Napisal/-a SL To sep 09, 2014 2:51 pm
Pozdrav vsem
spopadam se s čudno okvaro zavor. Avto ob močnejšem zaviranju, zlasti je to občutno pri večjih hitrostih - npr. nad 100 km/h) precej zaniha v desno in nato ves čas zaviranja ne gre naravnost, ampak nekoliko v desno. Ni važno, ali se pri tem ABS vklopi ali ne.
Ko sem to opazil, sem bil skoraj prepričan, da je kaj narobe na podvozju (roke). Serviser, ki ni od včeraj, avte vozim k njemu že deset let, je tri dni pregledoval in zamenjeval vse, kar je bilo možno, stanje pa je še vedno isto. Podvozje (roke, vzmeti, blažilnki, stabilizator, optika) - vse to je brezhibno in po njegovem tu ni težave. Opazil pa je, da je zavorna sila na prednje levo kolo ves čas manjša (npr. ob začetku zaviranja na levem kolesu 1 kN, na desnem 2 kN, kasneje pa je ta razlika manjša (levo kolo 2,5 kN, desno 3 kN). Zavorni sistem je dvakrat prezračil, zamenjali smo glavni zavorni valj, pregledali vse cevi, čeljusti, delovanje batov, membrane (vse je OK), zamenjali zavorno tekočino... Nobenih sprememb na bolje. Drugače zavore prijemljejo v redu, ni nobenega tresenja ali kakšnih čudnih zvokov.
Na pooblaščenem servisu so na novo kalibirali ABS (v okviru vpoklica) in tudi po tem ni bilo nič bolje. Pooblaščenec pravi, da je z zavorami vse v redu, so se peljali in niso ugotovili, da bi bilo kaj narobe, izmerili so samo 7% razliko v zavorni sili med desnim in levim kolesom, kar naj bi bilo daleč od toleranc na tehničnem pregledu (21%). Pooblaščenec pravi, da so zavore OK in da je kaj na podvozju.
Moj serviser pravi, da je podvozje OK in da je okvara najverjetneje na zavorah. Predlaga da zamenjam še modul za ABS, ki pa ga rabljenega za moje vozilo ni lahko dobiti. Po njegovem je edino še možno, da je ABS okvarjen in da zato moti razporeditev zavorne sile. Sicer pa se ob zaviranju, z ABS ali brez, ne prižge nobena opozorilna lučka.
Kakšne sugestije, mnenja- bi bilo zelo dobrodošlo.
Avto: Chevrolet Lacetti SW 1,6, letnik 2008, 80.000 km.