Napisal/-a blazu Po jul 16, 2007 7:07 am
Živjo!
Že nekaj časa mi pri Renault Clio (letnik 2001) ne dela notranja osvetlitev, ko odprem vrata ali odklenem avto z dalinjcem.
De sedaj sem ugotovil sledeče:
- Če luč prižgem s stikalom deluje brez problemov, prav tako deluje tudi "bralna" lučka za sovoznika.
- Ko sem meril napetosti na priključku luči, sem videl, da je napetost med + (rdeča žica) in maso (bela žica) samo nekaj čez 6V. Na drugi masi, ki se uporablja pri ročnem vklopu (črna žica) pa je napetost 12V.
- Ko zaklenem avto z dalinjcem napetost izgine in se pojavi, ko avto odklenem. Pozabil sem preveriti,če napetost po določenem času pade, ko zaprem vrata.
- Preveril sem belo žico z ohm metrom, ki je očitno problem, do računalnika (bel konektor na UCH pin A8) in izgleda ok. Pregledal sem tudi računalnik in na oko nisem našel kakega slabega stika.
- Tudi stikalo na vratih deluje, ker se mi normalno prižiga lučka za indikacijo odprtih vrat na armaturni plošči.
Luč je najprej začela delovati le občasno in nato "žmrkati", kar nakuzuje na fizično okvaro (strgana žica, slab spoj na konektorju, slab lot...), ki pa je nikakor ne morem locirati. Ob vlažnem vremenu se luč zelo poredko tudi prižge; ponavadi samo hitro utripa.
Ali je kdo že imel kakšne podobne težave. Sicer si mislim, da dokler ni hujšega niti ni tako moteče, vseeno pa me moti, ker imam avto v garaži in vedno kaj iščem po temi.
Lahko kdo izmeri napetost pri avtu, ki mu to deluje normalno?
Hvala in lep pozdrav,
Blaž