Gricko je napisal/-a:Čojko je napisal/-a:Aktivira se torej samo takrat preden bi kolo hotelo zdrsniti na podlagi
čak mal zdej si pa ti glup!! (sori izrazu) ampak po tvojih besedah ABS že vidi v prihodnost!! :P
ABS zazna in začne delovati šele ko guma že zdrsne!!
in če mene vprašaš , je ABS slabš od dobre noge po:
suhem
po pesku
po snegu
po ledu ( abs sploh ne pusti bremzi da zagrab , saj skoz spušča bremzo, ker gume koj zdrsnejo- rezultat bremza dela ttttt avto se pa sploh ne vstavla)
Za po mokrem pa nevem
Res pa je da za večino folka je ABS zelo dobrodošel na vseh podlagah, še posebno na mokrem, sicer podalša zavorno pot( ali pa ne pri neveščem vozniku), vendar avto ostane vodliv!!! Tud mene je že rešu, ko je bil za ovinkom traktor (stal) jaz pa iza ovinka 90 na uro in brez iskušn!! če nebi bilo takrat absa bi se vrjetn skantal, tako pa sem zapeljal mimo!
Oh, namesto ure in ure viset na internetu, pojdite kdaj v knjižnico in si preberite kako strokovno literaturo motoroznanstva.
Zavorni sistem z ABS sistemom ima senzorje, ki merijo spremembo hitrosti diska v zavorni čeljusti - na ta način VIDI V PRIHODNOST!!!
Če si res kdaj pri 100 ali več km/h zabremzal na polno niso gume nič drsale po podlagi in jih tudi ni bilo slišati - tvoja teorija ne drži. Tisto škripanje gum si slišal pri nižjih hitrostih, kar pomeni, da je ABS sistem dober in ga na podlagah, ki se ne vgrezajo v nobenih pogojih ne premagaš brez ABS-a. Če bi nekdo snemal tvoje zaviranje pa bi bilo jasno videt, da nisi imel nikoli zablokirana kolesa.
Led - sploh se ne vstavlja! Ja res je, vožnjo po ledu marsikdo podcenjuje - oprijem je praktično ničen. Če bi tvoja teorija držala, bi hitrostne drsalke namesto sank na drsalkah uporabljala ostra kolesca. Če se boš na ledu poskusil pri 20 km/h ustavljal z ABSom boš porabil 20 metrov, brez ABS-a z blokiranimi kolesi pa 40 metrov. Seveda se boš trudil ne blokirat kolesa - pritiskanje in spuščanje zavore, ampak ga ni takega junaka pod soncem, ki bi to hitreje opravljal od sistema ABS.
Podlage katere se vgrezajo hitreje ustavijo premikajoče telo, ki se zarije vanje, kot tisto telo, ki se ne vgrezne. Verjetno si že kdaj gledal Formule in ti je najbrž jano zakaj so na ovinkih peščene izletne cone. Verjetno si tudi opazil, da tista formula, ki je bočno priletela na pesek ali naravnost in je imela blokirana kolesa takoj ustavila, ker se je zarila v pesek. ABS pa popušča in se avto ne more vgrezniti v pesek in ima zato bistveno slabšo zavorno pot, kot če ne bi imel ABS-a.
Ko smo že pri formulah. ABS je obratna zadeva od štartnega mehanizma, ki preprečuje zdrs gnanih koles ob speljevanjih. Ko so ta sistem v F1 dovolili in je bil vrhunski so dirkači, ki so ta sistem uporabljali veliko bolje štartali od dirkačev, ki tega niso uporabljali. Će bi bil ABS v F! dovoljen in bi ga doterali do take stopnje, ga tudi ne bi bilo dirkača, ki bi znal bolje zavirati od sistema ABS.
Ker pa je F1 že brez ABS postala tako enakovredna in dolgočasna, bi jo z uvedbo ABS-a čisto uničili in zdolgočasili.
Lp Čojko