Nasveti in napotki ter povpraševanja...

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Prekinjen dovod goriva v motor?

Napisal/-a svetilnik Pe apr 03, 2015 8:19 am

Prvič se mi je zgodilo, da bi me avtomobil skoraj pustil na cedilu. Stvar je sledeča in me zanima če je to možno, saj še nisem slišal za takšen primer.
Nekaj dni nazaj sem po 70km vožnje avtomobil parkiral na nekem parkirišču z rahlim naklonom, tako, da je bil sprednji del avtomobila kjer je motor obrnjen navzgor. Po osem do devet urni odsotnosti sem avto normalno vžgal, toda po približno 15s crkne. Večkrat sem ga poskušal zagnati, toda nič... motor pa daja normalen zvok pri poskusu vžiga. Po nekem času se odločim, da bom avtomobil spustil vzvratno v leru iz klančine, toda kljub ključu v kontaktu se volan ne obrača... Avtomobil se ustavi približno po dveh, treh metrih, na relativno ravni cesti, brez naklona... poskusam še nakajkrat z užigom in končno mi po nekaj poskusih uspe!
Sedaj pa me zanima, ali je možno, da je bil onemogočen dovod nafte v motor, ker je avtomobil bil parkiran z motorjem navzgor? To je po mojem edina možna razlaga, je pa res, da za kaj takega še nisem slišal in niti doživel, kljub temu, da sem že marsikateri avtomobil parkiral na ta način. Je mogoče to napaka ali svinjarija v nafti?

rs5
Novinec

Re: Prekinjen dovod goriva v motor?

Napisal/-a rs5 Pe apr 03, 2015 8:31 am

Sodelavc je imel tak problem pri opel vectra,jo je moral vedno parkirati tako da je bila z nosom obrnjena navzdol drugače ni za milga boga hotela vžgat :roll:

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe apr 03, 2015 2:19 pm

dj bod vsaj tok pametn pa napiš ker avto voziš.
pa kva vm ni jasno?
Ni vse res kar napišem

svetilnik
Uporabnik

Napisal/-a svetilnik Pe apr 03, 2015 3:14 pm

abbe je napisal/-a:dj bod vsaj tok pametn pa napiš ker avto voziš.
pa kva vm ni jasno?

Kaj si toliko živčen? Avto je focus 1.8tdci... in kaj boš sedaj rešil, razen tega, da nimaš kaj početi in si se dregnil ob moje vprašanje?
Drugače pa težko razumem te kva, tok, vm... ;) :lol:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe apr 03, 2015 3:33 pm

Meni se zdi, da je precej bolj pomembno to, da je sploh bilo treba opozarjat na povsem pomanjkljivo vprašanje, kot pa sam način opozarjanja (ki res ni tako grozen). Se komu zdi drugače?

svetilnik
Uporabnik

Napisal/-a svetilnik Pe apr 03, 2015 3:41 pm

Na splošno sem spraševal, če je to kar sem vprašal možno, kakorkoli... Sem pa sedaj svoje tako hudo pomanjklivo vprašanje popravil, pa nobenega odgovora... sama pametovanja ;)
Očitno nekaterim kultura obnašanja ni ravno domača... kajne esem? ;) Ampak pustimo to, samo pameten odgovor čakam ;)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe apr 03, 2015 3:56 pm

Namesto, da bi se zahvalil za opozorilo ter opravičil, si napadel abbeja. :roll:
Namesto, da bi razumel, da je potreba po opozarjanju precej pomembnejša od načina opozarjanja, si napadel mene. :roll:
Namesto priznanja lastne napake si se spomnil, da "sprašuješ splošno". :roll:

In potem se še smešiš z lapanjem o kulturi obnašanja. Dovolj očitno, da bodo vsi razumeli na le en način. To hočeš?
Res - kaj ti ni jasno?

BTW - "na splošno" je možno čisto vse na svetu (tudi zato povsem jalov izgovor in kot tak novo smešenje). Konkretno tu je celo gotovo, saj je edina spremenljivka bila naklon - ko je bilo ravno, je le potegnil nafto in vžgal. Nekje ti pade nafta, običajno je to na spojih pri filtru, ni pa nujno. Normalno, da sčasoma kaj popusti ali kje podrsaš, prileti oster kamenček ipd... Treba je pregledat in sanirat.

svetilnik
Uporabnik

Napisal/-a svetilnik Pe apr 03, 2015 4:23 pm

Nikogar nisem napadal, saj od tega nebi imel nič... je pa res, da sem se malo nasmejal njegovi komunikaciji. Zanimivo, da je rs5 brez spotikanja normalno odgovoril na mojo težavo.
No vidiš, za tvoj odgovor ni bil potreben podatek za kateri model avtomobila gre, se ti pa zanj zahvaljujem.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe apr 03, 2015 7:24 pm

A maš prozorno cevko od filtra do pumpe? Če imaš preveri, če je nafta v njej, ko ne bo hotel vžgat.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Pe apr 03, 2015 7:32 pm

lahko preveriš črpalko goriva - če je pritisk dovolj velik

če pomislimo da bi motor nehal delovati pri (8-9 urni) vožnji v hrib....

možno je tudi da je "potegnilo" zrak na kakšnem spoju cevke v času parkiranja

bi bilo zanimivo ponoviti vajo če naslednjič tudi ugasne po 15 sekundah

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe apr 03, 2015 9:24 pm

svetilnik je napisal/-a:Nikogar nisem napadal, saj od tega nebi imel nič... je pa res, da sem se malo nasmejal njegovi komunikaciji. Zanimivo, da je rs5 brez spotikanja normalno odgovoril na mojo težavo.
No vidiš, za tvoj odgovor ni bil potreben podatek za kateri model avtomobila gre, se ti pa zanj zahvaljujem.

ja ful je normalo odgovoru,napisal ti je za opel vectro k s tvojmu avtm nima nič skupnega.
ful si lahko iz tega pomagaš.
drgač je pa zlo pomembno ker avto maš.ker niso vsi dizli enaki,pa za velik napak se ve že v naprej (primer vectre) in bi lahko dobil hitreje koristen odgovor.
no kokr kol nekateri dizli imajo v tanku črpalko ki poriva nafto proti motorju,če ta crkne se dogaja da avto ne prižge oz da zelo dolgo časa vergla.
tvoj črpalke nima tko da ti to sigurn ni crknlo :)
Ni vse res kar napišem

trs
Novinec

Kraj: bela krajina

Napisal/-a trs So apr 04, 2015 2:42 pm

Največkrat se zgodi, da po menjavi slabe kopije ali slabe montaže filtra goriva pride do omenjenega problema tudi samo pri parkiranju v klanec za več ur. Tam kjer " vleče" zrak v sistem goriva tudi ni mus, da bo sled nafte, ker ne tesni 100%. Rezervoar goriva je pa na najnižji točki koder gorivo potuje.
Moj nasvet iz izkušenj pravi: zamenjaj filter goriva z kvalitetnim. Preglej vse spoje in vode goriva.
Obstajajo tudi bolj zahtevni testi, ki pri laiku lahko naredijo večjo škodo, kot, če bi dal avto na servis.
Osebno se k montaži proti povratnim ventilom ne nagibam.
Lp trs
vw je boljši avto

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So apr 04, 2015 2:59 pm

@svetilnik:
Kdaj si menjal filter goriva? Katere znamke je filter, ki je sedaj montiran?
To, kar se ti je zgodilo nakazuje samo na eno stvar: Zrak v sistemu in posledično padec goriva nazaj v tank. In zakaj? Zato, ker ti je avto normalno vžgal in je po cca. 15-ih sekundah crknu. To se zgodi, če ni dovoda goriva v filter. Ko si avto spustil na ravno, je potreboval nekaj časa, da je potegnu gorivo iz rezervoarja in "za silo" nafilal filter goriva, da je nafta lahko prišla do pumpe in potem dalje.
In zakaj je do tega prišlo? Ali zaradi za en klinc vrednega filtra goriva ali zaradi zjahanih O-ringov v hitrih spojkah in na tem mestu vleče zrak ali pa je tesnilo na spodnji strani filtra, kjer je čep za izpuščanje svinjarije iz filtra, preprelo in ti tam nafta teče ven (to pa najlažje preveriš tako, da greš z roko pod filter goriva in s prsti ušlataš ta čep. Če boš mel mokre prste od nafte je to to).
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

svetilnik
Uporabnik

Napisal/-a svetilnik Po apr 06, 2015 7:44 am

Res je, filter ni originalen, menjan je pa vsako leto, nezadnje pred enim letom. Upam, da mi do servisa ne bo nagajal na ravni podlagi in med vožnjo, kar se tiče klancev bom že pazil.

ucmanster
Nov uporabnik

Napisal/-a ucmanster Če apr 23, 2015 11:56 pm

Meni se je pododobno pripetilo včeraj pri Ford Tourneo 1.8 tDci. (90 KM).

Prvič se mi je zgodil problem, ko na ravnem parkirišču ni hotel v prvem poiskusu vžgat. ampak šele po tretjem 3 sekundnem verglanju.

Potem sem se pripeljal domov in ga parkiral z "nosom" v dolino. Avto je nato takoj vžgal, vendar mi je vgasnil kar med vožnjo. Dal sem takoj v ler in ga poskušal kar med vožnjo v leru vžgati. Po trikratnem poiskusu ni uspelo. Nato sem ustavil. Potem mi je takoj vžgal.

Doma mi je potem ša parkrat vžgal in normalno laufal v prostem teku. Kam zapeljat si pa ne upam.

Sam sumim na naftni filter, vendar je bil menjan pred 30.000 km in tudi sosed mehanik je podvomil o tem. Za podrobnejši pregled še ni imel časa.

Kot podatek naj navedem, da mi je včasih že prej med vožnjo (sicer komaj zaznavno) "cuknil".

Ma pa zanima, kaj bi bil za en del vgrajen na cevi naprej od filtra. se pravi od filtra je cca pol metra cevi. potem ta del. in potem cev naprej. Del je velik cca 5 cm (premer). debel je cca 1 cm. Ni nič vezan na elektriko. zato me zanima ali je to kak dodaten filterček? al je kak tlačen ventil? al kaj?

svetilnik
Uporabnik

Napisal/-a svetilnik Pe apr 24, 2015 6:16 am

Lahko so tiste gumnaste cevke nad injektorji, saj ne vem kako se jim reče, mislim, da povratnik ali nekaj takega...

ucmanster
Nov uporabnik

Napisal/-a ucmanster Pe apr 24, 2015 7:29 pm

Evo, pa sem prišel z avtovleko domov :)

@svetilnik

kaj misliš z gumijastimi cevkami? Da bi preprarele in da bi zrak vleklo? Mokro ravni ni videti od nafte. A ti si že odkril napako?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov