Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Tropex
Nov uporabnik

Novi žarometi na avtomobilu

Napisal/-a Tropex Po dec 18, 2017 10:09 pm

Pozdravljeni,

imam ford focus c-maxa 2006 letnik.

Avto želim malo ''prenoviti'' - s tem mislim, zamenjati platišča, radio, tepihe itd...

Prišel pa sem do točke da želim zamenjati tudi žaromete in sicer sprednje.

Moji so že zastareli in so res grdi.

Seveda, ker so plastika, sem jih že poskusil spolirati vendar ni preveč velikega učinka, zato sem se odločil, da bi kupil nove.

Zanima pa me naslednje:

Na raznih slovenskih spletnih straneh sem naletel na razne znamke in ob tem tudi razne cene.

Npr.:

- Hella 350€
- TYD 50€

Zdaj pa me zanima, če se kdo spozna toliko na to, da mi pove ali so to vidne razlike kot vizualnost ali je to razlike le v kakovosti, ki se pokaže z leti?

Hvala za pomoč,

lp

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Re: Novi žarometi na avtomobilu

Napisal/-a limas Po dec 18, 2017 10:22 pm

Še vedno boš imel več koristi, če boš pustil obstoječe luči, ki so tovarniško originalne in jih nesel/peljal k mojstru na obnovitev. Strokovno obnovljene luči bodo še dolgo videti kot nove, pa še ceneje bo.

Tropex
Nov uporabnik

Napisal/-a Tropex Po dec 18, 2017 10:41 pm

limas je napisal/-a:Še vedno boš imel več koristi, če boš pustil obstoječe luči, ki so tovarniško originalne in jih nesel/peljal k mojstru na obnovitev. Strokovno obnovljene luči bodo še dolgo videti kot nove, pa še ceneje bo.

Hvala za odgovor. Imaš mogoče kakšno informacije, kdo dobro to opravi - obnovitev?

Mogoče nekaj v Ljubljani?

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Po dec 18, 2017 11:20 pm

Kolikor sem gledal, je Hella za 350€ Xenonski žaromet, TYC za 50€ pa halogenski, tako da tega nima smisla primerjat.

Obstaja pa tudi halogenski Hella žaromet za cca. 130€ in Hella je proizvajalec originalnih žarometov za Ford C-Max...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To dec 19, 2017 10:22 am

Vgradnja xenona je prepovedana, če nimaš avtomatskega nivoja s senzorji in pralnih diz. Vas pa res denar tišči za 12 let star avto.

Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec

Napisal/-a zk_eu To dec 19, 2017 10:24 am

Jaz bi jih tudi na tvojem mestu dal samo obnoviti (pobrusiti in polirati). Še posebej, če ti ne puščajo jih je škoda. Saj to niti žarometov dol ne vzamejo, ampak samo zaščitijo lak, pobrusijo in spolirajo. Ni neka umetnost, mislim pa, da so cene med 20 EUR in 30 EUR. Lahko tudi sam to narediš, saj je to naredilo veliko uporabnikov.

Jaz sem sicer moje kar zelo zamegljene uredil kar s polirno pasto K2 Lamp Doctor in si kupil nastavek za poliranje za pormašino, pa moram reči, da je res odlično naredilo svoje delo :), nato pa vsake toliko časa premazal žaromete z voskom, da ni bilo treba ponovno in so bili zaščiteni. Ampak jaz sem imel samo noro zamegljene (niti ne rumene) žaromete. Ne vem kakšni so tvoji.

@joztom To je čar, da stari avto malo rihtaš. :D

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To dec 19, 2017 12:23 pm

Seveda je čar rihtat star avto, tudi jaz stalno po sili razmer nekaj prenavljam. Ampak skladno z letnikom je potem avto vreden komaj 1-2k€, pa je treba nore cene delov pretehtati. Tudi jaz bom spomladi svoje xenon prebrusil, prepoliral in zaščitil z voskom. O laku nimam dobrega mnenja.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To dec 19, 2017 1:37 pm

To je vse odvisno od posameznika in če se res hoče. Tudi na mojem 17 let starem avtu so bili sprednji žarometi dotrajani in vožnja v deževni noči je bila kar zanimiva, sploh če je kdo pripeljal nasproti, zato sem se odločil za menjavo. Avto je vreden med 1500 in 2000 evri, novi žarometi z montažo so me prišli 350 evrov. S tem da sem vzel Valeo in imel srečo da sem jih našel ugodneje, drugače bi cenovno bilo preko 600 evrov in bi jih tudi plačal. Ni tukaj samo izračun če se ti splača, gre se tudi za varnost!

In kot je že bilo omenjeno, moraš jih menjat s takimi ki jih že imaš, opcij je pa lahko nekaj:
- halogen H4 ali H7
- leča in halogen
- leča in xenon
Kupiš in vgradiš tiste katere že imaš.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 6 gostov