Bliža se čas ko bo treba na mojem avtu narediti en pošten servis. Pa me zanima če je kdo od vas lastnikov bravotov v kratkem menjal zobati jermen. Zanima me ali je poleg zobatega jermena in šponarja treba menjat še kaj. Nekateri pravijo, da je treba obvezno menjat še vodno pumpo, drugi pa da ni nujno. Pa še to koliko me bo to kaj koštalo
Praviloma se vedno menja tudi vodna pumpa. če je notranja (skrita pod pokrovom zobatega jermena). Vsaj pri moji Alfi je.
Če je notranja, je gnana preko zobatega jermena, kaj sledi, če spusti pa vemo vsi...
Pnavadi vedno kaplja na jermen in lahko zaradi tega povzroči katastrofo.
Strošek je pa zanemarljiv napram generalki...
Sicer je takih primerov malo, so pa se že zgodili in cene notranjih vodnih pump so praviloma precej nižje.
<FyreDaug> fuckin ricers
<FyreDaug> civics are like tampons, every pussy has one
Menjava pumpe načelno ni potrebna, razen če nima avto že zelo dosti kilometrov...
Je pa potrebno menjati španar (7 ksit) in še eno, španarju podobno zadevo (5 ksit).
poglej an kolk se menja pumpa
ker če se mena na 150 000, ti maš pa menjavo jermena na 100 000, pol morš jermen menjat 2x zto se to ponavad vse naenkrat nardi
pa zihr si pol da ti ne bo spustila, tud strošek ni velik
pri menjavi zobatega jermena se menja obvezno vse kar poganja z.jermen ,pri nekaterih samo šponar pri drugih še vodna pumpa zraven pri tretjih pa še vodilne role ker če se te stvari ne zamenjajo pol zaradi tega trpijo ležaji na tistih stvareh ki niso menjane ker je jermen nov in je s tem tudi drugačna napetost oz. obremenitev ležajev kateri posledično zaribajo oz. jih odtrga.
Evo napočil je čas servisa. Pa me zanima kje naj nabavim material, da me bo prišlo najceneje. Vi ki imaste kakšen dober predlog povejte. Po možnosti s cenami ali pa telefonsko trgovine. Pa še to zaželjena okolica Celja.
na bravotu se menja jermen na 125000 km in se mora takrat zamenjat šponar in pumpa. neoriginalni jermen je čist pocen ampak ga moraš potem menjat na 60000km. pumpa od SKF stane deset jurjov, šponar iste znamke kot je original. mislim da je kanadski ležaj je enih 15 jurjov.jast sem nedolgo tega to zamenjau in me je stalo vse skupaj okrog 35 jurjov