Nasveti in napotki ter povpraševanja...

psipsi
Nov uporabnik

težave s xsaro - pospeševanje

Napisal/-a psipsi Po sep 11, 2006 9:09 pm

Z avtom Xsaro break 2.0 HDI, 68100 prevoženih kilometrov, do konca oktobra še v garanciji, redno servisiran v avtohiši, kjer je bil kupljen, imam dva problema, ki sta morda med seboj povezana, vendar mi na servisu s pomočjo statičnega računalnika (ki ga priklopijo samo v servisu in ne med vožnjo) ne morejo pomagati. Napake sem zato poskušal pokazati med testnimi vožnjami s spremljanjem servisne osebe, vendar se napake tedaj niso ponovile.

Pozimi (ob temperaturah pod nič stopinj) mi je pri pospeševanju ob vključevanju na avtocesto obratomer nenadoma (v trenutku) poskočil za 500 obratov in se nato vrnil na dejansko vrednost. To se je dogajalo nekako med 2000 in 3000 obrati in v četrti oz. peti prestavi in samo ob začetnem hudem pospeševanju, motor je bil pri tem že ogret na delovno temperaturo (75 st. Celzija je normalno na mojem merilniku).

Od junija naprej pa opažam, da je avto pogosto neodziven pri pospeševanju v četrti oz. peti prestavi. Po nekajkilometrski vožnji v koloni (popravilo dolenjske avtoceste) s hitrostjo 60-80 km/h in nato ob sprostitvi prehitevalnega pasu je avto zmogel pospešiti le do hitrosti 110-120 km/h, nato pa je šele po kakšnih 300-500 metrih ali še več začel delovati turbo polnilnik in avto dobesedno pognal ("vzelo mi ga je izpod nog") v običajne obrate za hitrosti okrog 150-170 km/h, kolikor normalno vozim po avtocestah. Enaka napaka se je zgodila tudi pri vožnji v koloni s 130 km/h in nato poskusom pospešitve na višjo hitrost. Glede na moč motorja in moje izkušnje z avtom je takšno delovanje nenormalno.

Glede na to, da mi napake ni uspelo dokazati, se na servisu branijo kakršnegakoli posega, čeprav je avto v garanciji. V pogovorih s kolegi je bil največkrat omenjen dozirnik zraka (luft mass messer) kot možen problem.

Kaj lahko v danih razmerah storim oz. ali kdo pozna točno rešitev problema?

Hvala lepa in lep pozdrav,
Janez

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po sep 11, 2006 9:15 pm

Pri enakih simptomih na Xantii ni pomagal nov LMM, prej bi rekel da gre za EGR ventil, ki zastaja. Obenem preglej tudi vse tanke cevke, ki komunicirajo s temi ventili. LMM ne probaj čistiti.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov