Nasveti in napotki ter povpraševanja...

hippo
Poznavalec foruma

Re: Sklopka kompresorja klime

Napisal/-a hippo Po maj 12, 2014 9:15 pm

Mitja358 je napisal/-a:Aha torej ona tabela ne drži, da bi olja moralo bit 120-150 ml? Sem mislil, da mi je zaradi tega zaribal kompresor.

120-150ml olja gre v kompresor, ponavadi ko se sistem sprazni ga mora potegniti cca polovico ven (polovica ga ostane v kompresorju). Ti si imel v sistemu samo 9ml olja, kar je vsekakor lahko razlog za ribanje.

Mitja358
Nov uporabnik

Napisal/-a Mitja358 Po maj 12, 2014 10:20 pm

hippo je napisal/-a:
Mitja358 je napisal/-a:Aha torej ona tabela ne drži, da bi olja moralo bit 120-150 ml? Sem mislil, da mi je zaradi tega zaribal kompresor.

120-150ml olja gre v kompresor, ponavadi ko se sistem sprazni ga mora potegniti cca polovico ven (polovica ga ostane v kompresorju). Ti si imel v sistemu samo 9ml olja, kar je vsekakor lahko razlog za ribanje.

Ja ja, to že. Ampak dopolnjeno je bilo le 10 ml olja in ne "polovica" od 120-150 ml.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo To maj 13, 2014 6:23 am

Mitja358 je napisal/-a:
hippo je napisal/-a:120-150ml olja gre v kompresor, ponavadi ko se sistem sprazni ga mora potegniti cca polovico ven (polovica ga ostane v kompresorju). Ti si imel v sistemu samo 9ml olja, kar je vsekakor lahko razlog za ribanje.

Ja ja, to že. Ampak dopolnjeno je bilo le 10 ml olja in ne "polovica" od 120-150 ml.

Mašina avtomatično doda 10-15 ml (odvisno od nastavitev) olja količini, ki jo je vem potegnila. Ker je potegnila samo 9 ml namesto 60 je tudi tistih dodatnih 10 ml zaman. V tem je problem.

Mitja358
Nov uporabnik

Napisal/-a Mitja358 So maj 24, 2014 8:47 am

No kompresor je zamenjan za nekega no-name (baje ga dela Delphi pod drugim imenom) in je baje nov z eno leto garancije. Klima dela enkratno, izhodni zrak ima 7°C. Napolnila sva malenkost več kot 475g, skoraj 500g, saj je imel pri 475g izstopni zrak 9°C. Končna cena je bila 275€ kompresor, 10€ mrežica na vstopu kompresorja, da zadrži morebitne opilke (čeprav jih ni bilo videti) in 50€ delo. Torej vse skupaj 335€. Plin pa je bil moj od prej.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Ne maj 25, 2014 10:25 am

Lepo da si zrihtal za sprejemljivo ceno in da si zadovoljen!! Upajmo, da bo zadeva delala čimdlje! :pij:

Mitja358
Nov uporabnik

Napisal/-a Mitja358 Po maj 26, 2014 6:39 pm

Hvala za spodbudo, zdaj imam klimo vklopljeno ves čas, da če crkne potem crkne v garanciji. Pol pa bo verjetno delala že dalj časa tudi, no vsaj upam. :D Se mi pa zdi, da ta nov kompresor manj obremeni mašino kot prejšnji. Na stoječem avtu kaže porabo brez klime 0.3 l/h, s klimo med 0.4-0.5 l/h, pri starem pa je bilo 0.7-0.8 l/h. Seveda pri ogretem motorju.

Aja pa ko smo kompresor vzeli dol smo probali s polno močjo zavrtet ta zunanji del sklopke in se ne premakne za nič na svetu. Ni pa bilo videti opilkov v sistemu.

Borca
Nov uporabnik

Kraj: Radizel

Napisal/-a Borca Pe avg 14, 2015 11:43 am

Zdravo

Da si sposodim kar to temo

Na Zafiri B letnik 2005 (Z19DT 120KS), je prenehala delovati klima. S kolegom sva ugotovila, da je šel magnet na odmični plošči za kompresor. No to sva zamenjala in pri ponovnem zagonu ugotovila, da je šla tudi odmična plošča - ima vmes neko gumo, ki se je zaradi vrtenja stopila in posledično kompresor ni deloval. Kompresor sva vzela dol in se ga je dalo na roko vrteti.

Po menjavi odmične plošče, je klima delovala en dan - poudariti moram, da je klima hladila. Hladilni sistem je bil pred menjavo magneta izpraznjen in ponovno napolnjen s pravo količino plina. Kolikor sem na hitro lahko ugotovil, je spet šla odmična plošča - guma se je zaradi vrtenja začela topiti.

Dobil sem namig, da je v hladilniku klime prevelik pritisk in da je zaradi tega prišlo do okvare magneta in odmične plošče. Po menjavi hladilnika klime pa je zadeva OK - tako je en mehanik povedal za Astro.
Ali je kdo imel kaj podobnega ali pa se mu sanja kaj bi lahko bilo narobe? Vsakršna pomoč bo prišla prav.
Stroški naraščajo ko satan - še dobro da bo kmalu konec vročine :-)

Boris
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov