Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
firebird
Novinec

Kraj: Ljubljana-Šiška

Antifriz

Napisal/-a firebird Sr jan 02, 2008 12:34 pm

modri je napisal/-a:rdeči je manj agresiven za hladilni sistem :idea:

Pa meni ni nič več jasno,imam Magentisa starega pol leta,v izravnalni posodi je zelen antifriz,kateri je zdaj kateri,da se ne bom spet kregal po petrolih,kjer so mi hoteli poturit rdečega,manjka ga pa malo pod min. v izravnaln posodi,avto pa je tako skos v garaži.Ali lahko samo destilirano vodo dolijem?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr jan 02, 2008 12:40 pm

Za centralne in solarne sisteme ogrevanja se uporablja G12 antifriz....
Glede na to kake probleme mate eni z iskanjem te tekočine.... dobi se jo povsod kjer prodajajo ogrevalno tehniko ;)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr jan 02, 2008 12:46 pm

Varno lahko doliješ samo dest. vodo. Če je ni preveč, sloraj ne spremeni razmerja (in s tem točke zamrzovanja ter ostalih lastnosti). Ob rednem servisu naj pa po potrebi dolijejo, a samo tistega, ki je zdaj notri. Sicer pa te potrebe ne bi smelo bit, če je avto star samo pol leta.

Uporabniški avatar
firebird
Novinec

Napisal/-a firebird Sr jan 02, 2008 12:47 pm

Ja imajo,v kanistru 25l za skor 60€,jaz ga rabim pol litra.

Uporabniški avatar
firebird
Novinec

Napisal/-a firebird Sr jan 02, 2008 12:52 pm

esem je napisal/-a:Varno lahko doliješ samo dest. vodo. Če je ni preveč, sloraj ne spremeni razmerja (in s tem točke zamrzovanja ter ostalih lastnosti). Ob rednem servisu naj pa po potrebi dolijejo, a samo tistega, ki je zdaj notri. Sicer pa te potrebe ne bi smelo bit, če je avto star samo pol leta.

Potem bom pa kar vodo nalil ;)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr jan 02, 2008 1:32 pm

Seveda pa lahko mimogrede, ko se boš peljal mimo mehanika, poprosiš, da ti izmeri kvaliteto antifriza (kje ima ledišče). Če je normalen, bo to storil takoj in zastonj, ti pa boš pomirjen. Če se ne voziš po izrazito mrzlih krajih, bi moralo 20-25 minusa zadostovat (raje malo več). Tako boš hkrati preveril, koliko se drži tovarna svojih trditev (če je avto res skoraj nov), saj verjetno v knjižici za uporabo piše, do koliko drži antifriz.
lp

Uporabniški avatar
firebird
Novinec

Napisal/-a firebird Sr jan 02, 2008 1:41 pm

Je bil testni,pol pa veš kako je :roll:

Uporabniški avatar
TriCikl
Stalni uporabnik

Kraj: Štajerska

Napisal/-a TriCikl Pe mar 07, 2008 9:42 am

Ok čist konkretno kaka je razlika v kemijski sestavi modrega pa rdečega. Ko sm ga js nazadnje kupovau pa sm gledu sestavo nism opazu nobene razlike tak da je očitno sam barva druga..
Prelude To Disaster

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Pe mar 07, 2008 10:50 am

fluorestenčeno zelen antifriz prodajajo na omvju
mislm, da tudi literske plastenke (koncentrata)
podpis

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe mar 07, 2008 10:56 am

V LeClerc imaš zelenega že namešanega in še zelo poceni je v 5l kantah. Jaz sem ga imel 1 leto noter in je neagresiven in hlajenje je v redu. Potem mi je enkrat preribalo cev in mi je bil pri roki G-12 od Kemikala, ki ga priporočajo za VAG avtomobile. To ti je isto, le bolj ga vidiš, kjer ven leze na spojih. Vsi avti imajo aluminijaste hladilnike, gumijaste cevi in ponekod sivo litino. Kolikor vem, je prepovedano imeti sistem prazen brez tekočine, ker oksidirajo materiali znotraj, npr aluminij hladilnika. To velja za sisteme, ki so že imeli tekočino not, ne za nove hladilnike. Prvi antifriz, ki je imel vgrajene dodatke za preprečevanje nagriženja za aluminij je bil Glaceol od ELFa, zdaj pa to obvladajo čisto vsi, še Petrol.

fulgur
Nov uporabnik

Re: Antifriz - modri ali rdeci ?

Napisal/-a fulgur Ne maj 25, 2025 11:49 am

Živijo, jaz imam pa Kia Sportage, 2013, diesel, 1.7 crdi. Opazil sem, da je hladilna tekočina čisto na spodnjem robu, barve je pa modre. Ne vem, kaj so mi na servisih nalivali do sedaj, če so mi sploh kaj…

Izgleda takole: https://ibb.co/7tpTStD8

Kako naj vem, kaj naj dolijem notri? V navodilih piše le takole: “ethylene glycol base coolant for aluminium radiator”.

Nekaj berem, da je modra G11 in da ni OK za moj avto, da bi morala biti G12+. Zdaj pa ne vem, ali moram iti na servis, da mi cel sistem izpraznejo in nalijejo novega ali lahko sam dolijem.

Kaj predlagate?

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 Ne maj 25, 2025 1:40 pm

Greš na pooblaščeni servis, dajo ti hladilno tekočino, ki je predvidena za tvoj avto, plačaš 10€ za 1 liter in najbrž razredčiš z destilirano vodo, doliješ malo pod oznako maksimum in to je to.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne maj 25, 2025 2:34 pm

Manjka mu 100 ml hladilne tekočine. A se ne v takih primerih enostavno dolije destilirano vodo?
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
slemarko
Nov uporabnik

Napisal/-a slemarko Ne maj 25, 2025 6:09 pm

Za ta letnik Kie in ta motor je predpisana specifikacija G12+ ali G12evo. Je roza ali lila barve. Kupiš lahko katerokoli znamko, samo da piše to specifikacijo gor, lahko je koncentrat, ki ga razredčiš 50/50 ali pa že pripravljen za uporabo. Če imaš zdaj notri modro, je verjetno G11, nekdo, ki se ne pozanima za pravilno specifikacijo, je pač nalil noter. Sicer ne bo tudi z modro takoj (če sploh kdaj) konec sveta, ker bistvo modre je, da dovoljuje hladilni sistem iz različnih kovin, in sicer: Lito železo (blok motorja), aluminij (glava) ter medenina pri spajkih starejših hladilnikov, pa mislim da dovoljuje tudi baker. Ne bo kar razžrla gumi delov, ker so tudi avti letnikov 1995-2005 imeli gumi dele in čisto lepo živijo s to tekočino G11, ki je za njih predpisana. Ne bi pa priporočil mešanja, dolij destilirano in ob priliki izprazni sistem, ga preplakni z vodo in nalij tekočino, ki je za ta avto predpisana (G12+ ali G12evo).
"MOPAR Magnum 360 sound... ...no stereo needed..."
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

fulgur
Nov uporabnik

Napisal/-a fulgur Ne maj 25, 2025 7:02 pm

slemarko je napisal/-a:Za ta letnik Kie in ta motor je predpisana specifikacija G12+ ali G12evo. Je roza ali lila barve. Kupiš lahko katerokoli znamko, samo da piše to specifikacijo gor, lahko je koncentrat, ki ga razredčiš 50/50 ali pa že pripravljen za uporabo. Če imaš zdaj notri modro, je verjetno G11, nekdo, ki se ne pozanima za pravilno specifikacijo, je pač nalil noter. Sicer ne bo tudi z modro takoj (če sploh kdaj) konec sveta, ker bistvo modre je, da dovoljuje hladilni sistem iz različnih kovin, in sicer: Lito železo (blok motorja), aluminij (glava) ter medenina pri spajkih starejših hladilnikov, pa mislim da dovoljuje tudi baker. Ne bo kar razžrla gumi delov, ker so tudi avti letnikov 1995-2005 imeli gumi dele in čisto lepo živijo s to tekočino G11, ki je za njih predpisana. Ne bi pa priporočil mešanja, dolij destilirano in ob priliki izprazni sistem, ga preplakni z vodo in nalij tekočino, ki je za ta avto predpisana (G12+ ali G12evo).

Super uporaben odgovor. Lepa hvala!

Bo tale v redu: https://www.euroton.si/en-us/avtodeli/p ... 22071.aspx?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov