Nasveti in napotki ter povpraševanja...

reml
Nov uporabnik

(upam da) manjši problem z avtoelektriko

Napisal/-a reml Ne dec 12, 2004 1:32 am

Pozdravljeni....

zgodba je naslednja,...kr nalepem mi je crknila urca v avtu. Pa sm se odlocu, de bi sam probou zadevo zrihtat in sem se zacel mal s kabli igrat pol pa ponevedoma nardim en krateke stik....ck..neki se pokadi in vidm da je zacela delat urca :shock: :roll: ql sm si mislu. Pol pa vidm da kr ne dela osvetlava na armaturni plosci (instrumenter) in zadnja leva in prednja leva luc!? :shock:

Lotim se prverjanja varovalk v kabini... eno varovalko dobim pregoreto nakar iz navodil preberem , da je to varovalka za radio, kar pa sploh nima veze, ker radio je deloval prej in tudi po tem stiku! Seveda jo uspesno zamenjam, instrumenter pa se vedno ne dela. Pogledam varovalko za instrumenter in je OK.

Ima kdo mogoce idejo kaj bi spet ozivelo levi luci (zadnjo, prednjo), ter osvetljavo instrumenterja.? :?
Mitsubishi Lancer 1.5 GL l.90

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Ne dec 12, 2004 4:25 pm

Pozdravljen!
zgleda, da je na začetku ura zgubila kontakt z napetostjo instrumentarja. Ko si zadevo malo potresel (ob kratkem stiku), je kontakt zopet dobila (vsaj tako se mi zdi smiselno..)
Imaš pa dva problema:
1.zgleda, da ti prekinja na kablu za napajanje instrumentarja
z voltmetrom sledi napetosti od varovalke naprej, pa boš zagvišno dobu
2.zgleda, da prekinja tudi napajanje ure
z voltmetrom sledi napetosti od instrumentarja naprej
Zakaj je pregorela varovalka za radio, radio pa je delal, mi ni jasno-očitno na tisti varovaki nimaš priklopljenega radia, ampak levo stran luči in instrumentar
Obilo uspeha!
Človek brez problema, to strašna je stvar!

reml
Nov uporabnik

Napisal/-a reml Ne dec 12, 2004 4:56 pm

Hvala za odgovor..hmm voltmeter imam vendar je pokvarjen :cry: No pa sem se lotil malo brskanja po knjižici za uporabo avtomobila in uzrl nekaj za kar se nisem slisal :D :idea: iz knjizice sem zvedel da obstajajo varovalke tudi pod pokrovom motorja in ne samo v potniški kabini :shock: ..preverim varovalke in eno dobim pregoreto....zamenjam in stvar funkcionira normalno :D :) :D :) :D :)
Kar pa se tice urce, pa res najverjetnejše prihaja do nekega stika.
Za zdaj urca dela...vazno je pa da sem zrihtal luči ;)

LP, Klemen

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne dec 12, 2004 8:14 pm

Pozdravček!

Večina avtomobilov ima pri motorju še eno škatlo z varovalkami, običajno ob vsej ostali motorni elektroniki. Te varovalke so ponavadi malo drugačne (večje) od tistih v kabini, namenjene pa so zažčiti predvsem motorne elektronike.

Praviš, da radio ni vezan na tisto varovalko, kjer kaže shema. Si prepričan da je bila shema pravilno obrnjena, saj je ponavadi nalepjena (odtisnjena) na pokrov varovalk in pri nekaterih tipih vozil je zrcalno postavljena. (Tudi sam sem že imel kar nekaj težav preden sem to ugotovil).

Lp Tristan01

reml
Nov uporabnik

Napisal/-a reml Ne dec 12, 2004 11:21 pm

Ja nekaj varovalk je resda drugacnih, nekaj pa je enakih kot v potniski kabni. pregorela pa je navadna varovalka(taka kot v kabini) prevodnosti toka 10A :)
Saj za instrumenter je posebej varovalka v potniski kabini, vendar je vrjetno nekaksna povezava z varovalkami pod pokrovom motorja.
Glede varovalke za radio je pa povsej vrjetnosti nekaj zmesano - tak avto sem dobil :?

Lp

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Ne dec 12, 2004 11:35 pm

Tako kot je tristan01 reku!!
Poglej še tiste varovalke pri mašini!!!
(se zgodi da ti prekuri več varovalk (in v kabini in pri motorju!!)
DOBRO preglej varovalke, kdaj zgleda kaka da je dobra, pa je v bistvu skurjena!!!

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Po dec 13, 2004 12:36 am

Kaj na tem forumu noben več postov ne bere.
Sej je že dva posta višje napisu, da je zrihtu.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov