Pozdrav.
Prečesal sem forum na temo Rover, a nisem dobil dovolj informacij, zato:
Pred nekaj dnevi mi je očitno počilo tesnilo glave (predpostavimo, da ni počila glava).
Avto je Rover 414 si, letnik '98, prevoženih cca. 115kkm.
Naj opišem: po nekaj kilometrih vožnje avto še vedni ni grel, kjub temu, da se je kazalec za temperaturo obnašal popolnoma enako kot zmeraj. Najprej je kazal hladen motor, potem čez par km počasen dvig na delovno temp. in tam je ostal. Še po nekaj km vožje ugotovim, da gretje še vedno ne dela. Prevozim cca 14km. Ustavim avto, gledam, nič ne vidim (bila je tema). Posumim termosat najprej, a avto bi potem moral kljub temu greti, saj je kazalec za temp. kazal normalno temperaturo.
Drugi dan odprem pokrov motorja. Ekspanzijska posoda suha in zato avto ni mogel greti, saj ni bilo medija za to. Grem kar po 6 litrov mešanice antiriza (za moj avto predpisano nekje 5,5l) in počasi dolijem kar čez 5 litrov. Avto po poskusnem štartu še vedno, spet kljub normalni kazalčevi temp. ne greje! Spet popije malo hladilne, spet malo dolijem, še par deci in takrat se pojavijo v ekspanzijski rave kapljice, kot čokoladen sladoled in potem se je vse premešalo v sluz. Povoham ekspanzijsko in ekola, olje. Pogledam šibko za olje, vsa penasta kot vanilijev sladoled. Zapacana do 80% njene celotne dolžine. Odvijem pokrovček za nalivanje olja, takisto penasto.
Očitno je antirfiz stekel v oljne kanale, karter in sigurno še kam.
Avta ne priganjam, niti ko je mrzel, niti ko je ogret, vozim 98% penziš, izvzeta prehitevanja, a NIKOLI ne prigajam hladnega, takrat vozim kot po jajcih.
Kličem po raznoraznih servisih. Cene in ure so: od 5 ur in 50k popravila, do 3 dni in 150k popravila.
Na enem izmed servisov (med cenejšimi od variant) so mi povedali, kako bi uredili: menjali bodo tesnilo, brusili glavo, pošraufali, nalili olje in čistilo za hladilne kanale in pustili, da motor teče. Olje bi naj pobralo nekaj te mešanice/svinjarije in malo počistilo pač. Potem bi odlili čistilo iz hladilnih in olje in bi nalili novo olje in antifriz. Po kakih 1000km pa bi naj spet menjal olje.
Pred cirka 10kkm je bil menjan zobati jermen, jermenica, španer, vodna črpalka. (Blaž Benčina,
www.roverservis.com). Rečeno, storjeno.
Jaz sem skeptičen, da je postopek dovolj natančen, saj je svinjarija sedaj povsod in se bojim, da bi motor potem še delal nekaj časa. Potem pa veselo riknil in avto bi romal na odpad. Verjetno je brezveze omenjat, da avto potrebujem nujno in dnevno.
Lepo prosim, če mi lahko kdo napiše,
kako je to treba delati. Kaj je nujno in potrebno, kaj ni, kam naj grem na servis (sem iz Maribora).
Poznam
www.roverservis.com. , sem zadovoljen, a če seštejem servis + da je treba avto šlepat v Ljubljano, vidim pred sabo črno in zeleno flourescentne zvezde.
Lepo prosim za kakšno konstruktivno pomoč in mneje čimprej.
Lep pozdrav.