Napisal/-a Mazda2 To okt 13, 2015 3:14 pm
Evo takole, v navodilih za uporabo mojega avtomobila piše menjava na 2 leti ali 40.000 kilometrov, kar prej nastopi. Avto je star 5 let in pol in zavorna še ni bila menjana čeprav sem ves čas na servise vozil na pooblaščenca. Zato me je mučilo vprašanje koliko vlage se je v em času že nabralo v tekočini in sem pač mislil, da že mora biti glede na čas in prevožene kilometre, 58.500, v zavorni tekočini max 3% vlage kolikor je baje maximum za menjavo. In sem šel danes na AMZS, da mi s testerjem zmeri vlago v zavorni tekočini, bil je samo 1% vlage in temperatura vrelišča še vedno kar nekaj nad 200 °C. Potem sem šel danes še na pooblaščenca na preventivni brezplačni pregled pred zimo, zavorno se ni spomnil zmerit ( no saj mi tudi obstojnost hladilne tekočine ni in kapacitete akumulatorja ) pa sem mu kar rekel naj še to pomeri in nameri isto, 1%. Oba sta pa rekla, AMZS-jevec in mehanik na pooblaščenem, da je maximum za menjavo 3%. Torej mislim, da je brezveze menjati po knjigi, če tester še dobre vrednosti pokaže, ker je to samo molzenje denarja, oz. bi moralo v knjigi pisati: Menjava po potrebi, ko vsebnost vlage doseže 3%. Jaz pa sem že zadnjič v Potokarju kupil zavorno tekočino, ker sem jo mislil že peljat menjat, tako bo pa lepo še nekaj časa počakala v plastenki.