Nasveti in napotki ter povpraševanja...

juli
Nov uporabnik

LAMBDA FORD FIESTA 2003

Napisal/-a juli Po apr 25, 2016 8:22 pm

Živijo, ker imamo probleme z lambdo, tudi po tem ko smo jo zamenjali z konkurenčno , ter zatem še novo(bosh), bi provali dat gor še eno rabljeno od forda kar iz odpada...zanima me ali glede na to da je avto 2003,mora biti od istega letnika ali je lahko bilo kateri do 2006 ?? ;)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: LAMBDA FORD FIESTA 2003

Napisal/-a Fan Po apr 25, 2016 9:36 pm

V koliko želite da bo tudi delala, mora biti enaka, kot je bila prva vgrajena. Na kraju pa boste le ugotovili, da ne bo delalo nič drugega kot originalna.
Nisem pa razumel, kaj je s prvimi narobe, je bila katera vgrajena nova? Se je po vgradni priklopilo na tester in pogledalo v katerem območju deluje? Se je spreminjalo parametre delovanja kisikove sonde. O kateri sondi je to govora, prvi ( A/1 pred katalizatorjem ) ali drugi ( B/2 za ali na katalizatorju )? Se je pomislilo, da se preveri pravilno delovanje katalizatorja, ker pri okvari kat., tester pokaže na kisikovo sondo.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker Po apr 25, 2016 9:41 pm

Tudi mene zanima na kakšen način ste prišli do ugotovitve, da je zanič sonda.. Drugače pa poglej sonde, kakšne luknjice ima na konc. Naj bi delovale tudi nekatere aftermarket sonde, ampak le če imajo isto postavitev luknjic kot pa original.

juli
Nov uporabnik

Napisal/-a juli Po apr 25, 2016 9:59 pm

se pravi da nima pomena probat pobrat z kakega drugega avta dol in mora biti obvezno nova?
je odvisno ali je bila prva ali druga zamenjana vezano na katalizator? Katalizator ni bil pregledan, se da to doma pregledati ali je treba to spet priklopit na računalnik? V kolikor bi bil katalizator, kakšni so okvirni stroški za popravilo ? avto pocukava pri speljevanju, pa tudi kdaj med vožjo..3x so ga dali na računalnik in je kazalo sonde..zapravili smo 300€ za nič..je pa avto čeprav dela že star, in ni dosti vreden..tako da nvemo sploh če se splača tolko vlagat vanj..

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To apr 26, 2016 12:49 am

Tester pokaže pot do napake, torej v koliko pokaže sondo A, so lahko tudi vžigalne svečke, kabli ali tuljave, slab čistilec zraka, nekje narobe vleče zrak ( podtlačne cevi - počena, sneta, preparela....................... ) ali pa kakšna banalna reč - izpuh ne tesni.. Torej, poleg dobrega testerja je potrebno imeti tudi nekoga ki zna razmišljati z glavo, pa so popravila/servisi takoj cenejši in bolj uspešni. :D
Ja s testerjem se vidi tudi pravilno delovanje katalizatorja - pregled parametrov sonde na/za katalizatorjem . Kar pa močno dvomim, da so vaši mojstri to zmožni. :(

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 To apr 26, 2016 6:39 am

Tester nikoli ne pokaže "sonde", ampak pokaže kaj je pri sondi (oz. pri kateremkoli drugem senzorju) izven parametrov. Noben tester nikoli ne reče "zamenjaj ta pa ta senzor".

DS_2009
Nov uporabnik

Napisal/-a DS_2009 To apr 26, 2016 8:39 am

Končno nekdo z identičnim problemom, s katerim se jaz ukvarjam že celo leto in ga še vedno nisem rešil. Tudi na moji fiesti naj bi bila problem lambda sonda (prav tako letnik 2003, 1.3 70 konj). Pri meni je problem v tem, da se mi prižiga lučka za motor (oranžna) vendar pa ni pravila kdaj se bo lučka prižgala. In tudi ne gori konstantno. Se lučka prižge, sveti eno uro, en dan, lahko tudi en teden, potem je lahko tri mesece mir, nato spet sveti itd. Lansko leto sem imel celo poletje mir in je začela svetit šele ko so bile zunanje temperature nizke. Zadnje čase pa opažam, da se mi večkrat prižge takoj ko speljem (ko je še avto hladen). Na servisu eno leto nazaj so rekli, da lambda deluje OK in so napako samo pobrisali. Rečeno mi je bilo da naj avto malo bolj teram v obrate in če se bo napaka še 1x ponovila bo potrebno menjati lambdo. Na drugem servisu (uradnem) pred 1 mesecem mi je prav tako rekel, da bo potrebno menjati lambdo (to je razbral iz kode napake, predlagal mi je boschevo pa vidim da odpade). Čeprav rečeno mi je bilo, da, če bi bila lambda, ko pobrišejo napako, bi morala lučka takoj spet začet svetit. Pa temu ni bilo tako. Vozil sem se še kar nekaj dni preden se je lučka prižgala (prižgala se je ko je bil dež/vlaga). Zadnji teden mi lučka ni svetila in odločil sem se, da peljem avto na tehničnega, tam pa skozi brez problemov, lambda je kazala vrednost 1.009. Skratka jaz ne verjamem da je v mojem (in mogoče tudi tvojem) primeru kriva lambda. Odločil sem se, da v sklopu naslednjega servisa poleg filtra menjam še svečke (čeprav mi je na servisu rekel, da nima smisla, če avto ne cuka) ampak lambde zaenkrat še ne bom menjal. Prilagam pa še sliko, katero napako je javil tester. Resnično upam, da najdemo rešitev za tale problem.

Lep pozdrav

Slika

Slika

juli
Nov uporabnik

Napisal/-a juli To apr 26, 2016 8:53 am

aha...maja sej tistega mehanika smo itak odslovili, očitno nima veliko pojma :roll: Sepravi da bi blo vse za pregledat..kaj pa to ko ti pogledajo avto recimo v 50 točkah, pregledajo tudi te stvari k ste mi jih našteli? ;) (PA HVALA ZA VSE ODGOVORE DO ZDEJ :D )

a tko..no nam pa že konstantno gori oranžna lučka, bo to že kakšno leto odkar se je to godilo..saj po tistih stroških in nič rezultatov, smo na vse skupi"pozabli",ni bilo voje! Ma vam tudi pucukava avto al samo lučka sveti? Ja fajn bi blo dubit odgovor na naš problem! :roll:

juli
Nov uporabnik

Napisal/-a juli To apr 26, 2016 8:54 am

aja pa nam tehnični tudi vedno gre skozi brez problema

juli
Nov uporabnik

Napisal/-a juli To apr 26, 2016 8:58 am

aja sm še enkrat prebrala pa vidla da ti ne cuka..se pravi te matra samo lučka. Ma pri nas je pa kar moteče na momente, se kdaj prav bojiš da te nebo slučajno na križišču pustu.. Mogoče smo tud mi menjali svečke,nvem moram prašat.

DS_2009
Nov uporabnik

Napisal/-a DS_2009 To apr 26, 2016 9:04 am

Se pravi peljete avto na tehničnega s prižgano lučko? Avto meni nič ne pocukava (med vožnjo), vse dela normalno, tudi poraba ni nič višja ko gori lučka. Edini problem je ta, da ko se peljem po klancu navzdol mi, ko pridem na ravnino, gas ne zagrabi, enostavno je par sekund "lufta" preden avto pospeši, čeprav držim nogo na pedalu. Zadnjič sem imel problem, grem po klancu navzdol, se ustavim na križišču, dam na gas, avto ne potegne, stal sem sredi križišča in upal, da se nihče ne zaleti vame, ker enostavno gas par sekund ni prijel. Res sumim, da je nekaj v povezavi z gorivom narobe. Sicer ne s samim gorivom, ampak z deli, ki so povezani z njim. Pa še to povem, svečke so bile pri meni menjane pr 65.000 kilometrih (menjal še prejšnji lastnik), 2 leti in pol nazaj, danes ima avto 93.000 kilometrov. Je možno, da bi bile že zanič?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To apr 26, 2016 10:33 am

DS_2009 je napisal/-a:Slika

Slika

Sicer ne vem v kakšnih pogojih so bile meritve opravljene..............................
Po sliki in izpisu lahko sklepamo:
- ali je v okvari ( poškodovana, počena............ ) bela žica na sondi, slab stik v konektorju ali pa je odpovedalo gretje sonde. V velikih primerih je napaka samo na napeljavi - to bi bila tudi logična razlaga zakaj včasih dela in zakaj ne.

Za postavitev bolj točne diagnoze bi bilo potrebno fizično preveriti napeljavo in opraviti podroben test kisikove sonde.

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker To apr 26, 2016 10:40 am

Na kablih na svečkah so eni aluminjasti nastavki pri 1.3 8v motorju. Tisto dejte dol, v nekaterih primerih lahko že samo to pomaga. Drugače pa original motorcraft svečke notri, na 60k se jih menja, nekateri motorji drugih svečk ne prenašajo najbolje. Je pa težava z sondami pa katalizatorjem problem pri veliko fordih. So primeri, pri katerih je enostavno odpovedal katalizator. Kar se pa tiče tega, da ne prime gas... Se mogoče takrat pojavi napaka, pa vrtljaji povišajo na kakih 1200 obratov? Če napiše "eac fail" tam kjer so kilometri, je lahko stopalka ali pa loputa. Vsaj pri 16V motorjih je tako...

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 To apr 26, 2016 11:21 am

Jaz bi tudi stavil na slab stik nekje. Če bi bil stik dober, je skoraj nemogoče, da se lamda sonda ne bi odzivala čisto nič. Lahko se počasi, narobe itd. (potem bi vrglo ven drugo napako), ampak čisto nič, čeprav samo občasno, težko.

DS_2009
Nov uporabnik

Napisal/-a DS_2009 To apr 26, 2016 12:52 pm

Fan, upam da ciljaš na te pogoje, če ne me prosim popravi: Meritve so bile opravljene s prižgano lučko za motor (oranžno), motor je bil pa na delovni temperaturi. V kolikor se izkaže da je kriva napeljava, se to menja/popravlja ločeno od sonde, ali bo potrebno menjati komplet? Kdaj pa je najbolje peljat avto na servis, da se preverijo zadeve? Ko mi sveti lučka ali kadarkoli? Če takrat ko sveti lučka bo problem, ker preden pridem do servisa mi lahko že sama od sebe ugasne. Tukaj računam nate, lahko tudi na PM, ker od uradnih serviserjev izgleda ne bo nič. Mi pa do danes še noben serviser ni opravljal dejanskih meritev, niti ne gledal kablov. Mi je pa serviser rekel, da če bi odpovedalo gretje sonde, bi se to videlo na računalniku.

AssKicker, ko stojim se obrati ne povišajo, niti se ne napiše "eac fail", je pa to neodvisno od lučke za motor, lahko mi lučka ne sveti pa me bo gas zafrkaval. Tudi dogaja se mi to ne vedno. Vendar pa na ravnem nikoli, vedno samo takrat, ko grem po klancu navzdol in pridem do točke, kjer se cesta zravna. Bom pa naslednjič bolj pozoren na to, ali avto cukne ko gas zagrabi ali ne, bi pa po spominu rekel da cukne.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To apr 26, 2016 10:14 pm

Ko računalnik zabeleži napako, jo shrani v servisno mapco in prižge opozorilno lučko. V koliko opozorilna lučka ugasne, je napaka še zmeraj shranjena v obliki kode, to pa se lahko prebere s testerjem. Torej, za vašo težavo se lahko pelje vozilo kadarkoli na servis. Če je napaka na napeljavi/kablovju, ni potrebe po menjavi sonde.
Ja res je, na testerju lahko vidite pot do napake, ki je lepo napisana v vašem primeru ( slike ).

juli
Nov uporabnik

Napisal/-a juli So maj 07, 2016 3:57 pm

DS_2009

evo nas..predn smo avto spet peljali pogledat...smo zamenjali svečke(baje že lep čas niso ble menjane.. :huh: ) in avto je še bolj čudno delal..potem smo parkrat jih pretaknili in pomislili da so krivi kabli...provali smo še kable zamenjat(nove)...in avto dela!! Sploh ne cuka večč! Tolk živcu šlo..pa tolk simpl! Pa da mehanik ni znal na to pomislt...ne on bi prej sondo menju, zakaj bi kable al svečke...to je prepoceni! No ena lekcija več...se bomo tudi mi s časom kaj naučili! Važno da zdej dela! Upam da si tudi ti uštimu..če pa nisi, pa probi...za svečke in kable je šlo nekaj majn kot 50€, in ti ni treba niti nikamor hodit!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov