Uf esem, zopet "pretiravaš" :P Boš spet kregan, da so tvoji prispevki predolgi.
Predvsem pooblaščeni serviserji!
Verjetno se BigBossom iz Centrale ne splača ukvarjanje s takim marginalnim trgom (če do njih skozi množico filtrov sploh prispe kakšna informacija), kot je slovenski, vse je položeno v nižje roke, ki pa zaradi nekaj avtomobilov seveda nimajo v interesu ustvarjanja zdrah, zamer in čistk znotraj šefovskih struktur. Tako da rešitve znotraj firme ne bomo kaj hitro dočakali.
Ob tem se spomnim na dogodek kolegice, ko je pred davnimi leti kupovala Lado Nivo pri "stricu", ki je sedaj biggboss "moje" znamke. Želela je kupiti novo Nivo rdeče barve, a imel je samo umazano bele. In ko ga je vprašala, če je možno naročiti novo rdečo Nivo, da ni problem glede čakanja, ji je "stric" odgovoril: Saj ne kupuješ paradižnikov! Imamo take pa konec. Mogoče je to prava pot, kajti danes očitno podjetje cveti, verjetno tudi na račun tega, da isti avto pri uradnem zastopniku za Slovenijo, ki ima sedež v Italiji, stane tudi miljon ceneje kot pri nas. Vendar večina ljudi tega ne ve. In od tega živijo, od neznanja, nepoznavanja povprečnih uporabnikov, zato si lahko privoščijo kar si.
Druga pot bi lahko bila, da ojačamo tržne in ostale inšpekcijske službe, a tudi če bi bilo to možno, takoj spet trčimo na problem nedelovanja pravne države. Skratka - rešitev je na obzorju - vedno enako daleč! Bomo zato kar obsedeli?
Tako kot si napisal, problem pravne države. Pri nas je to zamegljen pojem, vendar zahvaljujoč posameznikom, ki se najdejo v stiski in tako počasi premikajo tudi to kolesje, stvari gredo naprej. Žal kot 1 sam, ne moreš kaj dosti, konstantne pritožbe izven naše preljube deželice poameznikov (1+1+1+1+1+1+...), vendarle pomagajo, če ne drugega kvarijo ogled, ker peremo umazano perilo vidno vsem (v mislim imam predvsem kazni zaradi predlogih postopkov pred sodiščem EU) in tako silijo naše ritoljubne politike, da ne morejo vsega skupaj gladko ignorirati (to je po mojem mnenju eden največjih problemov: popolna ignoranca; takoj drugi pa metanje polen pod noge)
Poskus Africa, ki se je začuda dosti hitro uresničil na njegovo zadovoljstvo (upam!), ne more biti prava pot reševanja gnilih razmer, saj zahteva prevelik osebni angažma - ne samo časovno, tudi finančno, z znanjem marsičesa - vse to navadnemu slovenskemu smrtniku ni dostopno.
Žal se ne morem strinjati. Želela bi si, da bi bilo drugače, vendar je svet naravnan tako, da če sam ne boš znal poskrbeti zase, nihče drug ne bo.
Morda je edina možna pot povezovanje v interesne skupine (podobno kot nekatera povezovanja malih delničarjev ipd), za kar so lahko forumi raznih avtomobilskih strani - kot je npr. Avtomobilizem.com - idealen začetni organizacijski okvir. Tako seznanjeni s konkretnim problemom, povezani in s precej več potencialnih financ in znanja kot posameznik, bi zainteresirani tudi lažje navezovali stike npr. s kompetentnimi odvetniki, morda s pritožbenimi servisi, kot je npr. tisti iz Mb (samo primer, ne vem, koliko je vreden), razni inšpektorji in šefki servisov in zastopstev ne bi mogli več kar tako lagat, farbat in ignorirat množice (pa čeprav majhne), tudi medijem bi bili bolj zanimivi od posameznikov itd itd.
Ideja se mi zdi vsekakor vredna premisleka, vsekakor so ustvarjalci tega foruma tudi nedavno pokazali, da imajo ambicije in znanje ter očitno tudi željo, da se a.com razvija in raste. Seveda je kot laik in opazovalec lažje na splošno razglabljati o takih zadevah, ko pa se je treba lotit pa to potrebuje ogromno logistiko za seboj, da ne omenim osebne angažiranosti.
Zakaj ne bi v te namene izkoristili foruma kot okvirja za povezovanje in organiziranje. Forum je nekaj, kar je pri roki, kar nam je blizu, kar lahko združuje pozitivno energijo sicer med sabo različnih ljudi, kjer proti institucijam ne stoji več goli posameznik ampak organizirana skupina (znotraj foruma - vsaj na začetku). Morda je ideja res potrebna globljega in treznejšega razmisleka, a interesa lastnikov foruma ni potrebno iskati daleč nekje v območju uresničevanja Dobrih in Velikih Idej - konkreten interes je že tu!
Vse te možnosti so zanimive vsakemu in nenazadnje lahko zelo povečujejo privlačnost forumov - s tem pa tudi možnosti oglaševanja, denarce od reklam ipd. Obojestranska korist - tipična win-win situacija. Tudi to, da bi forum dolgoročno lahko postal močan igralec s konkretnim vplivom, ni zanemarljivo in ne bi smelo biti lahkotno ignorirano. Podobno je s stanjem na trgu rabljenih avtomobilov (z vsemi anomalijami - od prevrtavanja kilometrov dalje) - s takim povezovanjem v okvirih foruma bi bi bilo možno na stanje precej vplivati - npr že z informiranjem/osveščanjem ljudi z nekakšnimi črnimi listami.
Ideja se mi zdi vsekakor vredna premisleka, vsekakor so ustvarjalci tega foruma tudi nedavno pokazali, da imajo ambicije in znanje ter očitno tudi željo, da se a.com razvija in raste. Seveda je kot laik in opazovalec lažje na splošno razglabljati o takih zadevah, ko pa se je treba lotit pa to potrebuje ogromno logistiko za seboj, da ne omenim osebne angažiranosti. Tudi kar se črne liste, nekaj podobnega obstaja že od samega začetka, no, gre za listo, s plusi in minusi (
http://www.avtomobilizem.com/katalog ), mogoče je le malo premalo opazna. Uporabljena. Je že tako, da hitreje reagiramo, ko vidimo naslov v smislu: Kupil nov avto pa je že sranje...ali xxxznamka je zanič!, itn. Po moje bi se lahko začelo s tem, da je nova rubrika, ki je namenjan samo različnih izkušnjam različnih serviserjev, kot imamo ostale rubrike (kupovanje avtomobilov, vozila prihodnosti, izleti itn.). Mali korak, kjer bi bile take izkušnje na kupu ( in ne razmetane med kupovanje avtomobilov, servisiranje in splošno debato). Mogoče? No, da ne bo tole izvenelo kot pametovanje o organizaciji foruma, ni to moj namen.
Prepričan sem, da je tu za vse prisotnega dovolj interesa! (Če ga na moje veliko razočaranje že ni bilo za kritiko v več ozirih vprašljivih razumevanj in ravnanj nekaterih (Gumball) ter posledično za izobraževanje nosilcev le-teh, torej v končni fazi razumevanja za dvig varnosti in kulture - ne samo na cesti. Izobraževanje je sploh poglavje zase.) Čas je, da se vsi skupaj zavemo, da je forum lahko mnogo več kot nek hobi posameznikov. Najlepše pa je, da za vse to niso potrebne neke velike spremembe niti denarni vložki, za začetek je povsem dovolj skupen trezen razmislek in dobra volja vpletenih in odločujočih.
Afric je pokazal, da pot je, če je volja - in to sam. Koliko bi bilo marsikje moč narediti, če bi nastopili povezano. Potrebe po tem so - možnosti tudi. Prav tako konkretni interesi! Je tudi volja?.
Izobraževanje... Jah...ponavadi je tako, da ko pridemo iz službe/šole in se vsedemo za računalnik, ne iščemo dodatne "šole", ampak sprostitev. Vendar a.com ima veliko vlogo pri izobraževanju na subtilni ravni, kajti človek se največ nauči, če se uči v sproščenem okolju, po možnosti nezaveden tega početja. Takoj, ko dobi občutek, da ga nekdo želi učiti pa nastopi odpor. Zato pa je dobro, da a.com z večanjem članom večja število različnih "svetov", ki tu pa tam tresnemo drug z drugim in pokažemo različne plati medalje. Kot pri africu. Slišali smo dve zgodbi, vsak pri sebi pa se je odločil, katera mu je bolj verodostojna. Četudi se berejo komentarji, da je afric z samosvojo napeljavo avtoakustike uspel uničit popolnoma nov avto, je meni osebno to argument na trhlih temeljih. Sicer nimam ne vem kakšnega znanja, kar se elektronike tiče, vseeno vem, da če voziš avto na servis, po možnostih večkrat za isto zadevo, upravičeno lahko pričakuješ, da bodo znali odpraviti napako. Žal pa sem tudi sama že nekaj časa nazaj prišla do zaključka, da se ponavadi uradnim zastopnikom in serviserjem enostavno ne da ukvarjati s popravili. Oz. da je potrebno za isto stvar večkrat priti in predvsem plačati in ni potem nič bolje. Imam s tremi uradnimi zastopniki take izkušnje in z samo enim res odlične, ker vedno opravi 100%. Četudi je drag. Zato raje vozim k preverjemu privatniku, ki mu ni vseeno ali je stranka zadovoljna ali ne. Take ljudi potrebujemo. Ljudi, ki jim ni vseeno. Na vseh podorčjih. Tudi meni osebno se zdi ideja o a.com kot splošno znani referenci o (ne)uspešnosti v posameznih skupin serviserjev, prodajalcev, nategovalcev itd odlična. Konec koncev je to že sedaj na forumskem nivoju, če pa bi to postala še na splošnem (da bi jo malo bolj izpostavili), bi verjetno imela še večjo težo.
Evo, sem se še jaz malo razpisala, da ne bo esem osamljen jezdec. Vsekakor je africova tema ena takih, ki odpira nova vrata, zato upam, da ne bo zamere, če je moj post po esem-ovem vzoru na trenutke zašel iz konkretne situacije na bolj splošno raven. Evo, sedaj sem pa tko zmozgana, da grem spet spat. :P