Ojla!
Mi smo imeli do pred kratkim 1.9sdi.
Glede olja: Aral ni ne dober ne slab, ce mas dizla je priporocen. 1.4 motor je pač nezahteven (beri najšvohnejši) Priporočeno je, da daš notri olje 5W40 (servisni interval 15000km) je pač malo dražji, kot 10W40 (servisni int. 10000km). Klinasti jermen se menja po potrebi, bolj je važno če je bil zamenjan zobati jermen. Pri dizlu so napenjalci jermena težki 30000sit, ter jermen cca 7k sit. Zato se pozanimaj, če je bil zobati jermen že zamenjan.
Filter zraka kar zamenjaj cca 3300 sit, potem imaš še filter kabine cca 3000 sit, ter filter olja tm okol 1,5k sit.
Svečice se menjajo na 60000, če se vgradijo taprave.
Problem nemirnega prostega teka je največkrat zamaščenost lopute. To je potrebno očistiti z posebnim čistilom za lopute. Postopek: snameš zračni filter, posedeš kakega kolega za volan, ta da kontakt ter pritiska na gas (ker je loputa električna) drug pa šprica z čistilom v loputo.
Pri izpuhu je treba pogledat. Ne mormo bit pametni prek neta. (lahko je pleh za temperaturno zaščito, pa žvenketa, lahko je kaka luknja v izpuhu, lahko je katalizator hin (preizkusiš tako, da ga mal potolčeš, pa poslušaš, če žvenketa).
Ročna zavora: To se dogaja, ker se je ne uporablja!!! Štekajo zadnje vage pri potegu ročne (oprostite slovenščini). Potrebno jih je dobro namazat z kakim WD-jem, ter na roke "prelaufat", lahko pa tudi potrebno sneti čeljust pa tud to prelaufat. Pazi!! Če bo kdo počel to sam doma, rabite posebne klešče za zadnji zavorni cilinder, ker ima znotraj navoj.
Biti zdraven ali ne?? Jaz osebno ne maram, če mi kdo pod roke gleda... Je človek bolj živčen, pa ne zato da naredim slabo. Problem nastane, ko se menja kak zglob volana, pa je potrebno kako macolo nucat, pol pa stranke vse jokajo kako se avto pretepa. To je tvoja lastna odločitev. Menim da je dobra praksa, če ti mehanik pokaže zamenjane dele. (ok oljnega filtra mi ne rabi kazat

) da maš potem vse mastno

. Problem je tud zaupat nekomu....
tolko pametovanja.... LP