Nasveti in napotki ter povpraševanja...

robert11
Nov uporabnik

"glasne" gume

Napisal/-a robert11 Če mar 31, 2005 7:59 pm

Danes sem pri vulkanizerju dal dol zimske in gor letne gume. Tiste, ki sem jih imel že lani.

Ko pa sem se peljal, sem slišal, da kolesa oddajajo zelo močan zvok. Nekaj takšnega ,kot, da bi bil lager zanič. Vendar to ni, saj pred menjavo tega zvoka ni bilo.
Najmočneje se sliši, ko se peljem okrog 30 do 40 km/h, potem malo potihne in se spet sliši močneje tam okrog 70 do 80 km/h, vendar je zvok višje frekvence.

Ne vem, zakaj prihaja do tega, saj je ta brum kar močan in me moti. Ko sem imel lani te letne gume gor, tega nisem slišal.
Ali je lahko krivo to, da so gume( če so ) na drugih mestih, kot so bile lani ?
Ali bo to prenehalo, ko se bodo gume malo znucale in uravnovesile ?

Kolesa je zbalanciral in volana mi tudi ne trese, le ta brum ......

Uporabniški avatar
M3
Moderator foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a M3 Če mar 31, 2005 8:03 pm

dej podrobno preglej gume če so na kakih mestih poškodovane.
vsako posebej, lahko je ena guma čisto malo poškodovana in pride do tega.
samo dvomim ker verjetno bi to videl vukanizer ko bi jih montiral,
lahko pa da je kej spregledal, ti vseen jih dobro prečekiraj.
Slika

s_mande
Stalni uporabnik

Kraj: Koroska

Napisal/-a s_mande Če mar 31, 2005 8:10 pm

Glej lahko se to zgodi ze iz samega skladiscenja gume,ali pa so gume ze toliko stare,da postanejo bolj plasticne,trde stem zgubijo tudi na oprijemu kot suhem sploh pa na vlaznem ali spolzkem voziscu.Sam ce si rekel da lani niso bile glasne.Pa si dal tako da tiste ki si imel lani spredaj so sedaj zadaj in obratno...ce ne poskusi to.Preglej tudi rotacijo gume.
Verjamete ali ne mojemu prijatelju so to naredili(pri vulkanizerju) da so napak obrnili rotacijo.Mislim nevem kaj bi se lahko bilo,bi ti pa rade volje pomagal...preglej malo gume! :!:

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Če mar 31, 2005 8:15 pm

nekatere gume so bolj druge manj glasne...če je pa pnevmatika že nekej let stara posledično manj prožna,pa postane še bolj glasna...narediti nimaš kaj,razen da potrpiš oz. si enkrat umisliš druge pnevmatike....sliši se pa nekako tako kot če bi se peljal po tlakovani cesti....zna se pa narediti v poletnih mesecih ko bodo ceste ogrete da se ti gume ko se bodo ogrele,tega zvoka ne bo več.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če mar 31, 2005 8:15 pm

Ene gume nimajo določene rotacije...... in jih morš pri vsaki menjavi obračat da se obrabijo enakomerno.... drugač ratajo stopničaste in to povzroča hrup..... če potegneš z dlanjo po gumi se točn čuti.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Re: "glasne" gume

Napisal/-a For Če mar 31, 2005 10:54 pm

robert11 je napisal/-a:Danes sem pri vulkanizerju dal dol zimske in gor letne gume. Tiste, ki sem jih imel že lani.

Ko pa sem se peljal, sem slišal, da kolesa oddajajo zelo močan zvok. Nekaj takšnega ,kot, da bi bil lager zanič. Vendar to ni, saj pred menjavo tega zvoka ni bilo.
Najmočneje se sliši, ko se peljem okrog 30 do 40 km/h, potem malo potihne in se spet sliši močneje tam okrog 70 do 80 km/h, vendar je zvok višje frekvence.

Ne vem, zakaj prihaja do tega, saj je ta brum kar močan in me moti. Ko sem imel lani te letne gume gor, tega nisem slišal.
Ali je lahko krivo to, da so gume( če so ) na drugih mestih, kot so bile lani ?
Ali bo to prenehalo, ko se bodo gume malo znucale in uravnovesile ?

Kolesa je zbalanciral in volana mi tudi ne trese, le ta brum ......

Zanimivo......pri meni je bilo isto...
Nisi pa povedal kjere gume pa imaš gor....moje so Goodyear HydraGrip...lani sem naredil 21000km z njimi.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Če mar 31, 2005 11:02 pm

lisko je napisal/-a:Ene gume nimajo določene rotacije...... in jih morš pri vsaki menjavi obračat da se obrabijo enakomerno.... drugač ratajo stopničaste in to povzroča hrup..... če potegneš z dlanjo po gumi se točn čuti.

don't do this

gume majo določeno rotacijo
pr smrekcah je itq važn
pr navadnih pa velja, da se morjo skoz v isto smer vrtet
seprav lahk menjaš med sabo samo prednje /zadnje
ne pa leva/desna
podpis

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Pe apr 01, 2005 4:14 am

lublancan je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Ene gume nimajo določene rotacije...... in jih morš pri vsaki menjavi obračat da se obrabijo enakomerno.... drugač ratajo stopničaste in to povzroča hrup..... če potegneš z dlanjo po gumi se točn čuti.

don't do this

gume majo določeno rotacijo
pr smrekcah je itq važn
pr navadnih pa velja, da se morjo skoz v isto smer vrtet
seprav lahk menjaš med sabo samo prednje /zadnje
ne pa leva/desna

Oki možn.... ampak zakaj od mojga fotra gume nimajo narisane rotacije? Torej lahk ugibaš?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

robert11
Nov uporabnik

Napisal/-a robert11 Pe apr 01, 2005 7:31 pm

Gume so Firestone , 175, 70, 13.

Na njih nisem opazil nobenih poškodb, so pa še kar dobre, niso zlizane.

In res se sliši tako,kot bi se vozil po tlakovcu.

Zanima me, če je kje na gumah označena smer ali pa je vseeno, kako je obrnjena ?

Saj mi drugo ne preostane,kot, da jih malo prestavljam. Prednje nazaj in obratno....

Uporabniški avatar
M3
Moderator foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a M3 Pe apr 01, 2005 7:45 pm

robert11 je napisal/-a:Gume so Firestone , 175, 70, 13.

Na njih nisem opazil nobenih poškodb, so pa še kar dobre, niso zlizane.

In res se sliši tako,kot bi se vozil po tlakovcu.

Zanima me, če je kje na gumah označena smer ali pa je vseeno, kako je obrnjena ?

Saj mi drugo ne preostane,kot, da jih malo prestavljam. Prednje nazaj in obratno....

ponavadi na gumah imaš označeno z "ROTATION" in puščico v katero smer more bit
obrnjena.
Slika

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Pe apr 01, 2005 7:53 pm

Gume ki pac nimajo smeri vrtenja (vecinoma starejse verzije), Se pa montirajo tako da je dot oznaka ven obrnjena, in jih lahko menjavas z leve na desno.
Naprimer po pravilu bi mogo sprednjo levo dat na zadnjo desno, sprednjo desno na zadnjo levo.
Pri gumah katere majo smer vrtenja pa jih samo lahko z spredaj nazaj das.
lp

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe apr 01, 2005 8:22 pm

Imam enak problem z gumami.

Prejsnji lastnik se je vozil z narobe nastimano optiko in je pozrlo notranji rob sprednjih gum. Sam sem potem gume zamenjal spredaj - zadaj, ker so sprednje bolj nevarne za aquaplaning, se posebno, ce na robu ni vec profila. In pojavilo se je glasno "tuljenje" gum. Pri meni je najbolj opazno pri hitrosti 20-30 in precej bolj, ko ravno prav zaviram. Je pa motece... pa vseeno raje poslusam hrup, kot da mi avto splava takrat ko ne bo treba.

Verjetno je tudi pri tebi vzrok tega zvoka menjava naprej - nazaj. Ni nujno, da mas narobe nastimano optiko, ker se gume na razlicnih pozicijah razlicno obrabljajo. Kaj je tu najbolje za narest pa ne vem.
Slika

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Po apr 04, 2005 10:49 am

Če jih nisi skladiščil eno na drugo, ampak so bile čez zimo ena zraven druge, so lahko postale malo kockaste. Ko bo topleje, se bodo mogoče popravile (mogoče pa tudi ne). Menda so k temu zelo nagnjene starejše Savine gume. Meni se je lani naredilo isto, ker sem gume imela eno zraven druge.... In se niso popravile.

Mate
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mate Po apr 04, 2005 1:29 pm

Zanimivo, da strokovnjaki svetujejo skladiscenje gum brez platisc pokonci, gum s platisci pa lezece.
Slika

Uporabniški avatar
GOX
Novinec

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a GOX Po apr 04, 2005 1:36 pm

Pr men je blo isto prejšn let, pa mi je vulkanizer reku da je možno da so prej ble gume na zadnji osi pa da so zdej na sprednji, lahk je pa tud narobna smer vrtenja, drgač jih pa probi mau zaštartat da jih mau pobere če so stopničaste.

LP

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Po apr 04, 2005 2:16 pm

Mate, a ne bi bilo bolj logično obratno? Gume s platišči itak obdržijo svojo obliko, same gume pa ne, če jih postaviš pokonci (na tla, ne na stojalo). Meni sta vulkanizer in mehanik rekla, da je krivo pokončno shranjevanje. Ampak mogoče se bodo unesle, ko bo topleje.

Mate
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mate Po apr 04, 2005 4:23 pm

Protonika: Po moji logiki je tud bols ravno obratno. Mislim, da sem v dnevniku bral, da je tako kot sem napisal. Al je po tvju reku en savin predstavnik.
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov