Nasveti in napotki ter povpraševanja...

riqwertz
Nov uporabnik

Kabinska ventilacija se vžge, ko avto ugasnem - SEAT Leon 4

Napisal/-a riqwertz Ne jun 14, 2026 4:31 pm

Zdravo,

kupjlen februarja letos pri cca. 118k km. 2.0 TDI, DSG-7. ST. Business edition.
2021, januar
Trenutno ima 122k km.

Marca je začel zabavat, ni vžgal zjutraj za v službo (prejšnji dan sem ga pral z vapom doma).
Od takrat sem ga imel 2x pri prodajalcu pri mehaniku in 3x na pooblaščencu. Niso odpravili napake.
Da dodam, avto je mehansko čudovit, žlahtnik je mehanik (ne avtoelektričar) je bil pri nakupu zraven nimaš kej razmišljat. Naredili smo velik servis in DSG servis in je res lepo se vozit z njim.
Torej kaj se dogaja?
Ko se vozim in pridem do cilja in avto ugasnem se ugasne radio in vse ostalo potem pa začne pihat samo iz ventilatorjev v prsa (torej ta ki so usmerjena v sedeže v avtu). Piha tako dolgo da ne izprazni akumulatorja (torej zvečer parkiram, zjutraj ne gre vžgat, razen ko ga napolnim).
Prvo je bil sum altenator, smo menjali. Avto delal 3 dni spet začel jebat (torej ni bil to glavni vzrok, čeprav je tester pokazal).
Drugič smo menjali regulator jakosti ventilacije in je bilo bolje za par dni.
Potem smo šli nazaj prodajalcu (priznan in dober prodajalec v LJ), njegov avtoelektričar je dal noter nov akumulator in ugotovil da je vpisan v sistem 130 Ah (noter je bil 70 Ah). Ko ga je vpisal in pobrisal napake je avto delal ampak ventilacija ni pihala oz. nisi mogel nastavit.
Smo dali star akumulator noter (je bil še dober) in je spet delal 3 dni in začel pihat.
Smo ga peljali nazaj k prodajalcu, ta pa nas je napotil na pooblaščenca. On je imel avto tam 3 tedne in ugotovil da je airbag ECU zanič in neke malenkosti. Uglavnem uredi, ventilacija med vožnjo je delala, imel ga je v uporabi 1 teden da je videl da dela kot mora in ko mi ga je hotel predat nazaj je tisto jutro spet pihalo. Spet neke napake ki jih je zrihtal in grem po avto, suepr zadovoljen ker je to to no in po treh dneh začel spet pihat iz ventilatorjev noter. Vmes potrdi da avto ni bil poškodovan ali poplavljen pred nakupom.
Vrnili spet nazaj k pooblaščencu in ker mu ni tester več javljal napak je fizično pregledal kable in ugotovil da je CANbus iz motorja v vodilo rahlo poškodovan/oksidiran.
Preden so kabel menjali so preverili še krmilnik klime in ga zamenjali ampak ni bilo to krivo.
No, to je to zdaj bo pa delalo?
Ja, spet tri dni. Potem sem ugotovil da ko je začelo jebat in pihat, ko avto ugasneš in ga prižgeš je vsakič kot da si ga na novo prižgal, na radiu se pojavijo vodiči kako ga uporabljat, itd. Zdaj mi je pa dojadilo to polnjenje za vsako vžiganje, sem ga pa izklopil iz plusa na akumulatorju čez noč in ga vklopil zjutraj nazaj in zdaj... dela. Sicer 2 dni ampak dela kot mora.

Dejansko nimam več idej kaj bi lahko bilo zato vprašam. Sicer bi avto najraje vrnil ampak se mi zdi butasto, ker je res super za vozit in tudi preverjen prek carvertical, autoDNA in še mehanika kolega. Sumim da gre za neko podatkovno sranje. :!: :|

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Kabinska ventilacija se vžge, ko avto ugasnem - SEAT Leo

Napisal/-a Fan Ne jun 14, 2026 5:31 pm

Da, sistem odstranjuje kondenz iz tuljav klimatske naprave in suši sistem, da prepreči neprijetne vonjave. To ima Hyudai že nekaj let in se po 20 minutah ugasne. Pri vas se na klimatronicu nastavi temperatura v kabini in bi moralo pravilno delovati.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

riqwertz
Nov uporabnik

Napisal/-a riqwertz Ne jun 14, 2026 6:28 pm

Fan je napisal/-a:Da, sistem odstranjuje kondenz iz tuljav klimatske naprave in suši sistem, da prepreči neprijetne vonjave. To ima Hyudai že nekaj let in se po 20 minutah ugasne. Pri vas se na klimatronicu nastavi temperatura v kabini in bi moralo pravilno delovati.

Ne, pri meni pa piha dokler ne izprazni akumulatorja...
Sem pa tudi v tej smeri razmišljal en čas, ja.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Če jun 18, 2026 1:21 pm

A se to zgodi ko avto zakleneš ? ali ko si še v njem ?
Ugotoviti bi se moralo ZAKAJ dobi ukaz za ventilator.

Ali ima vgrajen Webasto ali pa je bil odstranjen ?

Lahko da je nekdo šaril po nastavitvah računalnika, mogoče reset vseh nastavitev ali še 1x "kodiranje" računalnika.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne jun 21, 2026 4:58 pm

daj probaj vozit brez klime(vem, vroče je) ali pa (ne vem kake ture delaš) enostavno 3-4 km pred domom klimo na off in naj samo ventilator dela, daj na najvišjo moč in ko parkiraš, daj še ventilator na off in ugasni avto......če ne bo prižgal ventilatorja veš na čem si....
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov