Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Re: Opel ASTRA-Trd menjalnik-NUJNO

Napisal/-a Firediver Pe sep 02, 2016 7:36 am

Pri tako starem avtomobilu je tudi vprašanje koliko je sploh še olja v menjalniku, če ti je nemara tekom let počasi kapljalo ven (tako kot meni). Tudi jaz sem imel informacijo, da se olja ne menja, ampak če imaš z menjalnikom probleme, se mora vsekakor tudi olje pogledat.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Pe sep 02, 2016 11:24 am

Če imaš probleme, je ponavadi že prepozno. Olje pa se menja, saj ni večno.

Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec

Napisal/-a zk_eu Pe sep 02, 2016 6:26 pm

Jaz nimam nobenih problemov z menjalnikom. Prav lepo se šalta oz. prav lepo ga vedno porinem v prestavo, brez kakršnega koli zatikanja ali napora, razen pozimi, ko je malo trd , pa tudi takrat gre vse BP z malo občutka, ko se pa ogreje, je pa tako normalno potem :). Razmišljal sem, da bi ga samo dolil. Original seveda. Malo bi se znašel in ga dolil kar preko čepa za merjenje nivoja, ker menjava je res jebarija no. Jaz ne vem kaj so razmišljali, da niso to drugače naredili.

In to je ravno fora. Menjal bi ga ravno zato, ker naj bi se moral menjati, čeprav ne piše intervala oz. ni predvideno, ne pa zato, ker bi mi delal probleme. Kot je že eden napisal, ti F17 so bolano trdoživi.

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 Pe sep 02, 2016 8:47 pm

In kaj boš naredil, če ga boš dolil 2 dcl? A misliš, da bo potem novi menjalnik? :roll:

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Pe sep 02, 2016 8:56 pm

Je tvoja stvar kaj boš naredil, pravimo ti da olje se menja ker olje z obrabo in leti izgubi svoje lastnosti in se začne obrabljat materjal, ko se pa obrabi materjal pa nastanejo težave in menjava olja nebo nič rešila.

In ja, je "splošno" znano da se olje v menjalniku ne menja in tudi ni predpisanih intervalov ker proizvajalci računajo da boš prej kupil nov avto kot pa se bo pokvaril menjalnik.

Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec

Napisal/-a zk_eu Pe sep 02, 2016 8:58 pm

Avto je star 17 let, ne vem zakaj bi hotel nov menjalnik. Je takšen kot je. Vesel sem, da po toliko letih avto še vedno tako odlično deluje. Sicer sem resni vse vzdrževal, olja menjalnika pa res nikoli nisem menjal.

Dodal bi ga, če je premalo, druga ne. Kot sem napisal, nimam nobenega problema s prestavljanjem, ali pa, da bi bil kaj menjalnik bolj glasen.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne sep 04, 2016 8:14 am

2 litra menjalniškega olja + novo tesnilo pokrova. Ne vem, sam bi ga po teh letih zagotovo menjal.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec

Napisal/-a zk_eu Ne sep 04, 2016 7:28 pm

edit mod
Predhodnega posta se NE citira!

Ja. Saj ga bom. Novembra, ko moram menjati še motorno olje. Si drugače že to počel na tem avtu? Pa saj pravim, da ni problem v ceni. Ampak v težavnosti menjave. Če bi bil čep za spust olja bi marsikaj olajšalo, tako pa je potrebno celotno spodnjo tesnilo dol vržit, upam, da niso vijaki preveč zarostani itd...

Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec

Napisal/-a zk_eu Sr nov 23, 2016 3:40 pm

Jaz sem danes končno menjal menjalniško olje. Menjal sem ga pri Avtomehaniki Brešan v Celju, ki jo lahko le pohvalim.

Sem bil presenečen koliko olja je dejansko bilo notri. V bistvu več kot dovolj, pričakoval sem, da bo ga notri 2-3 dcl po toliko letih :D. Olje je bilo še temno rdeče (ok, po barvi ga ne moremo soditi, to razumem), ni bilo prežgano ter ni imelo v sebi nobenih delcev.

Pravi test sedaj tako še pride in je treba počakati na nizke temperature. Se pa, če odštejem Oplov pridih, ročica vseeno za odtenek ali dva lepše prestavlja. Tudi malce tišji se mi zdi, še posebej, ko prestavim v vzvratno prestavo.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr nov 23, 2016 4:17 pm

To da si olje v menjalniku zamenju, si naredu samo dobro :) Jest v moji podrtiji menjam na vsake 80.000km v menjalniku in v servovolanu....in vedno vsipam le original olje.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če nov 24, 2016 8:03 am

to mi je zanimivo, da tovarne ne predpisujejo menjave olja servovolana, pa je prekopotrebno.....(na 90.000 ga vedno obvezno menjam) Menjalniško sem pa nazadnje menjal na Hyundaiu :D

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če nov 24, 2016 10:42 am

Verjetno ne zato,ker je servosistem skozi pod oljem. Ampak,sčasoma in zaradi temperatur se mazalna sposobnost olja zmanjša,sistem se obrablja in na koncu "le" zabije pumpo,tak da jo je treba demontirat,razdret,spucat,sčistit komplet sistem...
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če nov 24, 2016 11:09 am

sašo5 je napisal/-a:to mi je zanimivo, da tovarne ne predpisujejo menjave olja servovolana, pa je prekopotrebno....

Ker ima več serviser, če se pojavijo okvare.
Saj lepo piše, olje je doživljensko - pozbili so napisati, da je življenje zelo kratko :D
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov