Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Re: Ali je termostat rahlo v okvari?

Napisal/-a Nikola_Tesla Po nov 17, 2014 4:52 pm

*
Vsaj WAHLER-ja bo treba nabaviti (ali pa original) ... ceneni so bolj rizični.
Priponke
WAHLER- termostat.jpg

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po nov 17, 2014 5:04 pm

mardy je napisal/-a:Čemu pa potem služi termostat? Samo kazalcu na armaturi?

Temu pa sploh ne. Zdi se, da zamenjuješ termostikalo s termostatom. Termostat je mehanski element, kjer različna temp odpira/zapira ventil ter tako z zadrževanjem vode v motorju (da torej ne gre proti in skozi hladilnik) služi hitrejšemu ogrevanju motorja na delovno temp ter s tem manjši porabi goriva ter obrabi motorja

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po nov 17, 2014 8:29 pm

mardy je napisal/-a:Zdravo,

Gre za Golf 4 SDI, sumim na okvaro termostata hladilne tekočine. Opažam že en čas, da se komaj po 12 km zmerne vožnje kazalec postavi na 90°C, ali pa ostane nekje na 80-85°C, zunanja temperatura 11°C. Včeraj pa sem ga malo gnal po avtocesti Mb-Lj , 140-150km/h , in je kazalec bil en čas na 90°C, zunanja temp. 9°C, potem spet malo zlezel dol do skoraj 80°C in nazaj....

Kar me tukaj zanima.... ima kaj biti narobe, če se en čas še tako vozim, pa potem na pomlad grem menjat? Predvidevam, da se ventilator zaradi napačnega odčitka temperature vode ne bo vklopil in slučajno lahko mašina zakuha? Res da so zdaj mrzli dnevi, poleti bi bil verejtno večji problem...

Mnenje?

Lahko se tako vozite, ne gori voda in predvidevam, da ga tudi spomladi ne bo potrebno menjati. To niso simptomi okvarjenega termostata.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy To nov 18, 2014 7:10 am

Hvala za mnenja!

Hmm... torej je termostat mehanski del, ki pač odpira in zapira dovod vode v motorju, ok. ;)

Torej, kje pa potem lahko iščem vzrok, da kazalec temperature niha, kot sem sem že opisal?

"Opažam že en čas, da se komaj po 12 km zmerne vožnje kazalec postavi na 90°C, ali pa ostane nekje na 80-85°C, zunanja temperatura 11°C. Včeraj pa sem ga malo gnal po avtocesti Mb-Lj , 140-150km/h , in je kazalec bil en čas na 90°C, zunanja temp. 9°C, potem spet malo zlezel dol do skoraj 80°C in nazaj...."

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla To nov 18, 2014 8:42 am

Na drsnem vodilu (v osi) termostata po katerem drsi "čep", ki zapira oz. odpira, se s časoma nabirajo usedline.

Obstaja možnost da material termostata kemijsko razpada, v primeru da gre za kako ceneno kopijo, ki ji hladilna tekočina ne ustreza.

Trenje se poveča in je oteženo pomikanje čepa po vodilu... začne blokirati .... težko se zapira in težko odpira.
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne To nov 18, 2014 8:48 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To nov 18, 2014 8:43 am

Fan je napisal/-a:
mardy je napisal/-a:Zdravo,

Gre za Golf 4 SDI, sumim na okvaro termostata hladilne tekočine. Opažam že en čas, da se komaj po 12 km zmerne vožnje kazalec postavi na 90°C, ali pa ostane nekje na 80-85°C, zunanja temperatura 11°C. Včeraj pa sem ga malo gnal po avtocesti Mb-Lj , 140-150km/h , in je kazalec bil en čas na 90°C, zunanja temp. 9°C, potem spet malo zlezel dol do skoraj 80°C in nazaj....

Kar me tukaj zanima.... ima kaj biti narobe, če se en čas še tako vozim, pa potem na pomlad grem menjat? Predvidevam, da se ventilator zaradi napačnega odčitka temperature vode ne bo vklopil in slučajno lahko mašina zakuha? Res da so zdaj mrzli dnevi, poleti bi bil verejtno večji problem...

Mnenje?

Lahko se tako vozite, ne gori voda in predvidevam, da ga tudi spomladi ne bo potrebno menjati. To niso simptomi okvarjenega termostata.

Ne vem, če bi se strinjal glede simptomov. Meni se je Passat 1.9 TDI ogreval samo do cca. 80 stopinj, pač kazalček je bil nižje, kot bi moral in je menjava termostata rešila zadevo.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To nov 18, 2014 9:07 am

Se strinjam, vendar avtor teme ne opisuje da je delovna temperatura pod 80 stopinj, temveč da se temperatura igra med 80 in 90 stopinjami, kar pa je sprejemljivo. Kakor tudi sprašuje, če se lahko tako vozi do spomladi, glede na opisano - lahko
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To nov 18, 2014 3:36 pm

To, da rabi dolgo do del. temp., je za dizle (SDI) značilno. To, da niha, je tudi normalno.
Problem bi bil, če ne bi nihal zaradi obremenitev motorja, pač pa zaradi napačnega delovanja sistema hlajenja. Tu pa mi ne moremo pomagat, saj ne vemo, v kakšni korelaciji sta obremenitev in hlajenje/nihanje, predvsem hitrost in vzročnost spreminjanja sta znana le vozniku in le to lahko pove, da je morda hl. sistem v okvari.
Vožnja res ni problem, je pa treba bit pozoren, tudi na spremembe.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy To nov 18, 2014 5:51 pm

Hvala za razlage in mnenja!

Bom zadevo spremljal kako se obnaša, pa da vidimo čez čas...

lp!

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Po dec 05, 2016 7:24 am

Dolžan sem še odgovor...nekaj časa sem se vozil tako, s tem da je proti koncu temp. padla že na 70°C. Sem zdaj menjal termostat (znamka Wahler) in je temp. konstantno na 90°C.

Uporabniški avatar
sparky
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a sparky Po dec 05, 2016 9:37 am

Saj so ti pisal nekateri uporabniki, da menjaj. Ogromno vozil po Sloveniji se vozi z okvaro, ker pač mislijo, da tisti števec za temperaturo lahko skače kot obratomer ali pa če je mrzlo zunaj, da se mu sploh ni potrebno dvignit in da če tester ne pokaže nobene napake ni razloga za skrb :D Do sedaj se kupil dva rabljena avta in oba s pokvarjenim še prvim termostatom :lol: Strošek menjave je pa itak zanemarljiv...

Aesthetics
Stalni uporabnik

Napisal/-a Aesthetics Po dec 05, 2016 10:36 am

Koliko je pa dela z menjavo? Termostati vidim da so po 10-15€. Recimo vec kot 30€ ne bi rad dal.

Uporabniški avatar
sparky
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a sparky Po dec 05, 2016 11:00 am

Odvisno za kakšen avto gre in koliko je na dosegu roke ter toplo ti priporočam, da ne vgradiš cenenega ponaredka, ker ti bo šel spet kmalu v maloro :) Ni pa menjava termostata nobena znanost. Previden je edino treba biti, da na koncu lepo prezračiš, da ti ne zakuha.

Aesthetics
Stalni uporabnik

Napisal/-a Aesthetics Po dec 05, 2016 5:41 pm

Octavia 1.8T 99 letnik. Nekje sem zasledil priporočilo Wahlerja. Na Euroton je 16€, sigurno se da kje še ceneje dobiti. Plus pol ure pri popoldancu?

Zdaj ko se je ohladilo, vidim da je malenkost problema z termostatom, pa če je to strošek par 10€, potem bi za voljo stanja motorja raje menjal.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Po dec 05, 2016 6:16 pm

Aesthetics je napisal/-a:Koliko je pa dela z menjavo? Termostati vidim da so po 10-15€. Recimo vec kot 30€ ne bi rad dal.

Odvisno od vozila itd... Pri nekaterih se samo odpre ohišje, kjer pride glavna hladilna cev iz hladilnika na glavo. Dva vijaka, star vložek ven, novega notri, odzračenje in voila!
Pri nekaterih je termostat že del ohišja...
A kadar je več cevi, pa še kaki plastični pokrovi, treba odstraniti akimulator in sesalne cevi, tam ne gre tako en, dva tri... Pa vendar ni nikjer potreben zares velik poseg. Vsaj da bi jaz vedel, ne...

Ali je termostat zanič ali ne, se čisto enostavno ugotovi s cenenim ELM327 vmesnikom, povežemo preko bluetooth na telefon in potem z enim diagnostičnih programov spremljamo, kje se ustali temperatura. Koliko niha, pod katerimi pogoji niha itd... Zahtevano temperaturo odpiranja termostata vidimo v tehničnih podatkih vozila in tudi termostata... Če ustaljena temperatura odstopa -> zanič termostat....

Glede znamk: Omenjal se je Wahler kot edini primeren. No, s tem se sam ne strinjam. Izkušnje pravijo, da so dobri tudi Behr in Vernet (sedaj menda pod istim lastnikom), ravno tako Facet.
V osnovi pa je škoda kupovati pod kako drugo znamko, saj je samo rebrand ene od pravih proizvajalcev. S tem pa zna biti cena višja.
V večini primerov je Vernet najugodnejši in DELUJE BP.

Sam sicer ne oklevam in termostat menjam preventivno ob velikem servisu, torej pri menjavi zobatega jermena, njegovega napenjalca in vodne črpalke... Enostavno je prepoceni, da tega ne bi naredil. Ravno tako menjam tudi semeringe glavne in odmičnih gredi. Ker cena je drobiž.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy To dec 06, 2016 7:37 am

Aesthetics je napisal/-a:Koliko je pa dela z menjavo? Termostati vidim da so po 10-15€. Recimo vec kot 30€ ne bi rad dal.

Termostat + antifriz + delo = 54€ (popoldanc)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 2 gostov