Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
alien-w
Novinec

Kraj: Ljubljana

Pranje mašine

Napisal/-a alien-w Ne jan 08, 2006 6:59 pm

K bo konc zime in soljenja cest bi mi blo zlo ušeč, če bi lahko mašino mal z vodo zalil pa spucal, ker je ful ene svinjarije povsod (razpadli listi in humus :D , drobn pesk s ceste, sol, iglce, ...). Zanima me, ce se lahko tega lotim z visokotlacno pumpo na vodo in s kaksnim detergentom, al je bols, da pustim pr miru?
Sm ze vidu, da prodajajo sonax cistilo za mašine prov, sam ne vem kolk je to kej dobr delat, da ne raztopis se tm masti, k more bit. Mislu sm samo mal s karcherjem na ene pol metra delec zalit zadevo pa pustit na soncu, da se posuši. Kaj mislte? Ma kdo ze ksne izkusnje?
Slika

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Ne jan 08, 2006 7:08 pm

Zj z velikim pritiskom pr mašini nimaš kj delat pa še tko morš bit previden na razne gumice semeringa in tesnila jst ti priporočam sam spiranje z dsamo vodnim curkom ki pa ne sme met velikega pritiska če že moraš prat mašino :D
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Ne jan 08, 2006 7:10 pm

izogibaj se štroma,ter konektorjev. Najboljš da spucaš samo tam kjer imaš iglice,listje,da se ti ne bodo odtoki zamašili. Kar se da,odstrani z roko,ostalo speri z vodo.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
Hartkor
Nov uporabnik

Kraj: Ajzoula

Napisal/-a Hartkor Ne jan 08, 2006 7:13 pm

samo moraš pazit na elektriko da ne gre kaj rakom žvižgat tako da je najboljše samo z mokro spužvo in detergentom. Drugače pa perejo motorje v avtopralnicah samo ne vem kolko kaj pazijo na tvojo lastnino. Jaz to delam vedno lepo sam ker tistim šalabajzerjem ne zaupam

Uporabniški avatar
Drager
Stalni uporabnik

Napisal/-a Drager Ne jan 08, 2006 7:14 pm

Kupiš cistilo za motorje (motor brill...) našpricaš po mašini, malo počakaš in spereš. Čez alternator dej eno vrečko, pa čez kake releje, frtajler kapo...
Ne vozi hitreje kot tvoj angel varuh lahko leti.
http://www.sina-logatec.si/

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Ne jan 08, 2006 7:19 pm

Izogibaj se polivanju vode po motornem prostoru, še posebej pod pritiskom, če ne boš lahko kaj kmalu odpiral tukaj teme "avto mi trokira, pržiga mi se lučka za motor itd"
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne jan 08, 2006 7:22 pm

jest sm ga še zmer z vapom pral v šparu kupiš MEGLIO za štedilnike pucat pa vse lepo našpricaš mal s kšnim penzlom razmažeš pol pa od daleč z vapom spereš izogibi pa se elektronike oz. če maš dokaj nov avto kjer je velik elektrike ga ne peri z vapom ampak samo z navadnim vodnim curkom pol pa če maš varjanto štrom spihi pa mal našprici z kšnim kontakt sprejem

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Ne jan 08, 2006 7:30 pm

Lahko z wapom brez problema,sam mal bolj od daleč al pa če pritisk zmanjšaš.Pa akumulator je pametno odklopt takrat.Ko pa opereš pa vse kontakte spihat pa z WD-jem našpricat.

Uporabniški avatar
RKay
Stalni uporabnik

Napisal/-a RKay Ne jan 08, 2006 7:32 pm

Kupi al čistilo za bremze al pa za mašino in našprici, potem pa al podbriši al pa speri.
Jst se ne bi igral z takim stvarem, hit maš lahk probleme.

Uporabniški avatar
bergkamp
Novinec

Kraj: Brezovica pri Lj.

Napisal/-a bergkamp Ne jan 08, 2006 9:06 pm

Al pa da se sploh ne zajbavaš s tem k itak ni mašina nevem kok usrana, da bi jo mogu spirat. Če te pa že mot uzameš lepo spužvo pa pobrišeš svijnjarijo. LP

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Ne jan 08, 2006 10:05 pm

bergkamp je napisal/-a:Al pa da se sploh ne zajbavaš s tem k itak ni mašina nevem kok usrana, da bi jo mogu spirat. Če te pa že mot uzameš lepo spužvo pa pobrišeš svijnjarijo. LP

Točno. Sam sem se tega na prejšnjem avtu sicer lotil. Avto je bil bel in je bil motorni prostor res svinjski. Vzel sem lepo eno cujno, jo namočil v vedro z šamponom in lepo pucal. Tam kjer ni štromarije, pokrov motorja, haubo z notranje strani. Malo lepše je bilo.
Pa arvno takrat je na obisk pršu moj mehanik in me čudno gladal. :roll: :lol: Jazst picajzlast šofer. :P Se vsaj ne čudi, če pridem za vsak drek na obisk. :lol:
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
PuBBeC
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a PuBBeC Ne jan 08, 2006 10:18 pm

no... tisto kar imaš noter iglice itd. to ven pober če imaš dosti tega, drugače pa kupi na pumpi, taki šprej je za pranje motorja (850sit), pa pošricaš po celem motorju kjer je olje malo podrgneš s kako krtaško, kot da bi imel šampon ja , pustiš kake 3 minute pa lepo pošpricaš z rahlim curkom vode... če hočeš imet še bolj čisto kot je, potem večkrat ponovi... vendar avto ti verjetno nebo takoj vžgal zato ga pusti naj se posuši,

tako kot je bilo rečeno pa se izogibaj elektriki ter svečkam!!!! pa fajn peri :)

Uporabniški avatar
Quiksilver
Novinec

Napisal/-a Quiksilver Ne jan 08, 2006 10:59 pm

Po grobem operi z navadnim šlaufom. Potem pa uporabi sprej za razmaščevanje Wurth seBasto ;)

Uporabniški avatar
alien-w
Novinec

Napisal/-a alien-w Po jan 09, 2006 1:06 pm

Hmmm ... zanimivo, kolk različnih odgovorov pa predlogov. :) Sam sm izlušču naslednje:
- NE peri mašine spljoh! :D
- Pošprici s čistilom za mašine x in potem z blagim curkom speri;
- z gobo pa čistilom spuci sam tist kar je usran.

Mislm, da mi je ta ta zadna najbl ušeč. Bom mal z roko pobral vn smeti pol pa sam z bogo pa čistilom mal spucu, spral, pa od spodej sam z visokotlačnim pošpricu.

Hvala za nasvete!
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jan 09, 2006 1:12 pm

Jst pr svojem avtu spucam mašino, samo če sem polil kje olje, al pa če je res blaten motorni prostor. Avto prvo našpricam s sprejem ki razžira maščobo ali pa pošpricam z mešanico čistila (ponavadi navaden pril dam v par litrov vode in spenim zadevo potem pa polijem po celi mašini in počakam ene 10 minut. Potem pa sperem z vapom. Resda je mašina narejena za vožnjo tudi po več vode(terenc) ampak do sedaj nisem imel nobenih problemov. Za osebn avto priporočam pa samo spiranje z šlaufom, kjer ni velikega pritiska(al pa z vapom izpod 120 barov in z razdalje 1 meter.

Najbolje pa se pere mašina če imaš možnost vapa in vroče vode pod pritiskom - takrat spereš vse olje in maščobe dol z mašine v enem šusu, pa sploh ni potrebno nič predpranja s kakimi čistili.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
RKay
Stalni uporabnik

Napisal/-a RKay Po jan 09, 2006 1:33 pm

Kolega mi je reku da je najbolj pošprici pač z čistilnim sprejem (za bremze al pa za mašino), pol pa mašino spihi z kompresorjem za zrak. tako ne narediš popolnoma nobene škode!!!

alesy
Novinec

Napisal/-a alesy Po jan 09, 2006 1:40 pm

Jaz sem pral mašino z vapom in sem si uničil vžigalne kable.
Če bi mogoče počakal, da bi se avto oz. Mašina do dobra posušila, bi bilo vse ok. Mogoče, tak sem ga pa vžigal ko je bil še moker in so seveda začel kabli prebijat.

Ko si v temi odpru pokrov mašine, si lahk vidu, kak so iskre švigale iz kablov na maso mašine. Pač mal se je bliskalo, avto je pa seveda trokiral.

Jaz bi jo samo obrisal s suho krpo, če bi se še enkrat lotil »pranja« mašine.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Po jan 09, 2006 2:23 pm

Jaz masine z vodo ne bi pral. Je prevec stvari okol, k vode ne prenasajo ravno najbolje.

Pr seb ponavad pobrisem motorni prostor po koncanem pranju z eako vodo, s katero sem avto pral. Zelo mastne stvar se ne ocistijo ravno najbolje, tud ne opuca se vsega, je pa najbolj enostavno pa ziher.
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 17 gostov