Zdravo. Včeraj mi je na računalniku napisalo CHANGE OIL SOON, čeprav sem dan pred tem še gledal da je do servisa še 22000km, sepravi je bilo olje menjano 8k km nazaj. Mogoče kdo ve zakaj bi to naredilo ? gre pa za renault megane 03 1.6 16V hvala, lp
Servisni interval imaš časovnega (1 leto) in kilometerskega (na xx km) - indikator kaže potrebo po servisu glede na to, kar pride prej. Vidim, da imaš 30kkm interval..si že kaj bral po forumu, kaj se dogaja pri tako dolgih intervalih?
No ja, 30kkm interval je v vsakem primeru brezpredmeten, če se letno dela tako malo kilometrov. Sicer pa bo vsak zase že presodil, ali je 30 kkm ok - saj je njegov avto.
Do tega trenutka in še nekaj časa, ne bo blagodejno za motor servisni interval na 30kkm. Dobro, če se gremo, da nekdo kupi nov avto in ga ima 4 leta in naredi v teh letih 70kkm, se mu res ne bo poznalo nikjer pri okvari motorja... Če pa gremo gledat na 200kkm, pa se bo še kako. Dobro, sedaj mi boste rekli, da kao nobeden ne vzdrzuje avta za naslednjega kupca...
Sam ne bi nikoli čakal 30k km za mali servis tudi če bi tako v knjigi pisalo. Če se ne more dati enkrat na 15000 km 100€ za mali servis, potem sploh brezveze imeti avto.
Sicer so ti DCI-ji imeli težave in je vredno prej zamenjati olje in filtre, mislim pa, da pretiravate. Ogromno avtomobilov poznam, ki so bili servisirani po navodilih proizvajalca (25-30 tkm) in delajo po 200-300 tkm bp. Moj recimo ima predpisane servise na 20 tkm, pa je imel do 130.000 km narejene le 4 servise. Torej so bili precej preseženi. Enkrat je bilo med intervalom skoraj 40.000 km, pa imam HDI-ja, sedaj ima 180.000 km in deluje bp. Jaz menjujem olje na +-20.000 km.
Odpri pokrovček za olje in s prstom podrgni po notranjem delu pokrova ventilov... količina gareža, zažganega olja ti pove zgodovino intervalov menjave olja.