Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Toyota Yaris 1.3 l 2007 - trši menjalnik

Napisal/-a Pipita Če maj 14, 2015 1:23 pm

Živjo,

zanima me ali ima kdo izkušnje s tršim prestavljanjem pri omenjenem avtomobilu. Občasno imamo težave pri prestavljanju, večinoma navzgor v 3., 4. prestavo. Izgleda tako, kot da sklopke ne bi stisnil do konca in včasih menjalnik želi celo nekoliko zaškrtat. Zanimivo je to, da se to ne dogaja vedno ampak le občasno. Kaj bi lahko bil vzrok? Zanič sklopka? Avto ima 120k kilometrov.

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Re: Toyota Yaris 1.3 l 2007 - trši menjalnik

Napisal/-a NoF3ar Če maj 14, 2015 2:57 pm

Punca ima enake tezave. Enak letnik ter motor. Bilo je javljeno pri 30.000km 60.000km ter 90.000km na uradnem servisu in nikoli niso ničesar ugotovili. Sedaj ima 150.000 stanje enako kot je bilo. Oz ponavadi je trša kadar stoji poleti na soncu. Osebno menim da je problem v lamelah...
Zadnjič spremenil NoF3ar, dne Če maj 14, 2015 3:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita Če maj 14, 2015 3:04 pm

Hmmm...zanimivo. Danes sem bi na servisu in tudi niso bili ziher kaj je to. Tudi kakega posebnega zaznamka ni bilo, da se to pogosto dogaja. Načeloma lahko živim s tršim menjalnikom. Skrbi me le to, ker včasih želi poškrtati in si ne želim na račun tega uničit še menjalnika. Moram najti še kako drugo mnenje. Ne bi pa rad menjal nečesa, kar bi se potem izkazalo, da ni odpravilo težave.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če maj 14, 2015 4:51 pm

Toyota kvaliteta. Clovek placa drago avto samo da bo dobil japonsko neunicljivost, ko je kej narobe pa je duplo v minusu.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita Pe maj 15, 2015 9:00 am

Vsak avto se slej ko prej znajde v servisni delavnici...neglede na znamko. Na srečo je to prva taka stvar na avtu, ki jo bo v 8 letih potrebno poštimat. Seveda, če ugotovimo kaj je vzrok. Načeloma se težava pojavlja le občasno in ne vedno zato jo je težko locirat. Je pa res, da popravila niso med cenejšimi.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe maj 15, 2015 9:12 am

Se je mogoče preverilo olje v menjalniku??
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe maj 15, 2015 9:14 am

Imajo mogoče tudi v tujini iste probleme?

Pred časom sem imel RAV4 1.8 bencinar, ki mi je pil olje, pa sem šele na tujem avto forumu ugotovil, da je ta tip motorja imel neko konstrukcijsko napako, ki se je pokazala šele nekje po prevoženih 100kkm (avto seveda izven garancije) tako, da sem lažje razumel to "neuničljivost" Toyote.

Je mar v tvojem primeru kaj podobnega?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita Pe maj 15, 2015 9:23 am

Na tujih formumih res nisem preverjal.

Kar se olja tiče, nisem še nič preveril. Kako pa se naredi to? Kolikor je meni znano, ne obstaja kaka posebna "šipka", tako kot za olje v motorju. Pušča sicer nikjer ne.

Nenavadno pri vsem mi je to, ker lahko dela cel dan v redu, potem pa se naenkrat pojavijo težave in kasneje spet čudežno izginejo.

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita Če maj 21, 2015 7:33 pm

Zadevo smo poštimali. Zamenjali smo sklopko in olje v menjalniku in sedaj se menjalnik ne zatika več. Sicer sem človek, ki se vedno nekoliko pozanima o cenah materiala a tokrat se je malo mudilo, ker je zatikanje postalo čedalje bolj pogosto in zato smo morali nekoliko urgentno stopiti v akcijo.

Sklopka SACHS + olje + delo = 290 EUR. Zgolj za informacijo je pooblaščeni servis je sestavil predračun 380 eur za sklopko in olje ter 195 eur za delo. Vseeno menim, da bi material morda dobil za kak eur manj ampak žal ni bilo časa za "raziskovanje".

Po pregledu starih delov je bilo razvidno, da bi sklopka lahko še nekoliko vzdržala, ležaj je bil OK, težava pa naj bi bila v košari. Neke posebej jasne razlage ni bilo zakaj se je menjalnik zatikal a po menjavi je težava odpravljena. :DDD

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Če maj 21, 2015 10:20 pm

Lahko je bilo samo olje v menjalniku. Doma rihtam laguno 98 letnik in je menjalnik bil obup, trd, zatikajoc, vcasih skrtalo ce si kje pospesil pa hitro menjaval. Isto mislil da je sklopka, samo mi je bilo cudno, ker avto se zelo mal po mestu vozi. In se sklopka zlo mal uporablja, tudi ze mislil menjat menjalnik. Nato sem zamenjal olje v menjalniku in to 2x. Prvic da se novo olje pomesa s starim oljem, ki ga vedno nekaj ostane v menjalniku. Po nekaj tisoc prevozenih, sem se 1x zamenjal.
Da ne omenjam kako zdaj avto salta, veliko boljse kot marsikater nov avto. Pa v avtu je se vedno prva sklopka, cez pa ima 180k prevozenih.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov