Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Kristjan123
Uporabnik

Klima Ford Smax

Napisal/-a Kristjan123 So jul 01, 2017 9:11 am

Pozdravljeni

Naj prvo opišem problem (sem dal po točkah da bo upam do bo tako bolj pregledno)

1. Na začetku poletja klima ni delovala - ni vklopilo kompresorja ugotovitev premalo plina smo napolnili z plinom mislim cca 600g zadeva deluje :)
2. po 2 dneh spusti plin zelo opazno praktično zadimi v notranjosti in slišiš ko spusti :(

3. Serviser klime oceni da je kompresor fuč ker je ves umazan od barvila se pravi pušča.... malo podvomim v njegovo diagnozo ne morem se otrest občutka da bi kar menjal kompresor, ker je to najbolj ziher. :?

4. Sledi pogovor z drugim serviserjem ko mu opišem problem pravi, da skoraj sigurno ni kompresor ampak naj pripeljem ponovno nafila s plinom in laufa klimo na polno par ur mašina za polnjenje priklopljena ves čas vse dela spremlja tlake (višji cca 17 bar nižji 5 bar) kar je po njegovih besedah ok ... kompresor po njegovem mnenju ni problematičen predlaga da tako testiram pa naj javim če bo spet spustilo ..... ok mislim ... ja pa toliko fer da ne plačam nič

5. po 3 tednih spet spusti ..... zadimi notranjost slišiš puščanje

6. Ugotovitev dokler je klima na avtomatsko - vklopljen kompresor je višji tlak ok cca 17 bar v trenutku ko ročno izklopiš delovanje klime AC-OFF začne pritisk naraščati (nazorno se to pokaže če je mašina za polnjenje priklopljena) pride čez 25 bar in varnostni ventil na kompresorju spusti plin ven.

Od tukaj tudi razlaga zakaj je bil prvič kompresor vsa usran okoli varnostnega ventila od barvila ....

Morda kdo ve zakaj pri ugasnjeni klimi začne dvigovat pritisk v sistemu do te mere (čez 25 bar) da odpre varnostni ventil in s tem prepreči uničenje kompresorja.

Če klima laufa deluje vse ok preverjeno - testirano

Hvala za odgovore.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Re: Klima Ford Smax

Napisal/-a limas So jul 01, 2017 9:18 am

Prveč komplicirano, ampak nekje vseeno pušča.
Najbolj pomembno je, da je serviser strokoven in pošten. Odkril bo napako, povedal ceno popravila in zadevo popravil. Avto bo potrebno pustiti za dan ali dva.
Vsaka druga opcija je dražja in ne reši vzroka težave.

Če si iz Ljubljanskega konca, ti priporočam Lindiča ali klimaservis-pro na Zaloški, odsvetujem pa znanega mojstra iz Rakove Jelše.
LP

Kristjan123
Uporabnik

Napisal/-a Kristjan123 So jul 01, 2017 9:37 am

Hvala za odgovor

ampak po moje pušča ne .... ker če imaš klimo na on deluje brez težav testirano cca 3 tedne in je ne manjka nič v sistemu.

V trenutku ko izklopiš delovanje klime začne pritisk naraščat do te mere da odpre varnostni ventil spusti plin ven

Se pravi zakaj pri izklopljeni klimi začne naraščat pritisk drugače pa ne?

Kar sem uspel poguglat naj bi bile pri smax-ih znane težave z delovanjem ventilatorja klime samo pri meni dela - se vrti

Vem da bo treba peljat do nekoga, ki te stvari obvlada ne pa samo polni klime do naslednjega puščanja .... ampak tukaj lokalno - Primorska ne vem za nobenega

Pod "majstr iz Rakove" si mislil Pangerca?

Ker z njim imam dobre izkušnje in sem mislil ravno k njemu peljat ampak mi ni najbolj praktično če upoštevam dejstvo da bi moral pustit avto tam par dni...

Uporabniški avatar
pocesnkII
Stalni uporabnik

Kraj: kamnik

Napisal/-a pocesnkII So jul 01, 2017 2:21 pm

Ocitno ti ob preklopu izklopi ventilatorje, kompresor pa se vedno deluje. Zato pride do prevelikega tlaka ker ni hlajenja prvega ventilatorja. Napako bi jaz zacel izkati na kompresorju oz sklopki. Preverite ali se kompresor dejansko izklopi ko ugasnete klimo, zgubi napajanje ali ga se vedno ima. Ce zgubi napajanje in je se vedno uklopljena sklopka na njem, je le ta zastekala.... Nedolgo nazaj sem reseval podoben problem...
Diagnostika in servis osebnih ter tovornih vozil ->PM

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron So jul 01, 2017 9:03 pm

Kot so ti svetovali najprej preveri, če se kompresor dejansko ustavi, ko daš na AC-off. To ni problem, ker je sklopka kompresorja lepo vidna.

Če se kompresor ne ustavi, najprej preveri rele sklopke, nahaja se v motornem prostoru, v "škatli z varovalkami" zraven akumulatorja, možno, da je zapikal.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov