Nasveti in napotki ter povpraševanja...

matejgt
Nov uporabnik

napetost na bateriji pri vžganem vozilu?

Napisal/-a matejgt Pe apr 18, 2025 8:09 pm

Pozdravljeni!
Imam peugeota 508 2.0 HDI 140, letnik 2011! Občasno mi javi napako "battery charge fault", če previrim napetost na bateriji takrat je cca 12 V, po nekaj prevoženih kilometrih se mi napaka izbriše in če preverim napetost na bateriji je ta cca 14,4 V! Sicer pa sem tudi večkrat meril napetost kmalu po zagonu vozila in četudi ni bilo napake je bila večkrat napetost samo 12 V! Moje vprašanje se glasi, ali mora biti vedno ko je vozilo v pogonu napetost na bateriji cca 14 V ali pa je morda vmes (med alternatorjem in baterijo) kakšen krmilnik ki vklaplja in sklaplja polnjenje baterije? Pa še to, regulator na alternatorju je nov! Hvala

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: napetost na bateriji pri vžganem vozilu?

Napisal/-a Fan So apr 19, 2025 12:54 am

Pri prižganem motorju bi moralo na bateriji kazati 13.2 do 14.4. Slednje je idealno polnjenje. To uravnava regulator na alternatorju.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

jure5j
Novinec

Napisal/-a jure5j So apr 19, 2025 3:57 am

Če ima avto start-stop bo napetost skakala kot je napisal Fan.Če pa ni in je akumulator navaden pa ne bo takih nihanj.Poglej če je na minus klemi senzor napetosti in kateri tip akumulatorja imaš vgrajen.

matejgt
Nov uporabnik

Napisal/-a matejgt So apr 19, 2025 9:30 am

Hvala za odgovor! Na negativnem terminalu se nahaja neka "škatlica" Bosch 9676600080 , mislim da je to ta senzor ja! Sicer pa samo vozilo nima start stop sistema, vsaj moj ne! Ta vozila imajo tudi modul "BPGA" ki se nahaja na vrhu baterije in ima tudi neko vlogo pri polnenju! Sicer pa me zanima če ta senzor in ta "BPGA" krmilijo regulator napetosti - alternator ali bi naj napetost , merjena na izhodu alternatorja bila vedno enaka, torej nekaj preko 14V?

jure5j
Novinec

Napisal/-a jure5j So apr 19, 2025 4:17 pm

Pozdravljen,
Lighting of the battery warning lamp or an alert message indicates a possible problem with one of the following components
• alternator
• heavy duty harness
• battery charge status control unit (*) - senzor na MINUS priključku akumulatorja
• supplies protection and management unit (BPGA)
Ko ste zamenjali regulator ste pogledali obročke rotorja alternatorja?
Je bil zamenjan s pravim regulatorjem?
Ste izmerili LIN signal na alternatorju?
Sta plus in minus na alternatorju v redu tudi pod obremenitvijo?
Mogoče bi bilo zelo smiselno avto priklopiti na diagnostiko in prebrati kodo napake(zanesljivo zabeležena v ECU ali BSI).
Od tam naprej lahko lazje ugotavljamo vzroke nepolnjenja.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov