Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Čuden zvok ob zavijanju

Napisal/-a Pipita Če dec 17, 2015 12:17 pm

Živjo,

Zanima me ali ima kdo kako idejo zakaj se mi pri vožnji ob močnejšem zavijanju (ne do konca) v desnem kolesu (bolj v levo stran kot v desno) sliši nekakšen zvok kot bi vozil po črti na cesti, ki ima relief. Podvozje preverjeno nima nobene zračnosti, vsi seleni in končniki so OK. Tudi kolo ne drgne nikamor, vsaj vidnih odrgnin ni na plastiki okoli kolesa. Trenutno so nameščene nove Continentalove zimske gume 16 col, prej pa rabljene letne 18 col iste znamke.

Na prvo žogo bi rekel, da mora biti nekaj na gumah ampak glede na to, da so gume nove se mi to zdi čudno. Kaj hudiča bi še lahko povzročalo ta zvok?

AVTO: VW Passat karavan 2.0 l-2011

Torro666
Nov uporabnik

Re: Čuden zvok ob zavijanju

Napisal/-a Torro666 Če dec 17, 2015 1:06 pm

Na prvo žogo bi rekel da se poslavlja kolesni ležaj ....imel identični problem pri svojem vozilu...Lp :mrgreen: :idea:
I May Not Always Be Right,But I Am Never Wrong

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita Če dec 17, 2015 1:11 pm

Hmmm, v preteklostih sem že imel izkušnje, ko je bil ležaj fuč , pa nikoli zvok ni bil tak, zato niti pomislil nisem nanj. No, glede na opcije, ki so mi ostale, dopuščam, da so težave lahko tudi v njem.

Uporabniški avatar
dzuro.na.izi
Uporabnik

Kraj: Dežela cvička

Napisal/-a dzuro.na.izi Če dec 17, 2015 1:33 pm

Probi najprej pomigat mal auspuh, mogoče ti ta kam tolče.

Druga in dražja možnost je pa polos oz homokinetični zglob (čeprav se mi avto zdi malce premlad za tak problem).

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če dec 17, 2015 1:48 pm

Imam enak problem (passat karavan, 2007, 252 kkm), BKP 2.0 TDI). Prednje desno kolo(?), gume nove, delalo enako, kot opisuješ, tudi s starimi gumami. Mehanik je gledal zglob, ležaj, ni našel nič. Ideja nekaterih je bila, da bi lahko bilo krivo olje v menjalniku, samo je tole brenčanje res fajn na desni strani, sovoznik ga sliši bolj kot voznik. Skratka, nimam pojma, čakam, da ckrne. Hotel sem namazati zglob ob kolesu z mastjo, vendar je guma še taka lepa, pa neko čudno objemko ima (ajde, to bi zamenjal z običajno z vijakom, kar ta ni), da sem ga pustil pri miru. Brenčanje pa je najbolj slišati pri speljevanju, volan ostro levo ali desno, dokler se ne zravna, pa v krožnih križiščih.

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita Če dec 17, 2015 1:56 pm

Ja, točno tako se dogaja kot opisuješ. Sam imam nekoliko manj kilometrov 150k. Prav zanimivo, da nihče ne ve, kaj bi lahko bil vzrok temu brenčanju. Res je nelogično.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če dec 17, 2015 8:52 pm

A ni menjalnik na voznikovi strani oz na levi strani?

Če je potem ni kriv menjalnik. Mast v zglobu se tudi znuca zgubi svoje lastnosti in jo je treba zamenjat staro obrisat in novo noter stisnit.

Če avto dvigneš primeš kolo zgoraj in spodaj porukaš je kaj lufta?
Lp

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Pe dec 18, 2015 6:37 pm

Ko je že govora o homokinetičnem zglobu bi vprašal stroko ali se prakticira in na koliko km naknadno mazanje zgloba?

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda So dec 19, 2015 9:01 am

pskoda je napisal/-a:A ni menjalnik na voznikovi strani oz na levi strani?

Če je potem ni kriv menjalnik. Mast v zglobu se tudi znuca zgubi svoje lastnosti in jo je treba zamenjat staro obrisat in novo noter stisnit.

Če avto dvigneš primeš kolo zgoraj in spodaj porukaš je kaj lufta?

Da še dodam tudi, če je preveril kolesni ležaj kot sem napisal malo višje primeš kolo zgoraj in spodaj porukaš in tudi če nima nič lufta na roke še ne pomeni, da ga nima, ker ko pelješ v ovinek je zelo obremenjen veliko bolj kolikor ga lahko obremetniš z rokam
Lp

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita So dec 19, 2015 9:38 am

Avto zagotovo nima nobene zračnosti, ker smo ga pregledali na tehničnem pregledu in še dodatno na dvigalu. Dopuščam možnost, da je ležaj, samo po izkušnjah iz preteklosti, še nikoli ob obrabi/okvari ležaja nisem slišal takega zvoka. Zdaj ko sem malo bolj pozoren in bolj natančno poslušam ta zvok, sem ugotovil, da se dejansko ne pojavlja vedno z enako jakostjo. Ob istem zavijanju s podobno hitrostjo enkrat "ruži" bolj, drugič pa skoraj nič.

Kar se tiče homokinetičnega zgloba, pa me zanima ali lahko le-ta tudi ruži ali le poka ko kaj ni v redu?

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak So dec 19, 2015 11:34 am

Moja izkušnja z zglobom je bila pokanje pri zavijanju v križiščih. Počena manšeta.
Zglob pa lahko uničiš tudi pri močnejšem speljevanju z zavitim volanom. Še en razlog zakaj ni dobro posojati avtov.

Uporabniški avatar
zetor6911
Nov uporabnik

Napisal/-a zetor6911 Ne dec 20, 2015 9:30 pm

zglob se oglaša klok-klok-klok, ležaj UUUUU :D je pa razlika kako je avto obremenjen...PRIMER LEVI OVINEK avto se nagiba v desno, če je v okvari desni kolesni ležaj neha tulit ker je obremenjen, oglasi se pa desni homokinetični zglob, sploh če dodaš gas..
Teorija brez prakse je tak ko koula brez akse

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita Po dec 21, 2015 3:49 pm

Sliši se (ruži) najbolj v desnem kolesu, ko grem v levi ovinek.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 4 gostov