Nasveti in napotki ter povpraševanja...

nejc1986
Novinec

Xsara, dve tezavi

Napisal/-a nejc1986 Po sep 18, 2017 11:26 am

Pozdravljeni, na xsari picasso imam 2 tezavi..

Zjutraj sem sel filat klimo, ker se ob vklopu tipke ni vec slisalo kompresorja . Majstr je povedal , da je notri samo še 10g plina...
Cez 10dni bom sel nazaj , da vidimo kje pusca (ce pusca). Sumijo kondenzator klime, strosek 200-250eur...

Sedaj sem malce v dilemi.. ce ne spusca prevec, raje vidim da pač 1x letno filam klimo. Itak je ne uporabljam veliko in lahko zdrzim brez (razen huda vrocina in za odrosevanje). Vseeno, kaksne izkusnje z kondenzatorji, kaj izbrati... ?

Avto je sicer letnik 09, leta 2015(oktober) prvic filana klima, ker ni hladila (kompresor pa se je vklopil), zdaj je tudi hladilo ok, dokler se je pac kompresor vklapljal... na koliko casa lahko pricakujem da bo potrebno dofilavati?

Drugo... avto ima pod nogami zadaj sedecih potnikov 2 predala v tleh. V hujsih nalivih sem ze nekajkrat opazil vodo v levem predalu. Gledali smo po podvozju, nic opazili. Zagotovo ni nic politega notri in sipe so bile zaprte. No, danes opazil, da je tudi desji predal moker (sicer manj kot levi).

Kaksna ideja kje ta hudiceva voda prileze notri???

Avto je xsara picasso, letnik 09, prvi lastnik, benciar, 135t km.

Hvala za konstruktivne komentarje, lep pozdrav.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Re: Xsara, dve tezavi

Napisal/-a Firediver Po sep 18, 2017 11:36 am

Glede klime - preveri čez 10 dni lokacijo kje pušča, lahko je samo tesnilo na spojih ali kaj manjšega. Če je res kondenzator klime je opcija tudi rabljen, ampak tam je loterija. Če kakroli pušča, bo puščalo vedno bolj in na koncu je še najceneje in najbolje, da se napako sanira čimprej.

Glede zamakanja - treba je gledati višje, od koder se je voda v tiste predale spodaj natekla. Preveri tesnila pri vratih in ostale vlažne sledi od zgoraj navzdol...mogoče je kaj zamakalo npr. pri anteni ali pa so zamašeni kanali pod vetrobranskim steklom - no, tam je bolj verjetno, da bi bilo mokro spredaj in ne zadaj.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Po sep 18, 2017 11:46 am

Iskreno... kakor se malo vozim z prizgano klimo (raje imam odprte sipe), ne bom dal 250 eur za kondenzator.. seveda, ce se izkaze , da je odpovedalo kaj cenejsega, je pa to druga zgodba... imam pa namen v roku 2tednov iti nazaj da vidimo kje pusca...

Vlaga... zmanjkuje mi idej kje bi to prislo notri. Dejansko ni nikjer nobenih sledi... samo mokrota v predalih. Meni deluje kot da prihaja iz spodnjega dela (iz smeri podvozja), pa tudi tam se ni nic naslo... smrdi pa seveda za pop... po vlagi.

VW T4
Stalni uporabnik

Napisal/-a VW T4 Po sep 18, 2017 12:01 pm

glede zamakanja; sigurno ti je odstopila folja na vratih. Nameščena pride na vrata, da preprečuje vodi, ki odteče ob šipe noter. Potrebno je snet vratno tapeto in potem se vidi folijo. Standard problem recimo pri bmw seria 3 (letnika 99-05), pa naš peugeot 206 tudi puščal na obeh vratih.
Evo za prikaz, sicer je od bmw, vendar je ista finta. Glej pri 7:00, pokaže kako odstopi folija in tam potem pride voda.
https://www.youtube.com/watch?v=gbpeSo7mKio

sonce123
Nov uporabnik

Napisal/-a sonce123 Po sep 18, 2017 12:36 pm

Če ti je kondenzator predrag, ga je raje nabavi v Nemčiji. Meni je tudi crknil. Sicer na Dewoo lanosu . Plačal kondenzator + sušilnik klime in poštnino iz Nemčiji. Za čuda vse skupaj zgolj 64 eur. :mrgreen:
https://www.rezervniavtodeli24.si

Poišči si za tvoj tip vozila. Malo sem gledal tukaj kondenzatorje za Xsare, cena bistveno nižja od 250 eur.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Po sep 18, 2017 12:43 pm

Klima je uporabna tudi pozimi, ker suši zrak in za avtomobile z vgrajeno klimo je tako najlažje odrositi stekla. Če klima ne deluje, je odrositi bolj težko, še težje kot pa pri avtu, ki klime nima.
Tudi počutje je boljše, saj je zaradi majhne kubature zraka v kabini lažje zagotoviti ugodno atmosfero. Ne vem, zakaj se toliko špara to uporabo klime, če pa npr v dežju super funkcionira, pa še oken ne moreš takrat odpreti za klasično zračenje.

Glede zamakanja - ni hudič, od nekje je voda morala priti! Dejte slediti mokroti po tapiseriji, nemara bo treba demontirati kako oblogo praga ali stebrička...
Človek brez problema, to strašna je stvar!

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Po sep 18, 2017 1:18 pm

Klimo uporabljam po potrebi in je ne sparam.niti je nimam za BV vklopljeno. Torej da za odrosevanje,vožnjo po vročini po AC . za 10 minutne voznje po mestu pa mi pač bolj ustreza odprta sipa...

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp Po sep 18, 2017 2:12 pm

Če je tista voda sladka, potem pušča notranja pečica, pod armaturo.... kot pri meni.

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Po sep 18, 2017 2:42 pm

Nope, voda je brez okusa, barve in, razen kasnejsega vonja po zatohlem, brez vonja.

Pojavlja pa se le ob mocnejsih nalivih. Bom ob naslednjem dezevju sedel v avtu pa opazoval☺.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 Po sep 18, 2017 3:13 pm

Kot je že nekdo rekel, poglej okoli zadnjih vrat, luči. Ne moreš verjeti skozi kako male špranje in razpoke se ti nateče voda
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

motom
Stalni uporabnik

Napisal/-a motom Po sep 18, 2017 6:08 pm

Ko zmanjka plina, v sistem vdre zrak in z njim vlaga...potem pa adijo kompresor.

čara
Novinec

Kraj: Gorje

Napisal/-a čara To sep 19, 2017 12:35 pm

Pada dež. Šipe se rosijo-vžgeš klimo in se odrosijo, v jeseni je veliko dežja. Klima je uporabna reč. Ok poleti 10 minutna vožnja-odpreš okna. Daljša vožnja-klima. Rosenje-klima.
Dobro razmisli. Koliko deževnih dni si na cesti? Koliko daljših voženj imaš, kjer ti klima pride prav. Ali je ta avto sposoben služiti svojemu namenu še naslednje 3 leta? Potem popravi klimo, da ne boš tisti kljukec, ki voz z zarosenimi okni in klinc kaj vidi ven.

Ko boš prodajal avto, boš načeloma prej našel kupca, če ima avto delujočo klimo.

Lahko pa avto menjaš že sedaj in vzameš nekaj brez klime (so redki, ma se najdejo).
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost