Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Re: optika S-max Titanium S

Napisal/-a Firediver To jul 05, 2016 11:35 am

Ta tema je ena tistih, ko se na začetku ugotavlja, da se tega ne dela ali pa da se ne da narediti in potem, po xy postih in straneh iste teme vsi pametno ugotovijo, da pa vsekakor je to treba najprej narediti in nastaviti tam, kjer se na začetku teme "ni dalo" nastavljati ali pa se tam "nikoli" ne nastavlja.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To jul 05, 2016 12:15 pm

Po meni dostopnih podatkih, so ti optiko pravilno nastavli. Le,da bi jo lahko še zadaj. To,da se pa avto zdej vozi ko skur*** kur** je pa zato,ker maš zdej zaprto špuro. Če hočeš boljšo stabilnost v ovinkih,mu dej špuro odpret. Samo pol bo pa gumce papcalo...
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda To jul 05, 2016 2:10 pm

Če je bila optika prej nastavljena na bolj zaprto zdaj na novo so pa bolj odprte je lahko problem tudi v gumi sploh če so že proti koncu in dokler se ne bodo obrabile po novih nastavitvah se bo avto čudno obnašal
Lp

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko To jul 05, 2016 9:22 pm

hvala @ brrr in @TrijoAdijo

sta oba kar zadela kje tiči problem in kaj me moti pri vožnji.
moti me točno ta nepreciznost v ovinku, ki je pred tem ni bilo oz vsaj ne v taki meri.....ker je avto težak spredaj, vedno spredaj sili ven, ampak pred posegom si z volanom " čutil " cesto sedaj je pa ko "puding" :mrgreen: ....kako se avto pelje naravnost mi je manj pomembno, kot kako se da z avtom peljati skozi ovinke....in ta "krava" od avta se je za svojo velikost in namembnost peljala zelo solidno

očitno bom moral nazaj na optiko in naj mi vse skupaj spredaj malenkost odprejo ( kot je bilo prej) ter nastavijo zadaj.....pri minimalno odprti špuri (kar je bilo tudi prej) mi ni nič pobiralo gum

enako imam na alfi spredaj malce odprto, zadaj zaprto.....avto se vozi za moje pojme zelo ok, rit rada kdaj pobegne, sploh če v ovinku spustiš gas....mi pa res pobira malo gume spredaj notranji rob....nič kritičnega

@pskoda
stalno pišeš kar nekaj in stalno pišeš kontra - narobe ....govoriš, da imam odprto špuro, čeprav je zaprta ( odprta je bila pred posegom), govoriš da je avto nestabilen , ker je spredaj preveč odprta špura - pa to seveda ni res , govoriš kako se da nastaviti le stek, pa temu tudi ni tako!!!
govoriš veliko, pa se mi zdi, da sploh ne veš točno kaj govoriš - ne razumeš.....ali pa jaz tvojih razlag ne razumem in si jih razlagam napačno.
res je, da pri večini civilnih avtov je za tovarniško nastavljati le stek in večina majstrov ti le to rihta ampak z malo truda ( pravi majster) se da malenkost nastaviti / popraviti tudi kot ( malo pile zelo pomaga) ali pa posebni vijaki.....
sploh pa zavisi od mojstra, ki se spozna kaj dela, kako ti nastavi avto, saj je lahko vse znotraj "meja" pa sa avto pelje občutno drugače.

V bistvu nisem vedel, da se lahko taka mala sprememba na špuri tako zelo občuti na vožnji in zaradi tega sem tudi odprl to temo.

Hvala vsem za pomoč, ko bom zrihtal optiko na novo sporočim, kako se je obneslo....

lp

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Pe sep 02, 2016 1:36 pm

no, da samo na hitro povek, kakšen je bil zaključek zgodbe.

Predno sem porihtal optiko sem šel še na dopust......vmes je bil tudi Hvar z vsemi svojimi zavitimi cestami in tudi bosna ( smo se kar dosti prevozili)
v glavnem cel dopust sem v avtu "trpel" ko sem se vozil po ovinkih.....avto ni bil to, kar sem želel in bil navajen od njega......ko so se začeli ovinki (jih imam drugače zelo rad) bi raje videl, da jih ne bi bilo.

Ko sem prišel iz dopusta sem šel takoj na "reklamacijo"......vmes so sicer zamenjali optiko, tako da, željene vrednosti v mm ( ki sem jih imel v glavi kako nastaviti ) niso več pomenile ničesar, saj je nova naprava merila vse v stopinjah....

malo smo se pregovarjali , nato pa mi je mehanik na mojo željo nastavil spredaj čisto ravno špuro ( o stopinj) , kar je po tovarniških zahtevah vse v rdečem.

Mehanik mi je rekel, da je sprememba tako mala, da se ne bo nič poznalo in da kompliciram ( pa se pozna in ni majhna sprememba ) , drugače pa so bili fer in niso nič računali

No po spremembi se je avto začel peljati dosti bolje kot prej.....sicer je bil pred prvim posegom še malenkost bolj stabilen, ampak napram tovarniškim nastavitvam se pelje veliko bolje in sem recimo da zadovoljen ( lahko bi bilo še bolje, ampak nisem hotel pretiravati zaradi obrabe gum - notranji rob)

V glavnem , avto se sedaj pelje spodobno in gre lepo v ovinke tudi ob hitrejši vožnji.
Zgodba končana.

hvala @ trijo, čare in brrr

lp, Aleš

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po sep 05, 2016 8:58 am

Ja,to pa verjmem da se pozna. Mehanik,ki ti je omenil,da bo to mala sprememba,ki se ne bo nič poznala je pa očitno še stare šole mehanik,ki je nastavljal špure na lojtrskem vozu. Tam se res nič ne pozna :) Vsaj dober špurmajster ve,da se desetinka mm pozna v handlingu in obrabi gum.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po sep 05, 2016 9:58 am

dober "špurmajster" :lol: ha ha_utopija od nekdaj: še 30 let nazaj niso znali (otočec, drugje niti ni bilo optike) nastavit, pa je blo treba samo eno "piko" zadet na tabli pred avtom, dandanes pa računalnik, ki naj bi bil v pomoč, 90% majstrim dela težave, ker še sanja se jim ne kaj delajo in kaj tam piše....
Ko nas je par "pajdašev" (tudi tvoj nekdanji sosed Mladen) dalo naredit "štango" in smo začeli na Z101 (spuščenih) sami nastavljat, problemov z pobiranjem gum ni bilo več...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po sep 05, 2016 12:44 pm

Ja,vem da je utopija :) AMZS na otočcu je bil...eh...en kup pametovanja, češ: Ka boš ti mulc govoru. Jest sm špure štelo,ko še tvojga fotra na sveti ni blo. Rezultat pa...hja...sej avto je šel ravno,pa volan je bil tut ravno,čez ovinke pa je blo ok...če bi se s fičotom vozu (se pravi: Ne prehitro)....Štingl je včas to znal nardit...mende tut zato,ker je bil edini v našem koncu,ki se je s tem ukvarjal,ampak ga je ene 6 let nazaj na fordu tak odneslo,da je bil volan prvič v desno za 45 stopinj, po reklamaciji v levo za 60 stopinj :D Po ponovni reklamaciji sem dobil dnar nazaj. Šel k Lašiču, sicer so nastavli,ampak kilavo...so popravljali,tri dni je blo ok, ker je d**** debilni končnik pregrel in vročega španal,ker se matice ni dalo odvit. Seveda je končnik v roku treh dni zluftal. Un na smedniku zna itak sam nemške zadnjepogonaše štelat, na klasiki s prednjim pogonom naštela špuro posamezenga kolesa glede na nagib in še to "od oka". Seveda se avto vozi ko čolniček po razburkanem morju. Zaenkrat kar se mene tiče pride v poštev le avtoline v kk.Z majstrom se da vse zment,gum ne pobira,avto se vozi kot se za njegovo podvozje spodobi. K furlanu pa nekak nisn zainteresiran,da bi vozu špure štelat....bojo moral še kakih 5 let sam to delat :) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov