Nasveti in napotki ter povpraševanja...

maccek_21
Uporabnik

Kraj: Kranj

sklopka->košara

Napisal/-a maccek_21 Sr sep 06, 2006 2:59 pm

Zdravo

Mi lahko kdo pove kaj posledično mi prinese slaba košara pri sklopki??

ker sklopka dela, samo ta resneta košara naj bi bila obrabljena

Zanima me predvsem kaj se lahko zgodi če bi postala preveč obrabljena?

je možnost da ostanem na cesti kje?

kakšna je sploh fukncija le te??

upam da mi bo kdo znal razložiti

Lp Maccek
Fantje so avtomobili: če ne paziš si pod njimi!

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Sr sep 06, 2006 3:19 pm

Sklopka je v bistvu košara, privita na vztrajnik, ki pritisne lamelo, ki je povezana z osjo menjalnika na vztrajnik in prenese moč motorja na menjalnik. Ločimo potisne sklopke (predvsem na zajlo) in vlečne sklopke (v glavnem hidravlične). Kaj se obrabi? Lahko poči eden od treh centrirnih ploščatih peres ali glavno okroglo pero (feder) in sklopka šloga, trese. Lahko se obrabi tekalna površina potisnega ležaja in ne odvaja enakomerno. Lahko ležaj odpove in cvili, hrešči ... Lahko se izrabi vilica odmikača ali ležaji te vilice. Lahko se pri povsem zdravih elementih izrabi zaskočno pero vlečne sklopke in ostaneš brez sklopke. Sklopka se menja v kompletu (Clutch Kit), obvezno se pregledata semeringa pod vztrajnikom in na gredi menjalnika, omenjena mesta morajo biti suha. Sklopka je zahteven motorni del in se privija z primernim orodjem (moment ključ) Razlog je v relativno malih vijakih, ki jih zlahka odtrgaš (npr. M6), večinoma so na ene 2kg pritegnjeni. Cena običajne sklopke je ene 30K sit, zahtevnejše pa tudi do 100K sit. Za uspešno menjavo rabiš centrirni štift in navodila za zategovanje, kanal in hidravlični voziček. So pa možne tudi domače improvizacije.
Priponke
Samonastavljiva_sklopka.jpg
Lamela.jpg

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Sr sep 06, 2006 3:23 pm

Pri meni je začela drset ,ko je bila košara zanič,pa zelo trda je bila. Seveda pa lahko tudi ostaneš na cesti ,če se polomijo tale " vzmetna peresa", pri meni so se zvile (kako se reče ne vem), ki vračajo potisni ležaj. LP
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
xyxyxy
Novinec

Napisal/-a xyxyxy Sr sep 06, 2006 6:47 pm

Ponavadi začutiš, da je s sklopko nekaj narobe preden čisto odpove, lahko pa seveda tudi na cesti ostaneš. V najslabšem primeru košara razpade in ti lahko nardi luknjo v ohišju menjalnika (vidu na lastne oči, da ne bo kdo reku, da ni mogoče).
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 12 gostov