Nasveti in napotki ter povpraševanja...

avto_fun
Nov uporabnik

Motokultivator pod obremenitvijo ugasne

Napisal/-a avto_fun Ne mar 05, 2017 11:32 am

Pozdravljeni,

motokultivator Gorenje Muta (motor Lombardini LA300, 5,1 kW) pod obremenitvijo nima moči. Vžiga kar v redu, dela, a ko je močneje obremenjen (npr. freza + premikanje koles), ga začne dušiti in motor ugasne, če nadaljujem z obremenitvijo.

Temeljito sem sčistil filter zraka (mrežica v olju) in dolil olje v filtru do ustrezne višine. Sčistil in pregledal sem uplinjač in filter za dovod goriva. Svečka izgleda v redu. Nivo olja v motorju je OK (do začetka navoja). Motor ne kadi, izpušni plini so brezbarvni. Motor ne poka ali kaj podobnega.

Poizkusil sem nastaviti vijaka na uplinjaču, sicer ne vem, kako se to prav nastavlja (prosim za nasvet, kako to prav nastaviti):
- Z vijakom 2 (slika v priponki) izgleda, da lahko nastavljam štandgas, saj z njim nastavljam odmik vodila z vzmetjo. Tega sem nastavil, da ima motor brez gasa dovolj obratov.
- Če vijak 1 preveč privijem, začne motor dušiti, zato sem ga bolj odvil.

Imam občutek, da motor pod obremenitvijo ne premakne vodila z vzmetjo, zato se motor ugasne. Malo je pomagalo, če sem to vodilo pod obremenitvijo premaknil z roko, a ker sem bil sam veliko nisem mogel testirati.

Kaj bi še lahko poizkusil? Prosim za ideje in kaj točno naj še naredim/preverim.
Priponke
20170305_102054_resized.jpg

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Re: Motokultivator pod obremenitvijo ugasne

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne mar 05, 2017 11:37 am

Imam podobno zadevo jaz doma.

Slutim da ne dobi zadosti bencina frgazar.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Ne mar 05, 2017 1:38 pm

V vplinjaču je neka gumijasta membrana (morda je tudi samo tesnilo), ki z leti otrdi in neha tesniti... Meni se na oko ni zdelo z njo nič narobe, a na servisu so rekli, da so menjali samo to in je zadeva začela delati...

Se pa ne spomnim, ali je bil motor enak tvojemu.

avto_fun
Nov uporabnik

Napisal/-a avto_fun Ne mar 05, 2017 2:09 pm

Še enkrat sem komplet razdrl vplinjač. Očistil, spihal in preveril sem prehodnost prav vsake luknjice notri. Našel sem dve O tesnili, ki sem ju zamenjal. Membrane ni bilo. Mislim, da se na vplinjaču ne da nič več narediti.

Odprl sem še drugo stran, kamor gre vodilo z vzmetjo. Tam pride tudi gas zajla, notri sta dve vzmeti. Notri sem vse sčistil in našprical z WD40. Bilo je že precej rjavo, morda je mehanizem bremzala rja.

Sedaj izgleda, da teče motor nekoliko bolje. Test pod obremenitvijo naredim, ko bo bolj suho zunaj, da ne bo vse blatno.

Še kakšni predlogi/ideje?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne mar 05, 2017 10:31 pm

Plovec si pregledal? Je nivo goriva v zaprtem stanju plovca zadosten? Okrog tega frgazerja ni neke znanosti...je samo igranje :) Preglej še vzvodovje , ki regulira avtomatski gas....rado zašteka ali pa se ne odzove pravočasno in potem motor zalije...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

avto_fun
Nov uporabnik

Napisal/-a avto_fun Sr mar 08, 2017 8:22 pm

lisko:
Plovec se lepo premika. Kako naj preverim, ali je v zaprtem stanju nivo goriva zadosten? Kadarkoli sem odpiral frgazar, je bil poln bencina, tako da sklepam, da tu ni težave.

Vzvodovje avtomatskega gasa sem sčistil in namazal, je kar rjast, čisto možno, da tukaj kaj nagaja.

Kakorkoli, danes sem ponovno poizkusil: če je stroj močno obremenjen, se ustavi. Včasih pride dim iz zračnega filtra, ki je v olju, preden se ustavi. Včasih tudi malo poka.
Ko mi zmanjkalo bencina, ga pa niti več vžgati nisem mogel oz. ga je vedno skoraj takoj udušilo.

Na frgazarju sta dva vijaka. Kako ju prav nastaviti? Z enim se regulira do kam lahko na eni strani pride vzvod avtomatskega gasa.
Drugi pa gre v dovod zraka. Predvidevam, da bi bilo najprej dobro to ustrezno nastaviti in potem raziskovati naprej ...

avto_fun
Nov uporabnik

Napisal/-a avto_fun Po mar 13, 2017 8:58 am

Pozdravljeni,

kako svetujete, da nastavim uplinjač?
Tam sta dva vijaka (slika zgoraj).
Z enim vijakom se mi zdi, da nastavljam obrate pod štandgasom. Tega nastavim, da motor še normalno teče, ko ni gasa.
Z drugim vijakom pa najbrž nastavljam mešanico zraka in bencina? Kako nastavim tega?

Hvala!

avto_fun
Nov uporabnik

Napisal/-a avto_fun Pe mar 24, 2017 7:45 pm

Sem nesel na servis. Mehanik je nastavil ventile. Poleg tega je bila težava v dveh slabih tesnilih na uplinjaču (dve večji tesnili sta tam: eno kjer je bencin in plovec, in drugo kjer vleče zrak; potem je še več manjših tesnil notri, a te sem že zadnjič menjal). Pri teh dveh tesnilih je najbrž dodatno prihajal notri zrak in motil delovanje motorja.
Nastavitev uplinjača je sledeča: z enim vijakom se nastavi prosti tek, tako da (ko je motor brez gasa) pod nizkimi obrati lepo teče. Drugi vijak se privija in ko se začne motor zaganjati v obrate, se ta vijak malo odvije. Menda ga mora ko se doda fajn gas na začetku malo udušiti. To je to.

Sicer pravi mehanik, da so bili ti LA300 motorji bolj neposrečeni in da radi delajo težave. Vseeno upam, da bo sedaj nekaj časa mir.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov