Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Primer zamenjave zavor (dial up - no go: lot's of pics)

Napisal/-a PiLLLe So okt 29, 2005 3:35 pm

No gre se za avto P406. Material sem kupil tko po neuradni poti in sem dobil dosti popusta :) Cena za diske in ploscice je 28k. :)
No zdj pa how to:

Zacnemo tako da odstranimo kolo. In pogledamo kako je zadeva narejena. Jaz sem se takoj lotil razstavljanja celjusti ker sem ze vedel kako se jih, tako da se nisem kaj prevec ukvarjal z gruntanjem :)
Slika
No celjusti sem odstranil in sem prisel do ploscic. Zadeve na eni strani ni bilo nic :) do zeleza :D
Slika
No ploscice v mojem primeru ni bilo tezko odstraniti :D
Slika
No naslednji moj korak je bil povrnitev zavornega cilindra v prvotno stanje. Mozna sta dva nacina odvisno s katerim vam je lazje :)
1. nacin
Slika
2.nacin
Slika
Prvi se pri meni ni obnesel ker je prevelik cilinder in ga je tezko poriniti nazaj.
Potem sem demontiral ''nosilec'' celjusti
Slika
Ko odstranimo ''nosilec'' celjusti imamo disk prost in ponavadi so prisraufani z malimi sraufi katere zna biti problem odsraufati.
Slika
Pridemo do pesta in ga scistimo kar z smirglom ker je to nujno, kajti posledice so razna vibriranja in podobno
Slika
Slika
Naslednji korak je bil ciscenje vodil na nosilcu celjusti. Zadevo je priporocljivo scistiti ter ponovo podmazati ker so mozne okvare in sicer pregrevanje ploscic, slab zaviralni effekt pa se kaj bi se naslo
Slika
Slika
Sledi montaza novega diska. Tisti ki se neveste diski pridejo v skatli zaviti v pvc vrecko in so mastni. To preprecuje da bi rjaveli med skladiscenjem. Mastnih bremz pa nesmemo imeti zato se diski scistijo z obeh strani. Jaz jih kar z nitrotom in eno cisto krpo.
Slika
Ocisceni disk
Slika
Sledi montaza nosilca celjusti ter ploscic.
Slika
Slika
Nato pa sledi le se montaza zadnje komponente in sicer celjusti. Priporocljivo je ce so celjusti privijacene, da uporabite tesnilce navojev ker nocemo da bi se nam med voznjo celjusti odsraufale. Posledice so lahko katastrofalne :)
Slika
Slika

No zadevo zategnemo kokr se le da :D ziher je ziher :) Dela vsega skupaj je bilo dobro urco, orodja gre ponavadi tudi zelo malo. V bistvu samo osnovno orodje rabite ala une male kiste ki jih kupite v raznih bauhausih in podobnih bodo zadostovale, le pri francozih ne ker so torksi povsod :)
Se slikca vsega skupaj po opravljenem delu
Slika

No pa se primerjava staro novo za tiste ki radi skrtarite :)
Slika
Slika

Slika
Slika

Aja da se dodam tole :) diski so bili se original peugot in je zadeva bila neustavljiva :) Ce me je kdo izsilu na cesti sem bil kot vlak :D Popokani so bili zviti ohoho v glavnem ne se igrati s tem :)

Lp

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So okt 29, 2005 3:46 pm

pille se je pa potrudu s tem postom :clapclap samo jurid ploščice,jao :D ok sj cool ;)

Samo pesto si moral pa dolgo šmirglat,ker je zlo zlo rjav bil,tko da škoda da nisi dodal slike,kak je bil oz. mora biti preden namontiraš nove diske. Aja pa priporočljivo je potem očiščeno pesto malce namazati z mastjo,da ni naslednjič prevelike j**e disk proč dobit.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
Mr007
Novinec

Napisal/-a Mr007 So okt 29, 2005 4:02 pm

odlicno napisan post pohvalno...

kater diske si dau gor (firma)

ploscice pa.. :roll: no bojo za par let..... :)

drugac pa seenkra supr napisan in lepo razlozen :bow

edit
am... a bremzolje si tud menju? ponavad ga je fajn...

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat So okt 29, 2005 4:37 pm

ja zavorno olje je priporočljivo menjat vsake dve leti to smo se mislim da tut v avtošoli učili :oops: :lol: :lol: :lol:
Cool post pohvalno da si vse pofotkal in lepo ponazoril 8)
sam btw ti se z temi polščicami in diski precej izpostavlju vidim da so stare ploščice čist na nuli (povej kolk kilometrov si naredu z njimi) diski so psa tut bli zelo bogi
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
Mr007
Novinec

Napisal/-a Mr007 So okt 29, 2005 4:38 pm

jest vsak let menjam olje za bremze.... olje za masino pa 2x na let.... k ni nevem kolk full velk strosk...

Uporabniški avatar
gore
Stalni uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a gore So okt 29, 2005 5:21 pm

@PiLLLe:
Zelo lepo si se potrudil. Takšnih prispevkov manjka.
Še enkrat - pohvalno.

doo
Nov uporabnik

Napisal/-a doo So okt 29, 2005 5:48 pm

Ja tudi jaz se pridružujem pohvalam ,takih prispevkov bi res moglo biti več saj s strani poznavalcev kateri obvladajo te stvari okoli šraubanja.

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Napisal/-a PiLLLe So okt 29, 2005 6:02 pm

Menjavi olja se bom posvetil ob naslednji menjavi ploscic. Torej cez kakih 20kkm :D Avto je pri nas ze eno leto in naj bi bil pred enim letom na servisu na katerem naj bi bilo vse zamenjano sicer dvomim ampak ok :) Ce bodo finance dopuscale se nasledne leto spravim menjat tudi gumice in vse gumi lajtunge ker sem opazil da je obcutna razlika, kajti abs se zdaj kasneje vklapa in pedalo ima boljsi obcutek. (To glede na obcutek ki je bil ko smo kupili avto) Kar se izbire tice je pa da so stvari kuplene po katalogu. Naj bi jih proizvajalec priporocal :) Sicer sem jaz rekel da naj mi da najdrazjo robo to sem tudi dobil. So bili se eni vecji diski samo so bili cenejsi pa se nism hotel ukvarjat z predelavo celjusti :) Kake sportne pa odpadejo ker si avto delim in nemislm iti v neke astronomske stroske ce bodo sli samo iz mojega zepa :) skrbim toliko da ko se ze igram po cesti da je to kolikor tolikor varno :)

Ploscice so firme Jurid diski pa Bendix. Zdaj vidim da so dokaj grobi materiali ker ko se peles cez center v kaki guzvi se cuti da hocejo malo zapiskati :) Ampak sej bo. Cakam da se zadeva ulaufa pa bom pol porocal kako se obnesejo ko se ogrejejo ;)

@smeks kar se tice ploscic sm se mal pozanimu pr kolegih k sraufajo pa pravjo da so dost vredu pa naj bi mene zdrzal saj eno leto :) Mas kake slabe izkusnje?

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So okt 29, 2005 9:31 pm

glej glede ploščic,jih ne uporabljam oz. ne delam z njimi,tko da kaj konkretnega ne morem povedat. Itak pa kolkor vem,so za svoj denar čist ok. Tko da upam da tega nisi narobe razumu,kar sem napisu (itak so bli smeški na koncu) sam kolkor vem na tvoj način vožnje...se nadaljuje :D
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate So okt 29, 2005 9:42 pm

Še ena pohvala za tole malo šolo. S takimi posti, bo ta forum postal več kot normalen ;)

Moje mnenje glede zavor je, da jih je boljše menjati prej pa pač dati tistih par 10k, kot menjati glavo, ali kakšen drug del telesa.
Slika

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Napisal/-a PiLLLe Ne okt 30, 2005 1:11 am

šmeks je napisal/-a:glej glede ploščic,jih ne uporabljam oz. ne delam z njimi,tko da kaj konkretnega ne morem povedat. Itak pa kolkor vem,so za svoj denar čist ok. Tko da upam da tega nisi narobe razumu,kar sem napisu (itak so bli smeški na koncu) sam kolkor vem na tvoj način vožnje...se nadaljuje :D

Ah kje ne sm sm razumu :) nc bat ;) Sam pac mal tko zbiram info, sj ves kako je v svetu sraufanja ;) :P pac mors mal vedt o svemu i svasta :D

Uporabniški avatar
karel
Novinec

Kraj: zg. Savinjska dolina

Napisal/-a karel Ne okt 30, 2005 8:50 am

Pohvalno da si si vzel čas in vse dokumentiral.
Mehaniki kmalu ne bodo imeli več dela :idea: :D
Think. Feel. Drive.
LP Karel
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov