Nasveti in napotki ter povpraševanja...

dunker
Stalni uporabnik

Škripanje ob zavijanju, Punto letnik 2001

Napisal/-a dunker Pe feb 02, 2007 7:28 pm

Lep pozdrav vsem skupaj!

Po nepreštevnih popravilih mojega "avta" v zadnji polovici leta se spet pojavljajo simptomi nove bolezni ...

Stvar je v tem, da nekaj zelo čudno škriplje oziroma se sliši neko mehansko drgnjenje, ko močno zavijam pri nizkih hitrostih (naprimer na parkirišču). Na samem volanu se ne čuti, da bi bilo kaj narobe. Skrbi me, da bi šlo za (električni) servo volan, ker je baje precej pokvarljive sorte (sicer pa, kateri del Fiata pa ni?), ampak dvomim, da bi opisano stanje ustrezalo težavam s servo volanom, ker je slišati neko mehansko škripanje. So mogoče krivi kakšni ležaji, končniki, kaj jaz vem?

Hvala za odgovore,

Anže

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 So feb 03, 2007 9:09 am

Verjetno ti guma drsa po blaniku, če imaš širše.

Uporabniški avatar
DJRider
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a DJRider So feb 03, 2007 10:28 am

Vzami dol gumo in poglej ce so ploscice in diski vredu... lahko pa da je tudi zaradi kolesa samo mocno dvomim da bi bilo to narobe...

Uporabniški avatar
Darko_24
Nov uporabnik

Napisal/-a Darko_24 So feb 03, 2007 11:35 am

Kot si že sam napisal, ne gre za servo volan. Sam imam Puntota l.2006 (prejšnji model), sedaj ima nekaj več kot 27.000 prevoženih in včasih se pojavijo enaki simptomi kot pri tebi.Ko pridem na parkirišče in zmanjšam hitort skoraj na nulo,pritisnem rahlo na zavoro da se čisto ustavim, izpod koles zelo močno zacvili oz.se slisi tako kot plošcice nebi več imele zavorne obloge in bi bile že čisto obrabljene. Pa so nove. Problem je v materialu ploščic,včasih se na njih in na disku nabere umazanija pa potem tako čudno cvilijo. To lahko rešiš le z menjavo ploščic,kakšno drugo firmo če te full moti. No takšni so siptomi pri meni,mene ne moti,ker se zgodi redko kdaj. Ne vem če sem ti s tem kaj pomagal,še vedno pa lahko obiščeš kakšnega serviserja pa ga povprašaš malo o tem škripanju.
Lp

dunker
Stalni uporabnik

Napisal/-a dunker So feb 03, 2007 8:42 pm

Okey, najlepša hvala za odgovore. Širina gum pomojem ni kriva, ker mi z letnimi 195 gumami ni škripalo, kakšen mesec po menjavi za zimske 165 pa je pričelo škripat in sedaj je ta pojav vedno bolj očiten. Morda je res kaj s ploščicami - če je catch le v materialu, bom z lahkoto preživel, mene osebno praktično nič ne moti. :D Bom pa v izogib kakšnih resnim posledicam najbrž zadevo vseeno pokazal mehaniku.

Hvala za odgovore še enkrat,

Anže

trafo66

Napisal/-a trafo66 So feb 03, 2007 8:56 pm

kakega punta pa maš ko pišeš da so letne gume 195. mislim da če je kak 1,2 ali podobno potem ni čudno da škriplje s takimi valjarji na kolesih. za take gume je treba malo večja makina. s tem si uničiš komplet podvozje in še najbolj trpi servo volan k je prešvoh.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov