Nasveti in napotki ter povpraševanja...

matej_
Novinec

Kraj: velenje

SOS gumb oz modul VAG grupa

Napisal/-a matej_ Po sep 15, 2025 8:04 am

Zdravo!
Imam težavo. Avto je Seat Leon letnik 01/2021.
V petek se je pojavila napaka na SOS tipki.
Gori rdeča lučka in opozorilo na armaturki.
Sočasno je GPS modulo se zmešalo, mi kaže napačno lokacijo in vsake tolko javi napako na prepoznavanju prometnih znakov.

Je že kdo imel s tem težave?
V tujini je kar nekaj težav s tem in tudi drago popravilo.

intermezzo:
Ker mi je toča avto oz. streho poškodovala so pred 14dnevi reševali na servisu in vem, da so strešno oblogo dol dajali. Bi lahko to kaj pripomoglo napaki? mogoče kak slab kontakt?
Vsekakor bom peljal na servis (že dogovorjeni), kjer so delali in bom dal pregledat.

lp
matej_
Priponke
primer.jpg
primer.jpg (8.84 KiB) Videno 948 krat

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Re: SOS gumb oz modul VAG grupa

Napisal/-a berlonso Po sep 15, 2025 5:21 pm

Znanec je imel tudi težavo z SOS tipko, verjetno nekaj podobnega. VW Passat letnik 2020. Rešili so mu še v garanciji, spomnim se da je pravil, da so mu morali podreti stropne obloge, ter da ni bil osamljen primer. Žal kaj več ne vem.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po sep 15, 2025 7:19 pm

matej_ je napisal/-a:intermezzo:
Ker mi je toča avto oz. streho poškodovala so pred 14dnevi reševali na servisu in vem, da so strešno oblogo dol dajali. Bi lahko to kaj pripomoglo napaki? mogoče kak slab kontakt?

Načeloma kot je bilo razloženo naj to nebi pripomoglo k tej napaki, ker je eCall gumb na strešni konzoli, vam pa sveti napaka za OCU modul (J949) kar pa pomeni, da bi lahko bil problem ravno ta telematski modul. V Seat Leonu (KL) je lociran v pritljažnem prostoru desna stran za stransko oblogo, blizu varovalk)

Izgled modula
Slika
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

matej_
Novinec

Napisal/-a matej_ Po sep 15, 2025 7:47 pm

Hvala za odgovora.
Bom videl, kaj bojo jutri na servisu rekli.

lp

matej_
Novinec

Napisal/-a matej_ To sep 16, 2025 11:18 am

K sreči samo slab kontakt.
Ko so priklapljali anteno so slabo stisnali skupaj kontakte, da ni "kliknalo" in so potem tresljaji povzročili, da se ni blo več kontakta.

lp
matej_

pilon
Nov uporabnik

Napisal/-a pilon Pe sep 19, 2025 3:06 am

Vidim, da si že rešil svojo težavo, pa bom vseeno dodal še mojo izkušnjo....mogoče komu pomaga.

Imel sem isto težavo na pasatu.

Po brskanju na raznih nemških forumih sem postal kar slabe volje, glede na prispevke "okvara modula, potrebna menjava".

Tako sem šel na servis že pripravljen, da bo drago.....pa na kuncu sploh ni bilo. Verjetno bi težavo lahko uredil celo sam.

Z testerjem so ugotovili, da ja napaka na povezavi med anteno in omenjenim modulom. Cena nove antene 80€.

Pa me je zanimalo, kako sploh zgleda antena in sem zahteval na servisu staro anteno nazaj. Seveda sem si predstavljal "normalno konkretno" antenico, pa to sploh ni. Sem bil kar šokiran, ko sem jo videl.

Na koncu je antena samo ta plastičen pokrovček levo spodaj. Na notranji strani pokrovčka ima plast kovine, potem pa preko dveh vzmetnih kontaktov povezavo na tiskanino. Po moje se samo kontakti zrahljajo ali pa korodirajo, da več ni vredu stika. Kaj drugega skoraj ne more biti, ker je kovinski del samo štancan izdelek in nato z ultazvokom privarjen na plastičen pokrov. Dajansko tu ne more kaj crknit razen slabih kontaktov na tiskanino.
Tak da po mojem v omenjenem primeru niti ni potrebna menjava pokrovčka. Verjetno zadostuje samo čisčenje kontaktov in mogoče upogib vzmetnih kontaktov, da ponovno z večjo silo pritiskajo na tiskanino.
Priponke
VW.JPG

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe sep 19, 2025 11:45 am

Odličen opis izkušnje, vendar bo potrebno dodati še nekaj k tej zgodbi, ob enem pa bo tudi bolj jasno. Namreč to kar opisujete je notranja antena za krajši doseg komunkacije med ostalimi moduli, ki mora biti enako delujoča kot zunanja/e za daljši doseg izven vozila, ki pa ima na sliki 3 roza BNC konektorje. Prva dva sta namenjena za GPS + GLONAS (GNSS), tretji konektor pa je namenjen LTE, telemetrija, update itd. (se pravi tudi klicanju SOS), dotičnega pa je avtor tudi omenil, da so ga na servisu ponovno pritrdili bolj na tesno (pri enoti ali pa na drugi strani).
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov