Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Kraj: Medvode

Rabim nasvet glede zavor

Napisal/-a Daco Sr apr 23, 2003 9:30 am

Sem imel prejsnji teden a-test za izpuh na LPP-ju, pa so mi pri tem preverili se tehnicno brezhibnost avtomobila. Na zapisniku sem videl, da so zadnje zavore in rocna neenakomerne. Razlika za 20kg med levo in desno. Ker imam avto registriran samo se do danes, sem ga prejsnji teden peljal na servis in jim placal da mi zavore "zrihtajo". So mi kao spucal zavore, je bilo dosti prahu notri in preverili zavore, so bile kao dobre. Servis sem lepo placal, sel danes na tehnicni pregled... in kaj se je zgodilo? Razlika je z 20 narasla na 70kg!!! Sem samo debelo gledal in razlozil, da sem imel avto na servisu ravno zaradi tega, kako je to mozno?! :roll:
Pa mi je rekel gospod, no dej se zapelji malo okoli pa nekajkrat zategni rocno med voznjo pa pridi nazaj. No pa sem malo divjal okoli LPP-ja in zategoval rocno (se je kar kadilo za mano :P ), prisel nazaj in se je stvar obcutno izboljsala, a le na enako stanje kot je bilo pred servisom (se pravi 20kg razlike). A me je spustil skozi, ker je rekel da je to majhna razlika in kao ni problem, a ce njega vprasam misli da mi na servisu niso nic naredili. :!: Sam mene to tok bode v oci, ker je razlika... :evil:
Sem imel pri bivsem avtomobilu slabo izkusnjo z neenakomernimi zavorami, mi je v ovinku obrnilo avto (a je bila razlika 70). Je vedno lepo videti, da vse stima in so same nicle. :lol:

Pa sem klical nazaj na servis in jim povedal kaj se je zgodilo... pa so mi zagotovili da je z zavorami vse OK in da ima 60% avtomobilov tako razliko na zadnjih zavorah. Oni so jih ocistili in so se dobre. Ce hocem kao lahko zamenjam vse skup od bobnov, ploscic, ama vse skup... sam bi me prslo 50k+ pa se to bi bilo dobro za eno leto, pa bi bil spet na istem... :(

Mi je na koncu se povedal da ni panike, samo naj enkrat tedensko pri ustavaljanju uporabim rocno, da se mi malo spucajo zavore, da se ne nabira prah na njih. Problem naj bi bil pri tem, ker pac rocno zelo redko (skoraj nikoli) uporabljam in se nabira prah. A le-tega so mi ocistili in zaracunali... zakaj je pol spet razlika? :?

Jst sem glede tega bolj laik, pa vas prosim za kaksno bolj "strokovno" mnenje ali nasvet, ali naj se zadovoljim s tem al kaj naj pocnem?

Hvala in LP ;)

Galantfrik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Galantfrik Sr apr 23, 2003 9:58 am

Ja, če si imel že pred servisom 20kg razlike, pa zdej po servisu in "brutalnemu" zategovanju ročne ni sprememb - ti po mojem niso nič nardil, samo zaračunal...
Hmmm :?: Lahko bi vsaj zmanjšal razliko pa bi človk še nekak razumel, da pa ni razlike je pa mal tko, tko, no... :?: :?: :?:

Kam si pa peljal avto na servis?
Slika

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Napisal/-a Daco Sr apr 23, 2003 10:21 am

Ma sej mene tut lih to moti, ker je lih tko kakor je bilo pred servisom, nic bolje. Sem pa servisiral na pooblascenem Renault servisu v Medvodah (Lustrek), sem stalna stranka in sem bil do sedaj vedno zadovoljen z njimi in njihovim delom. Zdej pa skor ne morem verjet, da mi niso nic naredili. Ga je fotr peljal tja, pa sta kolega z lastnikom, pa smo bolj na "ti". Sam mi ni jasno kaj sem pol sploh placal, ce ni spremembe? :roll:

Mogoce ciscenje prahu, ki se je nabral okoli, ki pa itak nima nic s tem? Kaj pa vem, po servisu mi rocna prej prime, pred servisom je mogoce kar malo previsoko prijela. Zato sem mislil, da so mi dobro zrihtali, ker je rocna prijela ze po 3 zobnikih (prej sele tam pri petem) pol pa na tehnicnem vidim, da je ubistvu isti smorn. :(

Uporabniški avatar
habbich
Poznavalec foruma

Napisal/-a habbich Sr apr 23, 2003 10:54 am

to so ti sam zajlo za ročno nategnil

Galantfrik
Uporabnik

Napisal/-a Galantfrik Sr apr 23, 2003 12:53 pm

HaBBkE je napisal/-a:to so ti sam zajlo za ročno nategnil

Sumljivo je to ja... Da niso nategnil tud tebe, ne sam zajlo - mamicu jim na salamicu!!! Lopovi nimaš kej... Naj fotr mal omen unmu prjatlu... bo že kej spedenu, če se poznata!
Slika

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Napisal/-a Daco Če apr 24, 2003 11:58 am

No naj povem to, da sem peljal avto nazaj in se pogovoril z lastnikom, se mi je opravicil, vzel avto reklamacijsko nazaj in ga osebno zrihtal tko kot se sika. Razlog je bil zanj malo "cuden" in sicer se je baje razstelala porazdelitev moci na levo in desno kolo. So zavore bolje prijele na desno kolo kot na levo, razen ce si mocno zaviral, pol je kao prijel enakomerno. No zdej je zrihtano vse, pa nic mi ni racunal. Izkusnje le nekaj veljajo. Un "mulo", k mi je pa prvotno "zrihtal" zavore, je pa kr hotel zamenjat celotni sistem zavor zadaj, da bi odpravil problem! :twisted:

LP ;)

Galantfrik
Uporabnik

Napisal/-a Galantfrik Če apr 24, 2003 1:37 pm

No vidiš!
Važn, da si zrihtou - upam, da ti bo zdej fajn delal - tko kot more.
Pa veselo bremzanje ti želim! :D
Slika

Uporabniški avatar
Neon
Stalni uporabnik

Kraj: Krško

Napisal/-a Neon Pe maj 02, 2003 10:14 pm

Pa ma ja nekateri so res čudni.
Jst sm enkrat optiko delu, pa je reku da se ne da šraufov odtegnt(na dveh kolesih)
Sm prišel domov to odšraufal, pa nazaj zategnu, šel k onmu tipu nazaj pa mi je spet reku da se ne da. Pol sm mu pa pokazu (k sm seboj vzel) eno cev (za podaljšek ključa) pol mi je pa reku da on tega ne sme delat k lohka šrauf poči.
Mislim dddddd. :?
Lambo door sistemi
Slika

Today Tomorrow Toyota

Uporabniški avatar
*bojci*
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a *bojci* Po maj 05, 2003 8:42 pm

Valda....ker če njemu poči, se mora s tem zezat na lastne stroške, če pa tebi poči, pa si si sam kriv.

Sicer pa so nekateri res loleki. V bistvu sploh nimajo feelinga. Meni je enen enkrat premalo zategnu felno, ker je to pač delal s pištolo, pa ni mel dobro narihtano pomoje.
Slika
Renault Avtomobilistični klub Slovenija
http://www.rk.avtomobilizem.com

muc396
Nov uporabnik

Re: Rabim nasvet glede zavor - 2017

Napisal/-a muc396 Če jan 26, 2017 6:50 pm

Evo, tudi jaz rabim nasvet glede zadnjih zavor, pa sem si izposodil tole temo.

Stara Octavija, ki ima še bobnaste zadnje zavore, ni šla skozi tehničnega, ker so neenakomerno prijele. Mehanik je razdrl bobne, spucal rjo, zamenjal cilindre in napovedal, da bo še malo trajalo, da se vse skupaj "uleže". Sedaj se vozimo en mesec, pa še vedno ni uležano, niti ni nič bolje: sliši se "butanje": ob večji hitrosti z večjo frekvenco. Avto tudi malo trese, predvsem je pa vožnja bustveno bolj glasna. Nekaj dni sem ga imel tudi v garaži, da se malo pogreje in morda kaj odmrzne, pa nič bolje.
Pred tehničnim oziroma preden je bil pri mehaniku takšnih zvokov ni bilo nikoli. :DDD
Grem že težit mehaniku ali še kar čakam, da se vse skupaj uleže? Hvala za vse odgovore oziroma mnenja. :)
LP, M

metor
Novinec

Kraj: GO

Re: Rabim nasvet glede zavor

Napisal/-a metor Če jan 26, 2017 7:13 pm

Povej mehaniku, to gotovo ni normalno. Ali še raje menjaj mehanika.
Don't worry, be happy ;)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če jan 26, 2017 7:25 pm

Tako je, menjaj mehanika!

Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec

Napisal/-a zk_eu Če jan 26, 2017 8:11 pm

Joj, ne govorite. Slab mehanik ti naredi več škode kot koristi. Jaz sem dal tudi zadnje pakne menjati nedavno nazaj, in sicer prijatelju, ki mu večkrat kaj pomagam in je rekel, da ni problema, da naj mu kar pripeljem avto. Pa mi je potem prvič zadnja leva zavora začela grabiti, nato pa še desna. In potem pridem iz LJ in si mislim kaj sosed spet spušča skozi dimnik, nato pa razmišljam, da je pa to vonj po zažganih paknah. Pogledam in se iz bobna kar kadilo... :D.

Sedaj je sicer OK. Ob snegu in močnem zaviranju (sem namerno poskuševal na prazni cesti) ni bilo videti oz. občutiti, da bi mi avto kaj zanašalo, bom pa tudi videl na tehničnem naslednji teden.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če jan 26, 2017 8:16 pm

@muc396
V koliko je mehanik/mojster/popoldanec menjal samo zavorne cilindre, se ni kaj uleči. Vteka se samo nove zavorne obloge na stare zavorne bobne. Po opisu popravila nisem nikjer zasledil menjavo oblog, torej se nima kaj prilagajati in tudi kaj bolje ne bo delalo, kvečjemu slabše, kar ste že sami ugotovili. Na kraju bo potrebno menjati še zavorne bobne, kar pa podraži sedanje popravilo.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Če jan 26, 2017 8:23 pm

Potrebno je nastavit pakne. Odšraufa je eden izmed vijakov na kolesu in se skozi luknjo nastavi odmik paken od bobna - to itak mora obvladati mehanik.

muc396
Nov uporabnik

Napisal/-a muc396 Če jan 26, 2017 8:59 pm

Hvala!
Ključno ste mi napisali: ne bom več čakal in se bom šel jutri zmenit z mehanikom.
Ja, niso bile menjane obloge/pakne ali kako se temu reče, le cilinder.
LP, M
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov