Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Mazda2
Stalni uporabnik

Re: Menjava zavorne tekocine

Napisal/-a Mazda2 To okt 13, 2015 3:14 pm

Evo takole, v navodilih za uporabo mojega avtomobila piše menjava na 2 leti ali 40.000 kilometrov, kar prej nastopi. Avto je star 5 let in pol in zavorna še ni bila menjana čeprav sem ves čas na servise vozil na pooblaščenca. Zato me je mučilo vprašanje koliko vlage se je v em času že nabralo v tekočini in sem pač mislil, da že mora biti glede na čas in prevožene kilometre, 58.500, v zavorni tekočini max 3% vlage kolikor je baje maximum za menjavo. In sem šel danes na AMZS, da mi s testerjem zmeri vlago v zavorni tekočini, bil je samo 1% vlage in temperatura vrelišča še vedno kar nekaj nad 200 °C. Potem sem šel danes še na pooblaščenca na preventivni brezplačni pregled pred zimo, zavorno se ni spomnil zmerit ( no saj mi tudi obstojnost hladilne tekočine ni in kapacitete akumulatorja ) pa sem mu kar rekel naj še to pomeri in nameri isto, 1%. Oba sta pa rekla, AMZS-jevec in mehanik na pooblaščenem, da je maximum za menjavo 3%. Torej mislim, da je brezveze menjati po knjigi, če tester še dobre vrednosti pokaže, ker je to samo molzenje denarja, oz. bi moralo v knjigi pisati: Menjava po potrebi, ko vsebnost vlage doseže 3%. Jaz pa sem že zadnjič v Potokarju kupil zavorno tekočino, ker sem jo mislil že peljat menjat, tako bo pa lepo še nekaj časa počakala v plastenki.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla To okt 13, 2015 6:25 pm

Vsako leto je dobro kake pol deci na vsakem odtočiti tako imaš vedno svežo v sistemu in ni potrebno kasneje čisititi zanemarjenih sistemov.

Pa še prezračevalnega oživljaš da ne "pikne" od korozije.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 To okt 13, 2015 7:01 pm

Aja, pa vmes sem 2x mašino opral, pa je bil v tem času samo 1% vlage. Samo ne spomnim se pa ali sem rezervoarček z zavorno tekočino prekril ali ne, ampak mislim da ne. To pišem zato, ker je nekdo napisal koliko pranje mašine vpliva na vlago v zavornem olju.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 To okt 13, 2015 7:04 pm

Nikola_Tesla je napisal/-a:Vsako leto je dobro kake pol deci na vsakem odtočiti tako imaš vedno svežo v sistemu in ni potrebno kasneje čisititi zanemarjenih sistemov.

Pa je možno, da pikne od korozije, če je vlaga v olju pod dovoljeno mejo?

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla To okt 13, 2015 7:08 pm

Prej "pikne" z zunanje strani od korozije zaradi soljenja cest čez zimo... deževno vreme pa tudi ne koristi.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe okt 16, 2015 12:00 pm

Nikola_Tesla je napisal/-a:Vsako leto je dobro kake pol deci na vsakem odtočiti tako imaš vedno svežo v sistemu in ni potrebno kasneje čisititi zanemarjenih sistemov.

Se strinjam, jaz ponavadi pri menjavi na letne spomladi pri vsakem kolesu odtočim še deci zavorne in v rezervoar zlivam novo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov