Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
marko stare
Novinec

Napisal/-a marko stare Po avg 15, 2005 6:07 pm

INFINITI
joze2
Potrjeno! tako in nič drugače in pika! :pivo

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po avg 15, 2005 6:36 pm

joze2 je napisal/-a:Lp,
nisem niti omenjal Hyundai servisov.
INFINITI je napisal/-a:Jože ne vem od kje ti ta spisek, ampak je popolnoma napačen, glede na to da sem lastnik coupeja in da imam knjižico pri roki, bi rekel da nisi ravno dobro obveščen.
Olje, oljni filter vsakih 15 tkm
zraćni filter menjava vsakih 30tkm
Svečke 60 tkm kontrola in po potrebi menjava(bolje da kot ne)
En kup jermenov in španarjev 90 tkm
Vodna črpalka 120 tkm

če je to spisek iz tvoje servisne knjižice, potem moje navedbe niso popolnoma napačne.Kot vidim je razlika pri menjavi svečk in zobatega jermena.

Ne bi se strinjal, da sem slabo obveščen, saj so podatki iz servisne dokumentacije izdane 2004. Podatki veljajo za Coupeja z motorjem G4F ali G4GR ki je bil narejen do 07/1998 in za vozilo ki ni voženo samo občasno. Kontrola svečk pri 60.000 km, je realna samo, če so vgrajene svečke s platinasto elektrodo, če pa so navadne, pa ni Hyundai nobena posebnost, se menjajo na 40.000 km. In za navadne svečke je za omenjeni avtomobil interval menjave predviden na 30.000 km.
Za jermen in seveda napenjalce pa je za kasnejšo izvedbo, po 08/1998 predviden interval 50 milj ali 5let.
Tudi če so ti podatki napačni, kot praviš, niso v škodo avtomobila. Takšne podatke je navsezadnje posredoval Hyundai, nisem se jih izmislil jaz.

Ne vem iz kje vlečeš te podatke, ampak bom še enkrat povedal; lastim si coupeja in redno ga servisiram; zdej al naj ti poskeniram knjižico al ne vem kaj - ne piši napačnih podatkov. Navadne svečke NIKOLI ne menjaš na coupeju 30 tkm ampak na 60. kot drugo platinaste svečke za hyundai vozila pridejo v menjavo šele pri 90 tkm.
Pa mislim da bom še naprej verjel uradni servisni knjižici od hyundai europe in mehanikom na pooblaščenem servisu ne pa tvojemu postu.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
marko stare
Novinec

Napisal/-a marko stare Po avg 15, 2005 7:17 pm

INFINITI-maš prav samo se nima smisla prepirat o taki malenkosti, mogoče kolegu tako pač piše!
Kar mene moti pri komentarjih je, da vsak nekaj klobasa o porabi,,,ja katera znamka avtov pa pri takih performancah troši manj glede KW na tonažo? :?: Pa tudi če bi trošil še enkrat toliko bi še bil vedno cenejši za vzrževanje od večine bolj "image" firm. :!:

lucky009
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a lucky009 To avg 16, 2005 7:39 am

kle bi pa čist podpru INFINITIja ker so pri hyundaiju servisni intervali na 15k km (nekje piše 40k km)in da so v servisnih knižicah zihr zapisani km in ne milje(zapisano 5 let ali 50 k milj)
servisne knižice so za vsako državo svojo saj jih dajejo v avto generalni uvozniki
lp lucky009

Poldy
Nov uporabnik

Napisal/-a Poldy Če avg 18, 2005 4:56 pm

Hvala za odgovore.

Sedaj me pa še zanima kakšno olje priporočate? Se spomnim da je nekoč nek serviser rekel, da je pri starem avtu bolje , da je olje bolj gosto, torej 15-20W. Ali je bolje da je 10W? Recimo Valvoline durablend 10W-40?

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Če avg 18, 2005 5:30 pm

Res ne škodi če je malce gostejše, sploh v tej vročini.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Dario
Novinec

Napisal/-a Dario Če avg 18, 2005 5:34 pm

marko stare: Se strinjam glede omembe porabe!

Sam jih veliko poznam k jočejo pri raznih drugih, sam itak nima pomena nekomu to razlagat 101 krat.

INFINITI: Sicer nevem za cupeja, kak je? Vem pa da pri bratovi lantri 96l se menjava na 60k. Če se seveda opravi prej toliko bolje, se pa pozna če čakaš do 60k ali če menjaš pri 40k. Tak da jih že kar nekaj časa menjava pri 40k.

Lp

Poldy
Nov uporabnik

Napisal/-a Poldy Če avg 18, 2005 5:43 pm

Hm, samo zakaj pa je potem Valvoline maxlife(za starejše avte) samo 10W?

Aja, kaj pa pomeni druga številka 10W-40 (40 v tem primeru)?

Uporabniški avatar
marko stare
Novinec

Napisal/-a marko stare Če avg 18, 2005 10:19 pm

V knjižici lepo piše kdaj in pod kakšnimi pogoji se vršijo določeni servisi. Navednih več režimov v katerem avto deluje;večina mestna vožnja, prašne poti, extremna vročina, mraz in še bi lahko našteval. In tega se potrebno držat, kar potencialno vpliva tudi na servisne posege, olje, filtri, jermeni idt. Za naše SLO pogoje bi pač naj veljal prvi večji servis na 90000 km. ali nekje štiri leta pač odvisno kar prej izpolniš(zobati jermen-ta je itak najbolj potreben zamenjave, če nočeš kakšne ropotije po havbo) no vsaj tako svetujejo serviserji. Tako piše v moji knjižici iz konca leta 2000.
Verjetno pa je pri novih modelih, kaj spremenjeno!
lp

joze2
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a joze2 Pe avg 19, 2005 9:38 am

Lep pozdrav,

Poldy je napisal/-a:Aja, kaj pa pomeni druga številka 10W-40 (40 v tem primeru)?

prva številka pomeni viskoznost hladnega olja, W pomeni zima, druga št. pa pomeni viskoznost vročega olja.

INFINITI je napisal/-a:Ne vem iz kje vlečeš te podatke, ampak bom še enkrat povedal; lastim si coupeja in redno ga servisiram; zdej al naj ti poskeniram knjižico al ne vem kaj - ne piši napačnih podatkov. Navadne svečke NIKOLI ne menjaš na coupeju 30 tkm ampak na 60. kot drugo platinaste svečke za hyundai vozila pridejo v menjavo šele pri 90 tkm.
Pa mislim da bom še naprej verjel uradni servisni knjižici od hyundai europe in mehanikom na pooblaščenem servisu ne pa tvojemu postu.

ja, si v kratkem večkrat povedal, da si lastnik coupeja. In kaj naj bi to pomenilo? Da si postal z lastnišvom tudi strokovnjak zanj?
Ne želim, da kdo kriči name in določa, kaj sem napisal pravilno in kaj ne. Za vsako svojo izjavo imam trdno podlago in ne napišem kar nekaj samo zato, da bi debatiral in se prerekal s takimi kot si ti. Ti imaš za podlago svojih trditev servisno knjižico, kot si povedal, kar pa je veliko premalo, da bi lahko demantiral moje izjave. Naslednje kar takoj pade v oči je to, da sploh ne prebereš celega posta ali pa ga zelo površno in se takoj odločiš, da je vse popolnoma napačno. Imam več virov za servisno dokumentacijo in eden od njih je tudi Autodata, ki od proizvajalcev vozil zbira potrebne podatke za servisiranje in vzdrževanje in le te distribuira servisom, mehanikom in komurkoli kdor takšne podatke rabi. Po tvoje torej Autodata kot tudi ostali podobni dobavitelji serv. dokumentacije širi po svetu popolnoma napačne informacije, kljub temu, da so le te pridobljene od proizvajalcev in namenjene vsem vozilom za servisiranje in vzdrževanje, namreč obstajajo tudi avtomobili, ki nimajo več servisne knjižice iz katerih bi se lastniki učili, pa jih je vseeno potrebno servisirati. In ne sedaj reči, da vsi lastniki Hyundai-ev vozijo na pooblaščen servis.
Tukaj lahko vidiš eno priporočilo za menjavo z. jermena, za ostale servisne intervale in kaj se na kateremu naredi iz dveh različnih virov si pa lahko pogledaš na spodnjem linku, da ne bom vsega lepil sem gor.

Lucky je napisal/-a:kle bi pa čist podpru INFINITIja ker so pri hyundaiju servisni intervali na 15k km (nekje piše 40k km)in da so v servisnih knižicah zihr zapisani km in ne milje(zapisano 5 let ali 50 k milj)

poglej si na zgornjem linku, boš zvedel tisto kar ne veš o servisih.

Ker je bil to samo kratek odgovor na demand moje izjave ne pričakujem in ne želim o tem več rapravljati.
Zadnjič spremenil joze2, dne Po avg 22, 2005 9:01 pm, skupaj popravljeno 3 krat.
Lep dan še naprej ,
Jože

lucky009
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a lucky009 Pe avg 19, 2005 10:58 am

lej jst ti vrjamem sam to piše za amerški trg oz kjer majo milje za slo ti veljo km zato maš drugačne servisne intervale drgač pa poglej kaj je zapisano v knižici ziher pravilno oz. pokliči pooblaščen servis ker ti bojo točno povedali kaj in na kolk moraš menati avtodati pa tudi nebi vrjel kej preveč je bl za nemški trg in zn biti gdo drgač zaščiten in ima drgačne podatke
lucky009

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe avg 19, 2005 11:44 am

Ja sej to tip nikakor ne more poštekat - da EU model šiba na drugačnemu benzu in pogojih(režim vožnje in ceste) ter so servisi drugače predvideni. In ja Joško - za svoj avto sem 100% večji ekspert kot njegov lastnik kot pa nekdo ki je "internet teoretik" ekspert :lol: :lol:
Sej sem si misli da si vlekel iz neke autodata te podatke - me prav malo briga kaj v njej piše; tovarniška priporočila in navodila so (za razliko teh "vsemodelskih in celosvetnih navodil" najbolj zanesljiva in prirejena državi oz kontinentu kjer se voziš zato nehaj trmoglavit nenehno - kupi si kupeja pa ga servisiraj kakorkoli hočeš - kaj zdej težiš vsem tukaj.

P.S. joško - tvoja slika kaže zamenjavo za model z 1.6 motorjem - jaz vozim 2.0 čist tko BTW :P

Uporabniški avatar
marko stare
Novinec

Napisal/-a marko stare Pe avg 19, 2005 12:00 pm

marko stare je napisal/-a:V knjižici lepo piše kdaj in pod kakšnimi pogoji se vršijo določeni servisi. Navednih več režimov v katerem avto deluje;večina mestna vožnja, prašne poti, extremna vročina, mraz in še bi lahko našteval. In tega se potrebno držat, kar potencialno vpliva tudi na servisne posege, olje, filtri, jermeni idt. Za naše SLO pogoje bi pač naj veljal prvi večji servis na 90000 km. ali nekje štiri leta pač odvisno kar prej izpolniš(zobati jermen-ta je itak najbolj potreben zamenjave, če nočeš kakšne ropotije po havbo) no vsaj tako svetujejo serviserji. Tako piše v moji knjižici iz konca leta 2000.
Verjetno pa je pri novih modelih, kaj spremenjeno!
lp

ali se je težko s to razlago sprijaznit :?:

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Re: hyundai!

Napisal/-a sonček Ne avg 21, 2005 9:24 pm

[quote="Dragan Klep"]Glede servisa za hyundai, napotki samo.

Menjava komplet jermenov obvezno pri 90000 in ne pri 120000, kot je tmle en napisu, do takrat bos ti obstal na cesti, z zabitimi bati, polomljenimi ventili itd.

Pri bencinarju se menjajo na 120000 km to je potrjeno s strani servisa. Pri dizlu pa na 90000 km. Poznam veliko ljudi ko so ga menal pr 120000 km še moj brat ga bo zdej menu pa ma 120000 km medtem ko ma še en brat dizla on ga pa mena na 90000 km in ne govort na 90000 km ker bi bilo pol folka po cest ki jim bi odprl ventile-glavo. Še jest sem ga menal pr 120000 km.

Je pa re da je najbolj dat tiste par jurjev pa ga prej menat zlasti pri nakupu rabljenega vozila

Sam se men zdi da je to za avte W
Zadnjič spremenil sonček, dne Po avg 22, 2005 1:34 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Ne avg 21, 2005 10:33 pm

Poldy je napisal/-a:Hm, samo zakaj pa je potem Valvoline maxlife(za starejše avte) samo 10W?

Aja, kaj pa pomeni druga številka 10W-40 (40 v tem primeru)?

Maxlife obstja tudi 15-40. Je pa samo 400 tolarjev cenejša kanta (4 litre).
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Po avg 22, 2005 1:31 pm

Dario je napisal/-a:Glede olja lahko nekaj povem!
Ko sem sam točil valvoline not, se mi je v avtu na vsake toliko ko je bil mrzel slišal ropot, vse dokler se ni malo ogrel, cca 1min
Nato mi je serviser priporočal za accente castrol in glej ga zlomka zvoka ni več :D
Sicer stane liter 2400sit
ampak vsen, sam da ni tistega sounda.
Ure so malo drage ja, kar se tiče servisiranja!
Samo kosi sami pa ne, hyundaie vozimo in servisiramo že 16let in napram kolegom, s katerim primerjam cene? se mi zdi to ceneje.
Naj omenim samo eno zanimivost, Sklopka za lantro ali accenta stane 13k če to ni pocen pol nevem :roll:
Lp

Katr ole si pa dal not oznako

joze2
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a joze2 Po avg 22, 2005 8:59 pm

Lep pozdrav moderatorjem.

Zanima me kam je izginil moj zadnji post z dne 21.08. in zakaj?

ŠE TALE BO ČE NE BOŠ NEHAL TEŽIT!!! by Nebivedu

Če veš veliko o mehaniki in o vsem ni treba težit za to. Probaj normalno povedat. Počas mamo moderatorji dost kregarije in kokodakanja.
Lep dan še naprej ,
Jože

Uporabniški avatar
marko stare
Novinec

Napisal/-a marko stare Po avg 22, 2005 9:05 pm

sonček-pa kaj to pišeš enkrat potrjuješ -pa spet demantiraš, kaj je zdaj prav po tvojem :?: :?: :?:

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Po avg 22, 2005 10:33 pm

joze2:
majster, škoda živcev na takih forumih ;) še posebej, ko ga moderatorji serjejo...

pozdrav,
kosec

Tut tebe bo doletelo brisanje postov, če ne boš miren in nehal z žaljivkami!!! By Nebivedu
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 15 gostov