Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Neverhood
Nov uporabnik

hyundai i30 (2008) vprašanja

Napisal/-a Neverhood To jul 07, 2015 4:33 pm

Pozdravljeni, nisem našel bolj primerne teme, zato sem naredil kar novo..
sem nov lastnik omenjenega avtomobila in bi imel nekaj vprašanj (seveda sem pred tem pregledal forum, zato prosim če ne pišete: "naj si preberem forum, ker je o tem že veliko napisanega")

1. ko sem šel prvič natočit bencin (avto je bil prazen), se je ročka ves čas ugašala (kot takrat, ko je tank že poln) in sem s težavo napolnil rezervar in dejansko nisem vedel kdaj je zares poln... zakaj se je to dogajalo? probaval sem dati cev čisto not in malo ven, pa je bilo ves čas isto... se to še komu dogaja??

2. sedaj imam na avtu platišča 185 65 R15 (88T), ali lahko na ta avto dam platišča 185 60 R15 (84T) ?
vem kaj pomenijo oznake... nekdo mi je rekel da lahko dam, jaz pa se raje prepričam za 100%

3. v kleti sem našel nek star antifriz -40 od petrola z datumom 27.2.2006 - itak nevem kateri je trenutno v avtu, mešati jih pa ne smeš.... a se to lahko za kej druzga porabi ali je samo še za v smeti (zaradi datuma)?

4. avto sicer nima možnosti dalinjskega odklepanja...pa vendar, če bi si to želel, koliko bi prišla predelava? ima kdo izkušnje?

hvala za vsa pojasnila

mardy
Novinec

Re: hyundai i30 (2008) vprašanja

Napisal/-a mardy Sr jul 08, 2015 10:06 am

Imamo doma i30, l. '11.

1. Si poskusil na večih večih črpalkah, pištolah?

2. Pomojem bi šlo, vendar če boš naletel na zateženega g. v modrem, potem.... Kot drugo pa že tako gre za ozka kolesa (195 je standard), pa boš kolotek še znižal.

3. Vrzi vstran, 9 let je star, razkiraj par € in kupi novega, pogled v servisni kaj more iti not, Petrolov rdeči (če je not trenutno rdeči) bo načeloma OK, vendar nov.

4. Hja.... korejci ne morejo iz svoje kože in šibajo še naprej to centralno, pri PLUS izvedbi že potem ima daljinsko. Mi smo vgradili aftermarket varjanto, cca. 120€ stane. Gre za en modul oz. škatlico, ki se vgradi v enoto za centralno zaklepanje. Zraven dobiš obesek, kjer maš potem gor gumbe, zaenkrat po 1 letu dela OK.

Neverhood
Nov uporabnik

Napisal/-a Neverhood Sr jul 08, 2015 12:08 pm

hvala mardy za odgovore!

kar se tiče tankanja, sem ta avto tankal samo enkrat, in mi je bilo pač zelo čudno, ker se s takim problemom še nisem srečal, tko da upam da bo v drugo res šlo bolj tekoče :)
a mi lahko še poveš kje si dal naredit dalinjec za odklepanje če ni skrivnost? a to naredijo v par urah al moraš avto pustit dlje časa?

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Sr jul 08, 2015 12:28 pm

1. Šlo je za okvarjeno pištolo na pumpi, nima veze z avtom. :)

2. Osebno gum ne bi menjal, ker je avto potem tehnično neizpraven. Ali homologirat še to dimenzijo ali pa kupiti prave gume.

3. glej prej napisano. :)

4. to ti vgradi vsak avtoelektričar, če si bolj tehnične sorte lahko daljinsko vgradiš tudi sam. Maš na ebayu in pri kitajcih tega malo morje. :)

TRIROG
Nov uporabnik

Napisal/-a TRIROG Sr jul 08, 2015 1:15 pm

Neverhood je napisal/-a:2. sedaj imam na avtu platišča 185 65 R15 (88T), ali lahko na ta avto dam platišča 185 60 R15 (84T) ?
vem kaj pomenijo oznake... nekdo mi je rekel da lahko dam, jaz pa se raje prepričam za 100%
a

Govoriš o platiščih dimenzije pa navajaš za gume? Kaj bi torej rad menjal?
Platišča se merijo v premeru( R15 "), širini in v zamiku.
Gume pa v dimenzijah širina (185), višina ( v odstotku višine 65), hitrostni razred (T) in nosilnost (88).

Iz navedenega bi rekel, da boš dal na avto gume, ki imajo manjšo nosilnost in manjši obseg od obstoječih (3%), zatorej tako ravnanje odsvetujem.

Uporabniški avatar
Petrol
Nov uporabnik

Napisal/-a Petrol Sr jul 08, 2015 2:39 pm

Neverhood je napisal/-a:
3. v kleti sem našel nek star antifriz -40 od petrola z datumom 27.2.2006 - itak nevem kateri je trenutno v avtu, mešati jih pa ne smeš.... a se to lahko za kej druzga porabi ali je samo še za v smeti (zaradi datuma)?

Spoštovani,

če je bil antifriz ves ta čas skladiščen v originalni embalaži, po možnosti v temnem prostoru, potem je po naših izkušnjah še vedno uporaben, saj ni izgubil svojih bistvenih lastnosti. Načeloma tudi ni nobene težave, če bi ga mešali z obstoječim. V primeru dodatnih vprašanj, se lahko na nas obrnete tudi preko sistem Povej Petrolu (http://www.petrol.si/povej).

Klemen Geršak
Petrol d.d., Ljubljana

BlackGuard
Nov uporabnik

Napisal/-a BlackGuard Sr jul 08, 2015 2:48 pm

1. Pri tankanju poskusi ročico za malo zarotirati v nasprotni smeri urinega kazalca. Bolj ven ali bolj not sem opazil, da v mojem primeru ne igra velike vloge.

2. Jaz bi se držal kar piše v homologaciji.

3. Antifriz bi jaz v svojem primeru kupil novega.

Ostalo so pa že drugi povedali.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Če jul 09, 2015 9:00 pm

Glede gum....
Če imaš zdaj dovoljeno 185 65 R15, potem je naslednja dovoljena dimenzija pri 15 colski felgi 195 60 R15. Pri teh dveh dienzijah je zunanji obod kolesa enak (oz. zanemarljivo različen) in števec še kaže pravilno hitrost. Seveda pa je pogoj za spremembo dimenzije gum ta, da je dimenzija vpisana v homologaciji. Pri meni sta tovarniško (sicer gre za Nissana) homologirani le tidve dimenziji. Če bi dal ti na avto gume 185 60 15, bi se zmanjšal zunanji obseg kolesa in števec bi ti kazal preveliko hitrost, oz. bi se dejansko peljal počasneje, kot bi ti kazal števec.

Neverhood
Nov uporabnik

Napisal/-a Neverhood Ne jul 12, 2015 11:05 pm

Hvala vsem za odgovore!

1. očitno je bila res ročica pokvarjena, ker naslednjič na drugem petrolu je bilo vse v redu

2. ja res sem mislil gume, napisal pa platišča, ker sem jih ravno takrat gledal.... tako da se bom tistim gumam raje izognil

3. bil je odprt, tako da je šel stran..

4. bom še malo počakal s tem
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov