Nasveti in napotki ter povpraševanja...

crylizz
Nov uporabnik

Obnova avtomatskega menjalnika / menjat avto?

Napisal/-a crylizz So avg 24, 2024 7:06 pm

Zdravo, lastim si Opel Insignio 2.0 CDTI 2011 (ja vem, težave z motorjem :D ), na avtu sem dobro leto dni nazaj kjer je avto imel cca 200.000 prevoženih obnovil motor, torej vse kritične točke - ležaji, tesnilo, oljna pumpa. Sam menjalnik me že od nakupa v neki meri heca, k je segret grobo prestavi iz 5 v 4, sem se že navadil in ga ročno prestavim. Občasno je tudi cuknil k prestaviš v D, zgolj samo če je bil res zelo segret.

Težava je pa sledeča, zadnje par dni mi menjalnik vedno rukne k se prestavi v D, občutek je kot da se bi ti en zaletel v rit, dokler je bilo to le občasno me ni motilo, sem požrl, je avto pač star in ostalo dela BP. Zdaj, ko se pa to dogaja konstantno, pa to predstavlja velik problem.

In zdaj vprašanje, se to sploh splača obnoviti - kupiti rabljenega? Avto ima zdaj dobrih 270.000 prevoženih, na leto naredim okoli 60.000, je v tem primeru mogoče boljša rešitev zamenjati avto? Nekak se mi zdi mogoče boljša rešitev menjalnik obnovit, saj za kakršnega koli kupca vrednosti nima - letos me je že 3x dobila toča in pa tudi na ostalih točkah je vizualno kar slabo ohanjen. V tej smeri razmišljam precej za to, ker je motor mehansko ok, na avtu so tudi novi diski komplet zadaj spredaj itd, v glavnem kar nekaj denarja vloženega.

Kaj narediti? Se splača, in če, komu zaupati? Kakšen je okvirn strošek takšnega posega?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Obnova avtomatskega menjalnika / menjat avto?

Napisal/-a Fan So avg 24, 2024 7:50 pm

Hmmmm že nekaj let menjalnik prosi menjavo olja / čistilca ( spotoma se očisti še magnet ), očitno bo moral spustiti dušo, da bo prišel do rednega servisa.
Zamenjajte olje ( obvezno original - dodani aditivi ) in čistilec, elektroniko posodobite ( zunaj so že tri posodobitve ) in postavite na začetek ( reset, ponovno učenje ), pa bo spet veselo menjal. Menja se kompletno olje, ne samo v zbiralniku!!!!! Kakšen je strošek, to bo povedal ta, ki bo storitev opravil.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

crylizz
Nov uporabnik

Napisal/-a crylizz So avg 24, 2024 8:00 pm

Olje v menjalniku je bilo redno menjano, na 60.000 interval, naložena je zadnja verzija - zdaj je res interval za menjavo spet tukaj ampak vprašanje sem postavil ker takih simptomov še ni bilo. Servisira mi ga pa dober "popoldanski" mehanik - dela drugače na oplovem servisu.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Ne avg 25, 2024 7:23 am

Če boš rihtal menjalnik, potem nikakor ne izberi "mojstra" iz Lesc...

Avto pa tudi, če ga boš prodajal v takem stanju, ga boš težko prodal in tudi dobil boš dokaj malo za njega... če si že nekaj vložil in je ostalo OK in nimaš neke želje/potrebe po drugem avtu, potem zrihtaj še menjalnik -> čeprav, kvalitetna obnova ne bo poceni!!

Kakšen menjalnik pa je v insigniji? Dvojna sklopka, klasika...?

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Po avg 26, 2024 10:27 am

Tudi v Lescah so stručkoti za avtomatske menjalnike.
Vendar ne Pogačnih, ampak turbine.si.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po avg 26, 2024 2:25 pm

No, tega Pogačnika sem imel v mislih -> tja raje ne :(

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker Po avg 26, 2024 8:58 pm

to je aisin menjalnik, mislim da tf80sc. Klasika, načeloma ob rednem vzdrževanju izredno dober menjalnik. Ta menjalnik nima filtra, oziroma ne prideš do njega. Menjaj olje brez izpiranja. Po potrebi ponovi... Lahko pa da si toliko časa odlašal, da je shodila mehatronika, tvoji simptomi mal nakazujejo na to. Če je drugače z avtomobilom vse uredu, popravi menjalnik, pa vozi dalje. Turbine.si za volvota s tem menjalnikom za menjavo mehatronike vzame nekih 1500 eur, vsaj dve leti nazaj je bila taka cena.

2CV_1976
Novinec

Napisal/-a 2CV_1976 To avg 27, 2024 12:39 pm

AssKicker je napisal/-a:to je aisin menjalnik, mislim da tf80sc. Klasika, načeloma ob rednem vzdrževanju izredno dober menjalnik. Ta menjalnik nima filtra, oziroma ne prideš do njega. Menjaj olje brez izpiranja. Po potrebi ponovi... Lahko pa da si toliko časa odlašal, da je shodila mehatronika, tvoji simptomi mal nakazujejo na to. Če je drugače z avtomobilom vse uredu, popravi menjalnik, pa vozi dalje. Turbine.si za volvota s tem menjalnikom za menjavo mehatronike vzame nekih 1500 eur, vsaj dve leti nazaj je bila taka cena.

AF40 - točno Aisin TF80-SC rabljen za 740€, redne menjave olje pa dela BP

https://www.ebay.co.uk/itm/204954288505 ... SwjOBmxpCm

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To avg 27, 2024 4:37 pm

Cena je v funtih = 877,06€ + poštnina + carina/davki. Vprašanje kakšna je sklopka? Ko se vse sešteje je lahko več kot sama obnova obstoječega, pa ima garancijo pred nosom, ne v UK.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Kohec in 10 gostov