Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mropc
Stalni uporabnik

Re: čas polnenja akumulatorja?

Napisal/-a mropc To mar 20, 2012 4:56 pm

si to izmeril ko je bil avto ugasnjen? so gorele lučke v notranjosti? je igral radijo? ....

ta napetost je normalna ko je avto ugasnjen od 12-12.6 nekako mora biti.
seveda alternator fila aku zmeraj ko avto lavfa. ponavadi max doseže že okoli 2.000obratov. tako da če hočš polniti aku ni potrebno avto priganjat v obrate.

na meganu 1.6 imaš 50 ah aku ? kako je kaj pozimi? tašči sem dau u polota 1.4 64ah aku, nevem tok teško malo bolši aku kupiti?

daj naslednega kupi 45ah pa čim dlje poslušaj musko. :roll:

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To mar 20, 2012 5:36 pm

modrina je napisal/-a:Hvala za hiter odgovor!
Akumulator je zaprtega tipa tako, da ne morem kontrolirati tekočine. Ima samo prozorno kontrolno stekelce, ki naj bi se obarvalo.
Zanima me ali alternator po daljši vožnji lahko sam napolni akumulator. Namreč ko sem se vrnil s triurne linijske vožnje (250KM) je bila izmerjena napetost samo 12,28V.
AIi se akumulator, če je bil prekomerno izpraznjen se sam med vožnjo nikoli več ne more napolni do kraja. Kako je s tem? Bi prosil za pojasnilo, ker imam različne informacije od mehanikov.
LP

Akumulator sevseeno napolni do kraja, tudi če je bil prekomerno izpraznjen, vendar če je bil nekaj časa prazen, potem pride do sulfatizacije in posledično manjšega zagonskega toka in manjše kapacitete (prej je prazen).

Še drug pojav je, da se ta sulfat nabira na dnu in lahko se zgodi da se delci drčijo skupaj med eno anodo in katodo. S tem pravzaprav povežejo plošče skupaj, torej pride celica v kratek stik. Tako akumulator več nima 12 V ampak samo še 10 V.

modrina
Novinec

Napisal/-a modrina Ne mar 25, 2012 9:55 am

Žal takole ne znam podati informacije kaj je razlog. Glede na to, da se nikakor ne napolni čez dobrih 12 V, bi lahko bil razlog tudi, da je kaka celica v kratkem stiku. Ker pa to avto polni s svojimi 14,5 volti, bi to pomenilo tudi, da vsa ta napetost pride na ostalih 5 celic, posledično bi vam morala hitro zmanjkovati kislina v akumulatorju. Zato prosim, če pogledate, koliko jo je še v celicah in če je morda v eni od 6ih celic bistveno višja gladina.

In tistih 14,5 V mora biti med polnjenjem, ko se akumulator odključi, seveda pade napetost na njemu. Kolikor imam v spominu, naj bi bilo potem pri odključenem okrog 12,8. Ampak to če smo ga polnili s polnilnikom, avto ga namreč nikoli ne napolni prav do konca.

Tudi sam bi Vam svetoval, da ga odključite iz avtomobila in z enim kvalitetnim polnilnikom (CTEK) napolnite do konca, polnite ga recimo 16 ur. Ko odkljčite polnilnik, čez kako minuto poglejte, kolikšna je napetost na njemu. Če bo malo pod 13 V je z akumulatorjem vse v redu.

Se pravi je napaka na avtomobilu, v nasprotnem primeru je akumulator potrebno zamenjati. Možno pa, da Vam toliko pade napetost zaradi kakega porabnika, ki je vključen tudi ko je avto ugasnjen. Vsekakor pa morate ugotoviti, kaj je narobe, saj boste akumulator pri tej napetosti zelo kmalu popolnoma pokvarili, saj je pri 12,28 samo še do polovice napolnjen.

LP[/quote]

Odklopil sem akumulator in ga dal polniti. Po nekaj minutah polnjenjeost je bila napetost akumulatorja že 14,5 V. Odklopil sem polnjenje in pomeril, a je napetost zopet padla na 13,35V. Po uri je napetost padla na 12,22V.
Moja ugotovitev je, da je alternator do kraja vedno polnil akumulator med vožnjo in da je verjetnost za tako nizko napetost akumulatorja traba iskati v poškodbi , ki je morala nastati na servisu.
Ker je vozilo še v garanciji mislim, da sem glede na stanje akumulatorja opravičen do novega, ali ne. Kaj mi svetujete?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne mar 25, 2012 2:40 pm

Problem pa je v tem , da avto zjutraj seveda noče vžgat?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

modrina
Novinec

Napisal/-a modrina Ne mar 25, 2012 2:54 pm

LinuxFuter je napisal/-a:Na dovolj dolgi vožnji se bo napolnil, razen če mu kaj manjka. Si povsem prepričan da je neprodušno zaprt? Ker večini "zaprtih" akumulatorjev se da odstranit nalepko ter pokrov nad pokrovčki celic.

Se napolni. To sem preveril tudi sedaj s polnjenjem. Samo napetost, ko se izklopi mu takoj pade na 12,35V. Tester za merjenje baterij napiše, da je potrebno baterijo napolniti ker je skoraj prazna.Kasneje napetost pade na12,15V. To verjetno pomeni da je akumulator že na meji.
Z akumulatorja pa ne bom odstranjeval nalepk zaradi garancije. Mislim, da sem v garancijski dobi opravičen do zamenjave z novim.
Lp

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Ne mar 25, 2012 3:10 pm

o vau na 12.15v ti pade. veš meni dostkrat pade tud pod 11. avto pa normalno zalavfa. nekaj so AMPERI drugo so pa volti. in to da ti pokaže 12.xy je uredu. raj se zapel en krog brez muske in v roku pou urce vožnje more bit aku nafilan.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Ne mar 25, 2012 4:35 pm

Poln in neobremenjen akumulator NE SME pasti pod 12,6 V. Tako da je res nekaj sumljivega z akujem.

Če boste zamenjali na račun garancije z drugim, pol je vse OK.

Edino, kar je lahko problem, je to, da je ta okvara akumulatorja pravzaprav posledica problema na elektriki. V tem primeru se vam bo ponovilo tudi na novem. Torej, dobro bi bilo premerit tudi elektriko.

LP

Uporabniški avatar
Tomi000
Novinec

Kraj: Šentjur pri Celju

Napisal/-a Tomi000 Ne jan 14, 2018 1:00 pm

Kako dolgo pa polni polnilec iz hoferja tisti tamali,
https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba ... latorja-3/
ali je bolje polnit akumultor s tisti starimi, ki so tako veliko skoraj kot akumulator

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne jan 14, 2018 1:32 pm

Mam isti polnilec kot ti, jaz ga priklopim čez noč, itak sam neha polnit in spet začne če se izprazni ....
Je pa odvisno kakšen akumulator imaš (koliko Ah)
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
Tomi000
Novinec

Kraj: Šentjur pri Celju

Napisal/-a Tomi000 Ne jan 14, 2018 1:44 pm

hvala za info
imam dva akumulatorja eden je 100ah drug 80ah in če avto stoji en dan brez vožnje se izprazne akumulator, verjetno bo problem v avtu ne v akumulatorju, avtoelektričar ni najdel porabnika, polnim z tem polnilcem zato sem vprašal

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda To jan 16, 2018 6:54 am

Če imaš AGM aku lahko ta polnilec samo v smeti vržeš aja pa električarja zamenjaj, če ni našel porabnika.

Za namig mu povej, da naj vzame tokovne klešče in pobira varovalke ven dokler ne bo poraba padla. Ko bo padla se pogleda kaj je na tisti varovalki in tudi tam je problem
Lp

vipe5s
Novinec

Napisal/-a vipe5s To jan 16, 2018 8:59 am

Avtoelektričar ni našel porabnika, rešitev enostavna, zamenjaj avtoelektričarja ...

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 To jan 16, 2018 9:52 am

Tomi000 je napisal/-a:Kako dolgo pa polni polnilec iz hoferja tisti tamali,
https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba ... latorja-3/
ali je bolje polnit akumultor s tisti starimi, ki so tako veliko skoraj kot akumulator

Tole polni vsaj 64 AH vsaj 20 ur, da napolni odvisno kdaj ga priklopiš pol poln ali prazen akuu. Telvin polnilec 10A tisti redeči pa lepo napolni v 12 do 15 ur in tudi drži potem napetost. Imam oba. MI pa Grand Espace nekak prazni akumulator po 4 dneh ne zažene več motorja sumim na avtoradio, vgrajena enota s CD menjalnikom brez fizičnega avtoradia.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov