Nasveti in napotki ter povpraševanja...

SL
Nov uporabnik

Zavore - problem

Napisal/-a SL To sep 09, 2014 2:51 pm

Pozdrav vsem
spopadam se s čudno okvaro zavor. Avto ob močnejšem zaviranju, zlasti je to občutno pri večjih hitrostih - npr. nad 100 km/h) precej zaniha v desno in nato ves čas zaviranja ne gre naravnost, ampak nekoliko v desno. Ni važno, ali se pri tem ABS vklopi ali ne.

Ko sem to opazil, sem bil skoraj prepričan, da je kaj narobe na podvozju (roke). Serviser, ki ni od včeraj, avte vozim k njemu že deset let, je tri dni pregledoval in zamenjeval vse, kar je bilo možno, stanje pa je še vedno isto. Podvozje (roke, vzmeti, blažilnki, stabilizator, optika) - vse to je brezhibno in po njegovem tu ni težave. Opazil pa je, da je zavorna sila na prednje levo kolo ves čas manjša (npr. ob začetku zaviranja na levem kolesu 1 kN, na desnem 2 kN, kasneje pa je ta razlika manjša (levo kolo 2,5 kN, desno 3 kN). Zavorni sistem je dvakrat prezračil, zamenjali smo glavni zavorni valj, pregledali vse cevi, čeljusti, delovanje batov, membrane (vse je OK), zamenjali zavorno tekočino... Nobenih sprememb na bolje. Drugače zavore prijemljejo v redu, ni nobenega tresenja ali kakšnih čudnih zvokov.

Na pooblaščenem servisu so na novo kalibirali ABS (v okviru vpoklica) in tudi po tem ni bilo nič bolje. Pooblaščenec pravi, da je z zavorami vse v redu, so se peljali in niso ugotovili, da bi bilo kaj narobe, izmerili so samo 7% razliko v zavorni sili med desnim in levim kolesom, kar naj bi bilo daleč od toleranc na tehničnem pregledu (21%). Pooblaščenec pravi, da so zavore OK in da je kaj na podvozju.

Moj serviser pravi, da je podvozje OK in da je okvara najverjetneje na zavorah. Predlaga da zamenjam še modul za ABS, ki pa ga rabljenega za moje vozilo ni lahko dobiti. Po njegovem je edino še možno, da je ABS okvarjen in da zato moti razporeditev zavorne sile. Sicer pa se ob zaviranju, z ABS ali brez, ne prižge nobena opozorilna lučka.

Kakšne sugestije, mnenja- bi bilo zelo dobrodošlo.

Avto: Chevrolet Lacetti SW 1,6, letnik 2008, 80.000 km.

Uporabniški avatar
matija245
Nov uporabnik

Kraj: Ivančna gorica

Re: Zavore - problem

Napisal/-a matija245 To sep 09, 2014 3:09 pm

kaj pa ko bi poskusili z menjavo ploščic/diskov? lahko je pa tudi gumi lajtunga ki gre do čeljusti zamašena.. bi blo za preverit..
Life is like a path we all have to walk.. i choose to live it in a fast lane.!

gosenica
Nov uporabnik

Napisal/-a gosenica To sep 09, 2014 4:15 pm

ste dobro pregledali zavorne cevke? lahko da je vezivo v cevki popokano in jo na levi strani napihne in ni toliko pritiska na celjust kot na desni strani.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To sep 09, 2014 8:49 pm

Pozdravljeni

Nekaj blokira, potrebno bo fizično pregledati komplet zavorni sistem. To kar se je delalo/menjalo, je samo ugibanje..................

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr sep 10, 2014 6:29 am

Čas je, da zamenjaš serviserja. Namreč,tisti serviser,ki bo očistil in namazal vodila zavonih ploščic ter vodila čeljusti (ne, ni dovolj, če se bat v čeljusti premika ven in not na roke), bo zadevo popravil da bo delovala pravilno. Aja, pa naj še preveri delovanje zadnjih zavor ;)
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

SL
Nov uporabnik

Napisal/-a SL Sr sep 10, 2014 7:34 pm

Diski so še originalni, pred dvema letoma, ko so bile menjane zavorne ploščice, so bili struženi. Diski so v redu, avto ne trese pri zaviranju, niso zviti ali kaj podobnega.

V prvi pošti nisem omenil, da so bile gumijaste cevi skrbno pogledane in da niso napokane ali zamašene. Pri zavornih čeljustih je bilo vse očiščeno in podmazano. Za vsak primer smo poskusno zamenjali tudi gumijaste cevi in zavorne ploščice med desnim in levom kolesom, da bi morda ugotovili, če bi se zavore kaj drugače obnašale, pa ni bilo razlike.

Skratka, praktično vse, kar je bilo predlagano, je bilo že "sprobano".

LP

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr sep 10, 2014 10:28 pm

Mogoče res vse, vendar ne skrbno/pedantno ............................... skratka, vozilo dvigniti in najti kaj blokira :)

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr sep 10, 2014 10:56 pm

*
Kaj češ tudi jaz nisem obvladal zavor in me je @Fan naučil profesionalnega "doktorskega pristopa" tako, da sedaj si sam rihtam zavore :)

Na tehničnem ni mogo verjeti.... kazalca ves čas paralelna.

OPOMBA: dokler sam ne začneš rihtati avta nebo nikoli dobro delalo, ker nimajo toliko časa na voljo, da bi lahko dobro porihtali.

Lp.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Kraj: Slovenija

Napisal/-a Komarček Če sep 11, 2014 11:03 am

Da si malce sposodim temo. Jaz imam na avtu stare bremze 4 mesece, znamka je ATE in enako ATE ploščice. Enkrat sem se fural po makadamu in mi je začelo nekaj drejati po ploščicah, tudi ko sem se peljal naravnost. To je bilo že pred kakim mesecem.

No zdaj pa se mi tak zvok pojavla samo ko speljujem iz mesta ter zavijam v levo ali pa desno. Pač zacvili kot bi bilo nekaj med diskom in ploščico ali pa tistim plehom med diskom.

Le kaj bi to lahko bilo?!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če sep 11, 2014 11:06 am

Vozilo dvigniti, kolo dol in pogledati

SL
Nov uporabnik

Napisal/-a SL Če feb 12, 2015 8:07 am

Še zadnjič v tej temi - konec zgodbe s čudnim zaviranjem Chevrolet Laccettija.

Težava je bila v okvarjenem ABSu. Popravilo me ni stalo nič, ker je Chevrolet odobril zamenjavo, v nasprotnem primeru bi bila cena novega ABS modula in dela okoli 1600 evrov. Težavo so rešili na Avotehni VIS v Ljubljani, kjer so se na lastno pobudo angažirali tako kot je treba (za razliko od enega drugega pooblaščenca, za katere je bil avto brezhiben).

Sedaj avto zavira tako kot je treba, tudi občutek na stopalki je čisto drug, dosti manj "gumijast".
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov