Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Kyuss
Nov uporabnik

hladilna tekočina in flush

Napisal/-a Kyuss Pe dec 21, 2007 5:47 pm

nekaj me zanima... a je pri nas možno dobiti te kemikalije za spiranje blokov in hladilnega sistema? rad bi zamenjal rdeči antifriz za zelenega, vendar moram najprej sprati starega popolnoma, ker je finta ravno v razliki med delci, ki ščitijo. ;)

npr. to: http://www.valvoline.com/pages/products ... product=15
http://www.valvoline.com/pages/products ... product=15

Uporabniški avatar
El Barto
Nov uporabnik

Kraj: okolica Bleda

Napisal/-a El Barto Pe dec 21, 2007 7:13 pm

Kaj pa če bi uporabil ror za zalivanje vrta in lepo spral? ;)

Vsaj jaz sem vedno tako naredil.

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Pe dec 21, 2007 7:22 pm

El barto: kaj pa vodni kamen?

Uporabniški avatar
El Barto
Nov uporabnik

Napisal/-a El Barto Pe dec 21, 2007 7:40 pm

Če je imel prej antifriz, potem ni nobenga problema z vodnim kamnom.
Če te pa skrbi, je pa kislina prava stvar (firma ESOT pride v našo firmo občasno čistit hladilce s to robo).

Jaz ga še nikoli nisem sral s kakimi čistili pa ni nobenih problemov.
Raje sčistim še hladilnik od zunaj, ker ga praktično nihče ne. Potem se pa pojavljajo razni problemi s hlajenjem, ker če zrak ne gre skori rebra, se tudi hladilna tekočina nebo ohladila.
Če pa imaš pomisleke zaradi par deci navadne vode, ki ostane v sistemu, pa pač odviješ še vijak na bloku in vse spustiš ven.
Jaz sem samo dolil polovico predvidene količine antifriz koncentrata, ostalo pa destilirano vodo - zadeva zaključena.

Kyuss
Nov uporabnik

Napisal/-a Kyuss Pe dec 21, 2007 8:44 pm

sploh ni problem v vodi, res ne. problem je samo v tem, da se po 13 letih nabere nekaj gnusobe, mešanice olje in antifriza spodaj v bloku. če tisto spraviš ven z vodo, vsaka čast. če pa samo vidiš, da priteče ven čista voda, to še ni garant. ;)

Uporabniški avatar
El Barto
Nov uporabnik

Napisal/-a El Barto Pe dec 21, 2007 8:57 pm

No jaz se nikoli nisem sekiral zaradi tega, ker če hočeš to stvar res očistit, sta dve varjanti:
- dokaj močna kislina
- mehansko čiščenje

Olje se pa itak nabira na površini v ekspanzijski posodi in posledično na stenah le te.
Čiščenje ekspanzijske posode pa nebi smel biti nek hud problem.

Kyuss
Nov uporabnik

Napisal/-a Kyuss Ne dec 23, 2007 11:19 am

Mene skrbi samo blok. Dostopni deli niso problem. Katero kislino pa rabim? Je to sploh pametno, če imaš aluminijaste dele?

Uporabniški avatar
El Barto
Nov uporabnik

Napisal/-a El Barto Ne dec 23, 2007 12:20 pm

Mislim, da je solna ampak to je dokaj nevarno početje.
Deli mimo katerih oz. skozi katere je pretok antifriza običajno niso nevemkako obloženi s svinjarijo

Zakaj te pa tako blok skrbi? Ali si imel tako hudo pacarijo notri, ali se pregreva, ... ?

Uporabniški avatar
xyxyxy
Novinec

Napisal/-a xyxyxy Ne dec 23, 2007 12:49 pm

Čistila za hladilni sistem dobiš v skoraj vsaki trgovini z avto deli. Ne vem pa od kje vam ideja, o uporabi kisline :bonk :ne

Uporabniški avatar
El Barto
Nov uporabnik

Napisal/-a El Barto Ne dec 23, 2007 2:50 pm

xyxyxy je napisal/-a:... Ne vem pa od kje vam ideja, o uporabi kisline :bonk :ne

No ja odstranjuje vodnega kamna in podobnih stvari iz industrijskih hladilnih sistemov se pa dela s kislino (no vsaj v našem podjetju je bilo tako) ...

Verjetno pa za osebo rabo ni tako kncenrirana, ker je stvar v prosti prodaji.

Dr.servis
Nov uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a Dr.servis Ne dec 23, 2007 6:49 pm

ne ga no s... kislino!!!
Če imaš TDI in bi garad imel še nekaj časa brez problemov pusti notri rdeči antifriz.
Nemogoče naredim takoj, na čudeže je treba malo počakat, po potrebi tudi čaram.

Kyuss
Nov uporabnik

Napisal/-a Kyuss Sr dec 26, 2007 12:14 pm

Ni dizel, običajni 1.5 bencinar je.

Razlika med antifrizi je velika, če se kdo količkaj zanima. Rad bi imel IAT antifriz - ta ima inorganske delce, ki motor in hladilnik ščitijo prej in bolje. Nagibam se pač k temu, da bi rad imel boljše, čeprav je interval menjave krajši. To me ne moti.

Iz bloka bi rad spravil antifriz ravno zaradi tega, da lahko začnem življenje z novim, na novo. Vodni kamen je minimalni problem. Ne vem, zakaj govorite na pamet. Voda iz pipe ni primerna zaradi mineralnih delcev, ki porušijo sistem zaščitnih aditivov, medtem ko se mešanica z navadno vodo začne segrevati.
Za zdaj nimam nobenih problemov/simptomov (trkam na les), razen pač dihtunge na glavi, ki je nabrž druga, vmes je nekajkrat v svoji karieri malo zakašljala (vidi se, kje je ušlo olje), ampak drugače je normalno.
Pregreva se ne, kar se pa tiče pacarije, to je največji catch. O tem nimam pojma, ker imam avto komaj tri leta, deset let prej so ga pa imeli ljudje, katerih ne poznam in ne vem, koliko jim je ta avto pomenil. Tudi zato bi rad izlil antifriz, ker niti ne vem, koliko je že star. We wanna start a new, fresh life, dokler je še čas in samo 150k km na števcu. ;)

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Re: hladilna tekočina in flush

Napisal/-a Nikola_Tesla Ne sep 01, 2024 10:31 am

S cim te to pucate plastiko, da lepo zgleda hladilna v posodi.?

lp.

Uporabniški avatar
El Barto
Nov uporabnik

Re: hladilna tekočina in flush

Napisal/-a El Barto Ne sep 01, 2024 1:24 pm

Je pa že minilo nekej cajta, odkar sem tu pisal.
Na GT-jki sem začel z brake cleanerjem, da je spral maščobo, potem pa vse sorte kuhinjskih čistil. Končni rezultat, kot nova.

Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov