bi "nasral" nekoga drugega.
Kaj mi priporočate? Razmišljam o menjavi motorja skupaj z menjalnikom. Ali bi se mi splačalo dati noter 1.4 60hp oziroma 1.0 MPI (z jermenom)? Za 1.4 bi bilo potrebno menjati vso napeljavo? Kaj vse bi moral spremeniti? Oz če bi dal 1.0 od Polota ali Lupota, Bi pasala trenutna napeljava ali?
Je pa tako. Ker mi je avto tako všeč bi ga zelo rad imel zase in popravljal zase. Prosim, brez kakih komentarjev, da se to ne splača in bolje kupiti drugega (kar že vem, a bi si naredil preveliko izgubo).
Hvala za kakršen koli nasvet! Pa lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Popravilo VW Lupo 1.0 (mnenja!)

Napisal/-a Fan Ne feb 08, 2015 10:03 pm

Glede na to, da nameravate vozilo obdržati in ga uporabljati ............................ bi osebno uredil/servisiral obstoječi motor in menjalnik. Tako se ve kaj se ima! Urejen motor, pa bo tudi goriva manj potrošil.
Lahko sicer menjate motor in menjalnik, vendar je potrebno vedeti, da se bo vgradilo spet staro/rabljeno in nikoli ne veste kakšne okvare se lahko pojavijo.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne feb 08, 2015 10:05 pm

Če gre,poskusi z menjavo za motor na jermen.Ali si vedel,da je ta s ketno,star predelan škodin motor? ;)
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne feb 08, 2015 10:12 pm

No ja, star ali ne, Škodin ali Seatov, bo še zmeraj dalj deloval, kot vsak nov!
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Ne feb 08, 2015 10:16 pm

jaz bi vzel drug avto, cene kot vidim so okrog 1000€ ali manj

obstoječega pa lahko še vedno prodajate po delih ali kot celoto in brez težav lahko omenite okvare pri prodaji...

cena drugega avta - € od prodaje trenutnega < popravilo obstoječega problema (verjamem da je spisek okvar v resnici daljši)

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne feb 08, 2015 10:22 pm

Če že misliš menjat motor dobi 1.6 AEE.

yamahko
Nov uporabnik

Napisal/-a yamahko Ne feb 08, 2015 10:38 pm

Motor sem sam popravljal po najboljših močeh, a še premalo :(
xxl so mi povedali ja, da se vozim z Škodinim motorjem.

Sam sem v dvomih ja. Najraje bi ga popravljal ker bi lahko naredil z njim tisto, kar si želim. Vendar po drugi strani, za ta denar dobim res drugi avto ..

čare a to je 75hp mašinca? Verjetno bi potreboval za njo tudi vso možno napeljavo?

Kaj pa v primeru, da bi avto res prodal. Koliko bi lahko zahteval za celoto? :)

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Po feb 09, 2015 10:16 am

200 evrov

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Po feb 09, 2015 12:40 pm

tudi jaz sem imel enak znesek v mislih, s tem da komot lahko začneš pri 500€ in pol spuščaš

avto je navsezadnje vozen !

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po feb 09, 2015 3:39 pm

Jaz bi prodal avto v stanju kot je, ali pa zrihtal motor in menjalnik in se vozil naprej.

Tale motor je škodin (kot že veš) ima odmično gred v bloku in 3× uležajeno glavno gred, ter 997ccm. VW-jev 1.0 ima odmično v glavi, 5× uležajeno glavno gred, 999ccm in malenkost večji navor od škodinega. Moč je pa enaka, tako da pomoje se ne splača menjat.

yamahko
Nov uporabnik

Napisal/-a yamahko Po feb 09, 2015 4:17 pm

Avto je normalno vožen, zjutraj lepo vžge, se peleš, se segreje, itak ga ne "goniš" pa tut škrta ne menjalnik. Bol kriza je kak hrib ko je treba v 2 dat ampak to je druga zgodba.

No mogoče le premislim in ga dam na internet, pa naj ga kdo "prešverca" dalje, če mu bo pasalo hehe :)

Hvala vam za nasvete!

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Po feb 09, 2015 5:53 pm

Če boš prodajal dopiši v pogodbo, da je kupec avto pregledal...

yamahko
Nov uporabnik

Napisal/-a yamahko To feb 10, 2015 10:50 am

Ali se stem zavarujem pred "skrito napako"?
Pa ne da bi sedaj jaz skrival, bol me skrbi, da bo nekdo našel nekaj, kar še sam ne vem, pa me bo na koncu "zjebal" ..

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To feb 10, 2015 12:51 pm

Napiši v pogodbo čisto vse, kar se ti zdi vprašljivo (že pokvarjeno ali morda kasneje), dopiši, da je kupec seznanjen in da ti za to ne prevzemaš odgovornosti - skratka, da je popravilo vprašljivih zadev stvar kupca.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 15 gostov