Nasveti in napotki ter povpraševanja...

clio05
Nov uporabnik

Turbo dizel porabi 1l olja na 1000km

Napisal/-a clio05 Pe avg 15, 2025 8:35 pm

Motor suh, vse na avtu dela, nobenih zvokov, vedno takoj vžge, ....avto vreden 1500, mene ne zanima o tem da bi se ga popravlo, ampak da se ga vozi dalje in doliva olje, ve kdo za kak podoben primer, da če si dolival olje da je delal, al to kar kmalu crkne ker je prevelika poraba olja.
Zanimajo me vaše lastne izkušnje s tako porabo olja....

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Turbo dizel porabi 1l olja na 1000km

Napisal/-a Fan Pe avg 15, 2025 9:00 pm

clio05 je napisal/-a:, mene ne zanima o tem da bi se ga popravlo, ..

Torej sama poraba olja ni moteča!
Vsekakor je pametno napisati znamko in tip vozila, letnik. ccm, tip motorja. Tako se na kraju lažje dobi odgovor.

Tako na splošno: Večja potrošnja olja poleg onesnaženja zraka, maši izpušni sistem, kar pa omejuje pravilno delovanje samemu motorju in sam strošek popravila se lahko drastično poveča.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron So avg 16, 2025 10:15 am

Pač dolivaj olje če te to ne moti (če ga ne boš bo itak kmalu zaropotalo :huh: )... Ali bo motor crknil v kratkem ali ne.. tega nihče ne ve. Je tudi razlika kje pije olje (na batih, ventilih, morda olje pušča, je problem turbina... lahko tudi kombinacija vsega). Precej proizvajalcev navaja kot normalno porabo olja do 1l/1000km ... torej si še vedno v okviru normalne porabe :)

Vem za nekaj primerov, kjer so motorji delovali kar nekaj časa ob rednem dolivanju olja...

Pred leti sem nekaj let delal kot strojnik težke mehanizacije v kamnolomu in smo imeli (med drugim) 2× CAT 950G... Nalilo se je cca 5l olja na teden v motor, zadeva je delovala do 28.000 delovnih ur, potem se je eden od njih prodal. Res da je to nekoliko druga zadeva, v motorju je 50l olja, ampak vseeno, Ga je kar nekaj spil, ampak ni bilo problemov.

Morda poizkusi z drugim oljem - seveda takšnim, ki izpolnjuje zahteve za dotični motor! Čudežev ni za pričakovati, če je nekaj obrabljeno tega nobeno olje ne bo popravilo, lahko pa se poraba nekoliko omili.
Valvoline je pred časom ponujal olje za motorje z visoko kilometrino. Morda poskusiš nekaj v tej smeri.

clio05
Nov uporabnik

Napisal/-a clio05 So avg 16, 2025 11:43 am

Pozabil dopisat da na 200 km naredi plavi dimno zaveso, nekje 500m dokler se ne skadi, včasih tud že po 15km to naredi če ga vozim bolj živahno
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov