Nasveti in napotki ter povpraševanja...

P307BlueLION
Nov uporabnik

Hladilnik olja - zamenjava. - 2.0.hdi motor

Napisal/-a P307BlueLION Ne mar 30, 2025 9:09 am

Pozdravljeni,

Pred nekaj dnevi sem peljal avto k mehaniku,ker je spodaj pod motorjem bilo že nekaj časa majhen madež od olja.
Razlog puščanja naj bi bil Oljni hladilnik.
Ta je bil zamenjan in po prevzemu avtomobila v delavnici se mi je na poti zgodilo,da je na 3/4 poti naenkrat klima pričela hladno pihati in ker imam na amaturni plošči števec za temparaturo olja je ta po 30.km vožnje se pričela dvigovati od 90.C po malem preko 140.C vse do rdečega polja a temparatura motorja je ves čas bila 90.C - ni šla preko.
Seveda sem avto zapeljal nazaj k mehaniku in ob dvigu pokrova motorja je bila raztezna posoda prazna.
Avto je ostal v mehanični delavnici in ob prevzemu naslednji dan je bil,kot vzrok tega namenjen mehurček zraka v sistemu.
Je bil tole razlog ali ne, ne vem saj nisem poznavalec delovanja hdi diesel motorjev Peugeot - Citroen niti mehanik ne.
Daljše vožnje po prevzemu avtomobila še nisem naredil le eno krajšo do sedaj.
Zanima me vaš pogled na tole stvar.Tudi delovanje klime v povezavi z motorjem in hladilnim sistemom v njem.
Vozilo je Peugeot 508.

Lep pozdrav,
Matjaž

Uporabniški avatar
slemarko
Nov uporabnik

Re: Hladilnik olja - zamenjava. - 2.0.hdi motor

Napisal/-a slemarko Ne mar 30, 2025 9:39 am

"Mehurček zraka" v hladilnem sistemu je treba odpraviti že v delavnici, pred oddajo avta stranki, ter po segrevanju na delovno temperaturo in ohlajanju preveriti nivo hladilne tekočine, morebitno puščanje, obnašanje temperatur hladilne in olja itd, itd. Pri meni se ne bi tak mehanik rešil samo z izgovorom, da je bil nek "mehurček". Kaj, če se je naredila določena škoda, ki ni še opazna sedaj?
"MOPAR Magnum 360 sound... ...no stereo needed..."
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Re: Hladilnik olja - zamenjava. - 2.0.hdi motor

Napisal/-a RedBaron Po mar 31, 2025 3:29 pm

To ni bil mehurček, ampak bolj mehur...

Niso dobro odzračili sistema (seveda če ni kje puščalo). Pihal je hladen zrak, ker je nivo hladilne tekočine padel do te mere, da le-ta ni več krožila skozi izmenjevalec za ogrevanje kabine in je v kabino prihajal neogret zunanji zrak.

Mi je pa čudno, da se ob padcu nivoja ni prižgala lučka za nivo hladilne tekočine... razen če jo omenjeni HDI nima...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov