JohnyR je napisal/-a:Nixxon je napisal/-a:Že, vendar to z leti ni nujno pravilo. Kot sem rekel sem lansko poletje (ko se je poletju še lahko tako reklo) imel notri TXT 5W40. Avto mi ga je popil kar nekaj, zato sem dolil notri 15W40 in ga ni več skor nič. Vendar to olje pozimi ni bilo dobro, ker so bili dročniki glasni. Sedaj mam že drugič notri Mobil 10W40 in mi ga tudi ko je bila vročina ni spil skoraj nič. Tako da jaz glede na izklušnje dam not 10W40. Nič ne rečem, če bi motor bil bolj ohranjen in nebi olja pil bi tud dal not to kar hoče tovarna, tako pa imam s tem slabe izkušnje. Pa tud Mobil mi je enkrat cenejši (kar sicer ni botrovalo odločitvi).
Za nove pa definitvno to kar pravi tovarna.
Jst bi na tvojem mestu vseeno raje točil Castrol olje, ker kukr vem je Castrol posebnež med olji. Men so rekl da za 19-ko 16v sploh ne razmišljam o biločem drugem kot elf, ker je en od ležajev v mašini tako narejen, da ga druga olja enostavno ne podmazujejo dovolj dobro. Še posebej so me opozorili na Castrol, ker se ob njegovi uporabi ta posebnost zelo hitro opazi (lahko ga čuješ).
Castrol sploh ni kvalitetno olje, kot ga vsi hvalijo, na vseh avtomobilih kar sem jih imel, se ni dobro obneslo. Shell helix je recimo odlično olje, pa ga noben ne bo predlagal razen na subarujevih servisih. Motul tut vsi neki kritizirajo - pa ga na vseh daihatsujevih servisih uporabljajo in ni bilo še nobenih pripomb. Vsaka firma ima s kom pogodbo in potem reklamirajo tisto olje. V renaulta pa res ni dobro vlivat nič drugega kot elf - samo s tem oljem deluje normalno - pri menjalnikih je to še posebej opazno, ker če daš napačno olje not, bo menjalnik ratal trd in se bo težko prestavljalo.
Sam pa delam malo drugače. Poleti je v avti 20W-50 olje, ki je za visoke vročine in bolje maže ob teh temperaturah, pozimi pa imam 5W-50