Torej,avto je xsara picasso 1,6 16v,letnik 09 ,110km,realnih 90t km zadnjih 35t km predelana na plin...
Avto mi ze cel servisni interval pije olje,torej v 19t km sem ga dotocil skoraj 2 litra in je spet krepko v spodnji tretjini na sipki.Sepravi bo ravno zdrzal do rednega servisa naslednji teden brez ponovnega dotakanja... prej teh tezav ni bilo opazit....
Sumim da je krivo olje,nazadnje se je na servisu nalilo total 9000,ob prejsnih servisih pa total 7000? 9000ka se je uporabila le enkrat par let nazaj,ko pa sem delal tako malo km da je bil avto na servisu po enem letu oz.7t km in takrat ni bilo opaziti porabe olja. Prejsni interval sem mel notri 7000ko in po 20t km ni bilo opaziti manjka olja.
A je mozno da se je pojavila poraba olja zaradi visje viskoznosti? Svetujete da grem nazaj na 7000? Sicer sta za ta motor priporocljivi obe olji,v stacunah svetujejo 9000ko,itak

Druga stvar,mozno da je povezano s tem... v visjih obratih,npr.od 3000 naprej( tocno nevem ker nimam obratomera),se pojavlja sikajoc zvok enakomerne frekvence,precej visok ton. Kot da bi se oglasala turbina,oz.kot da bi nekje cisto malo zrak uhajal... predvsem je to slisno pri pospesevanju,ampak tudi,sicer manj,ko obrati padajo,vedno pa v visjih vrtljajih....
Sicer se avto vozi b.p.lucka ne sveti,poraba plina in bencina ok,avto ne kadi...
Kakrsnakoli ideja glede obeh stvari?
Hvala,lep pozdrav in lepe praznike