Nasveti in napotki ter povpraševanja...

tmz
Nov uporabnik

Renault 5 in termostat

Napisal/-a tmz To avg 16, 2005 8:59 pm

Hi!

Bom malo napisal kaj se mi je zgodilo.....
Torej, včerjaz popoldne sem pustil prižgane luči na ugasnjeni 5ki. Tako je ostalo tudi čez noč. Zjutraj zavrtim ključ, valjda nič. Popoldne potem preko kablov vžgem avto in ga pustim na mestu teči kakšnih 15 minut. Seveda nisem bil ves čas zraven. Ko pridem nazaj do prižganega avta se, čudno kadi izpod haube. Odprem in vidim, da je zakuhal. Seveda hitro ugasnem.
Opazil sem, da se ventilator ne vrti. Priklopim ga direktno na akumulator, pa se vrti. Se pravi, da ventilator dela. Torej je najbrž šel termostat. Kako vem, da je šel termostat?

Ali je pri 7 let stari petki v navadi, da zakuha, če 15 minut stoji na mestu?

Hvala!

Tomaž

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ To avg 16, 2005 9:23 pm

termostat ter termostikalo sta dva različna pojma! Tko da ne mešaj. Termosta je (ti bom na hitrco napitku) zaprt približno do 79 stopinj celzija,potem pa se do konca odpre in voda začne krožiti tudi skozi hladilnik. In ko se voda segreje na 96 stopinj,termostikalo vklopi ventilator. Torej zaradi obeh stvari ti lahko kuhne. Torej ugotovi kaj je narobe. Če je bil hladilnik takrat vroč,ter vroče zgornja cev ki gre na hladilnik in spodnja ki gre iz hladilnika,potem je krivo termostikalo.

Lahko pa zahuha še iz drugih razlogov,npr. če je slabo prezračen in je v sistemu zrak (predvsem renaulte je potrebno fajn prezračit,ker se sami ne) lahko zakuha zaradi slabega tesnila glave - pač takrat ko je res že čist konc z njim
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

tmz
Nov uporabnik

Napisal/-a tmz To avg 16, 2005 9:51 pm

Hi!

Glede na to, da je voda vrela tudi v posodi za hladilno tekočino, sklepam da je termostat OK. Sklepam, da je šlo termostikalo.
Sklepam tudi po tem, ker sem kasneje priključil ventilator direkt na akumulator in prižgal avto in ga pustil 15 minut in ni nič zakuhal.
Ali imam prav? Kako bi lahko to enostavno ugotovil. Najbrž je najbolje, da grem do mehankarja. Sem si sedaj za prvo silo napeljal žice v kabino in stikalo gor, pa direktno na ventilator vezal.

Tomaž

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Sr avg 17, 2005 9:04 am

No, če si bil toliko iznajdljiv, da si si sam napeljal vse skupaj direkt na stikalo, potem pa res ne rabiš mehankarja.
Stopi do prve trgovine z avtomaterialom in povej, da rabiš termostikalo na hladilniku za ta in ta avto. V vsaki trgovini ti ga z zaprtimi očmi najdejo :-) Menjal pa ga boš tudi sam in to hitro.
BTW: kje si pa našel 98 letnik petko (7 let)?

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr avg 17, 2005 9:12 am

Zadnje 5ke so bile bye bye letnik 96.

tmz
Nov uporabnik

Napisal/-a tmz Sr avg 17, 2005 10:27 am

Hi!

Ups. Pa je res malo starejša. Sem šel gledat v prometno dovoljenje. Je november 1995. No pa saj to nima veze.
Rad bi se samo prepričal da je res termostikalo. Da ne bi zastonj menjal.
A termostikalo je, če gledaš v smeri vožnje, na desni strani hladilnika, po višini na sredini?
Sem včeraj izvlekel kontakt in ga kratko sklenil. Sem sklepal, da termostikalo naredi isto. Vendar se ventilator ni zavrtel. Res pa, da avto ni bil prižgan (tole sem se šele sedaj spomnil). Bom danes poskusil še pri prižganem avtu.

Na privat mail bi pa prosil za kakšen naslov avtotrgovine v okolici Kranja (da ne bomo reklame delal), kjer bi ugodno dobil termostikalo.

Pa še eno vprašanje. Ko mi je avto zakuha,l mi je čisto spraznilo posodo za hladilno tekočino. A to pomeni, da je zrak prišel v hladilnik. Kako ga odzračim, če ga sploh lahko sam?

Hvala!

Tomaž

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Sr avg 17, 2005 1:30 pm

Na hladilniku je samo en element, na katerega gre kabel in to je termostikalo. Mislim, da na petkah ventilator res samo pri kontaktu dela.
Ne verjamem, da boš moral odzračevati. Ti samo dolij vodo in nato še par dni kontroliraj nivo. Če bi pa res moral, pa to počneš na najvišjem nivoju: iz vodne pumpe gredo cevi v notranjost za gretje in gor je en šraufek. Če ga odpreš in iz luknje takoj priteče voda, je vse ok. Seveda mora biti motor prižgan in ogret toliko, da je odprt tudi termostatski ventil (topel hladilnik).

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Sr avg 17, 2005 3:14 pm

če jst prov vem ima petka za prezračit na dveh ceveh pri vodni pumpi - sami pazi radi se odlomjo. pa pri hladilniku odstrani tisti plastični čepek da gre zrak vn...drugač pa pelji do enga mehankarja pa bo,pa za kak pir boš dal pa je stvar rešena :)
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

tmz
Nov uporabnik

Napisal/-a tmz Sr avg 17, 2005 8:37 pm

Hi!

Hvala fantje za vse. Se bom najbrž čez vikend malo pozabaval s tem.

Tomaž
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 15 gostov