Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mišek
Uporabnik

Znaki za odpoved sklopke?

Napisal/-a mišek Pe sep 29, 2006 8:45 pm

Pred kratkim sem kupil avto in ker je pač kilometri delajo svoje, prejšni lastniki pa prodajo malo prej ko kaj odpove sem sedaj opazil neko "štrajkanje sklopke", vsaj jaz mislim, da je to.
Avto je Clio 2.98 let 1.4 motor 75 KM, 162.000 km.

In sicer do sedaj sem dvakrat opazil popuščanje sklopke obakrat je bilo v prvi prestavi, enkrat je bilo pri čisto normalnem speljevanju - avto je začel cukati (poskakovati), danes je pa bilo bolj v hribu, ko sem se z enim srečal in sem moral prestavit v prvo, ker v drugi ni več vlekel ker je bilo prepočasi. No in ko sem prestavil v prvo, popustil sklopko, potem avto tak močno "zruka". Nekak tak efekt, kot če bi na kakem bolj grobem asfaltu hitro speljav pa guma za trenutek zagrabi pa spusti pa spet zagrabi- začne cel avto trest - saj veste kaj hočem povedat.

Zdaj me pa zanima, ali je to znak, da bo kmalu sklopka za zamenjat, ali se to da še kaj nastavit? Ker drugače mi sklopka tak gladko ne drsi (v smislu, da bi ob močnem dodajanju gasa obrati narasli avto pa nebi pospešil, ali pa pri hitrem menjavanju, da bi takrat zdrsnila; tega še nisem začutil).
Povejte mi kaj bi to lahko bilo? Ali pa bi lahko bilo tudi kaj druga, kot sklopka? Kakšni so znaki, ko gre sklopka proti koncu? Kakšni so stroški za zamenjavo in pa ali je potrebno še kaj druga menjat kot lamelo?

leoCar
Poznavalec foruma

Kraj: prekmurje

Napisal/-a leoCar Pe sep 29, 2006 8:52 pm

Če ti nič ne smrdi po zažgani sklopki :?:
Lahko je tudi kateri zglob :?: :?:
BMW E46

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe sep 29, 2006 9:01 pm

Znaki za sklopko so najprej trdota. Potem neenakomernost prijemanja, ali se da speljati s štantgasom. Če pri speljavanju trese je eden od centrirnih fedrov hin ali so kompenzacijski fedri na lameti že fuč. Če avto pri speljavanju v klanec poskakuje, je to lahko znak utrganega nosilca motorja ali menjalnika. To je še najceneje (Euroton, Motomat, Tapos, ene 3K sit).

Uporabniški avatar
SENATOR
Stalni uporabnik

Kraj: near Nova Gorica

Re: Znaki za odpoved sklopke?

Napisal/-a SENATOR Pe sep 29, 2006 9:17 pm

mišek je napisal/-a:In sicer do sedaj sem dvakrat opazil popuščanje sklopke obakrat je bilo v prvi prestavi, enkrat je bilo pri čisto normalnem speljevanju - avto je začel cukati (poskakovati), danes je pa bilo bolj v hribu, ko sem se z enim srečal in sem moral prestavit v prvo, ker v drugi ni več vlekel ker je bilo prepočasi.

Sklopka ni slaba ce je crkavalo......ker ce bi bila sklopka zanic bi drselo in smrdelo....pa avto bi bil slisat kot da je avtomatik.
Zadnjič spremenil SENATOR, dne So sep 30, 2006 6:13 am, skupaj popravljeno 1 krat.
30 STYLING AWARDS

http://www.youtube.com/watch?v=fZYbGHM5WY0

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe sep 29, 2006 10:56 pm

leoCar je napisal/-a:Če ti nič ne smrdi po zažgani sklopki :?:

lih dons se je men to prvič zgodil, da sm zavohu ta vonj od sklopke. kok je to kj "škodljivo" za avto?
Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar So sep 30, 2006 8:11 am

IcEm4n je napisal/-a:
leoCar je napisal/-a:Če ti nič ne smrdi po zažgani sklopki :?:

lih dons se je men to prvič zgodil, da sm zavohu ta vonj od sklopke. kok je to kj "škodljivo" za avto?

Ne če si se pred tem peljal v daljši klanec...
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne okt 01, 2006 6:51 pm

Se pravi, da lamela ni? Ker sedaj sem to še malo bolj sprobal sem ugotovil, da sploh ko grem v rikverc s pomočjo sklopke (da ni čisto spuščena) in če imam bolj malo gasa začne rahlo tresti, če pa dam malo več (s tem da je potem večje drsenje sklopke) pa se isto hitro peljem pa ne trese. Ker drugače kolikor sem jaz navajen je pri avtih tako, da če imaš premalo gasa začne motor "jambrat", če pa pretiravaš s preniskim gasom pa ugasne, ampak brez tresenja. Pri meni pa začne rahlo tresti, tako da nekaj očitno mora bit narobe? Bomo vidli kako se bo kaj v bodoče obnašal.
A mogoče kdo ve koliko stane, če je treba sklopko zamenjat? Pa kaj vse je treba pri tem zamenjat?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Ne okt 01, 2006 7:33 pm

Ene 60K sit. Menja se pa vse, lamela, košara in potisni ležaj. Jaz imam še najraje LUK (Euroton)

Uporabniški avatar
Neyo-Neyo
Uporabnik

Napisal/-a Neyo-Neyo Ne okt 01, 2006 7:40 pm

jaz sm neki dni nazaj menju sklopko pr mojmu
pršl me je 50k sit komplet od LuK košara, lamela, potisni ležaj
sm pa sam menju tko da delo je bilo brezplačno 8)

pol naslednji dan sm pa menju še bratu od puntota
sm dav pa SACHS-ovo je pršlo pa 21k s popustom 8)
je pa isto košara, lamela in potisni ležaj nov

tko da cene sklopk so zelo različne !
....

Uporabniški avatar
zcmr
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a zcmr Ne okt 01, 2006 8:12 pm

lamelo sklopke imas zvito ,zato grabi.....ni nujna menjava ce te ne moti !
Mercedes Benz service

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em Ne okt 01, 2006 8:22 pm

men pri speljevanju skače samo ko je mrzu avto....
pol ko se segreje pa ne več...

kaj bi blo lahko...

avto je pa fiat tipo :P

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po okt 02, 2006 7:01 pm

dj_em je napisal/-a:men pri speljevanju skače samo ko je mrzu avto....
pol ko se segreje pa ne več...

kaj bi blo lahko...

avto je pa fiat tipo :P

isto pr men, ko je mrzu, pa tud isti avto
Slika

Picolo
Nov uporabnik

Napisal/-a Picolo Sr mar 16, 2016 11:22 pm

Pozdravljeni,

malo si bom sposodil temo. Zadnjih nekaj 100 km vožnje mi je začel tresti avto pri speljevanju v 1. prestavi,
vendar pa se to dogaja predvsem pri hladnem avtu in kasneje po nekem številu speljevanj postopoma poneha
v celoti v vseh prestavah. Najhuje je vedno prvih nekaj speljevanj, ko avto stoji kakšen dan, ko "preruka" cel avto.

Drugače se nikoli ne pojavi kakršnikoli smrad ali kakšen čuden zvok, glede tega je vse je normalno. V 2. prestavi
ne prihaja več do tresenja, se pa nekaj časa občuti, da sklopka rahlo zdrsuje in zatem pri malo večjem gasu prime
sunkovito. Pri ostalih prestavah je pri spuščanju sklopke zdrsavanje minimalno. Sva pa nedolgo nazaj pri menjavi
olja z mehanikom opazila, da je okolica sklopke rahlo oljnata tako, da se očitno poslavlja semering.

Zanima me, če je možen scenarij, da slab semering ravno toliko masti lamelo, da se tekom vožnje površina osuši
in začne grabiti normalno? Ali je verjetneje kriva obrabljena lamela, ki zaenkrat zdrsuje samo, ko je hladna?
Gre se za avto Kia Rio JB CRDI z ročnim menjalnikom.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr mar 16, 2016 11:31 pm

Sklopka kliče po menjavi. Ko bo menjalnik dol, pa spotoma zamenjajte še semering in olje v menjalniku.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Picolo
Nov uporabnik

Napisal/-a Picolo Če mar 17, 2016 10:20 pm

Najverjetneje res... ko se bo delalo bom zamenjal vse ja, da bo mir glede tega.

mandra
Nov uporabnik

Napisal/-a mandra Če mar 31, 2016 5:56 am

Dvakrat zapovrstjo (na ravnem, seveda) z mesta speljite v tretji prestavi, pa bo takoj bolje.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny So nov 26, 2016 10:56 pm

Da si še jaz malo sposodim temo :) .....

Že kako leto dve nazaj se mi je dogajalo, da mi je ca. 3x na leto pri dodajanju gasa naredilo viiiiiiu, jaz bi temu rekel da sklopka zdrsne. Danes se mi je to na ac pa tudi na regionalki, začelo dogajati praktično redno, ko sem dodajal gas in menjaval vozni pas oz. prehiteval. Danes pa sem zaznal še neko prasketanje spredaj nekje, skor bi reku bolj na desni strani, pojavilo pa se je po zdrsu.
Se mi pa že nekaj časa dogaja, da ko pri več brzine spustim pedal za gas, da mi nekaj kot bi mi nazaj usekalo, seveda večja je brzina bolj useka. Pa neke podobne simptome kot je to ko useka nazaj začutim tudi pri speljevanju na mestu, oz. ko spuščam sklopko in začne grabit. Če se potrudim oz. jaz ko vem kako in kaj tega praktično ni.
Torej kaj bi tisti ki se spoznate na zadeve rekli, da je pri meni problem?
Avto je Fiat Bravo 1,4 t-jet, 120km (142), 2008, 151.000km.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So nov 26, 2016 11:38 pm

Poleg sklopke še počena košara?

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Ne nov 27, 2016 1:10 pm

Drugega skoraj ne more bit kot sklopka, na bivšem seatu mi je šla pri 190.000km s tem, da je bil avto večinoma vožen izven mesta.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov