Za začetek - sem popoln laik v motoroznanstvu - pokrov motorja dvigam za namene kontrole olja in dotakanja tekočine za spiranje vetrobanskega stekla

Imam MB Vito 112CDI, s turbodizelskim motorjem, ki mi v zadnjem času močno zadimi. Dimljenje je izrazitejše ob hladnem zagonu, ko motor še ni ogret. Pri hladnem motorju v prostem teku brez dodajanja plina se iz izpuha vije bolj siv dim, ko dodam plin se pokadi črno. Tudi ob vožnji se mi pri pospeševanju zakadi predvsem črn dim - ni se lepo peljati za menoj. (dim ni moder, kar naj bi po nevadbah na tem forumu kazalo na žretje olja)
Pri segretem motorju je prosti tek brez kajenja (ima le določen rahlo močnejši vonj - kar se mi zdi pri dizlih običajno), tudi pri vožnji mora biti pospeševanje res močno, da mi zadimi, običajno v kak klanec.
Pa še o faktih:
- Poraba je povsem normalna 8.5 do 9l (pri vklopljeni klimi)
- olje bilo zamenjano 3.000 km nazaj, stanje je na max
- pospeševanje je ok, razen v klanec s prenizkimi obrati (kar sem mi zdi običajno)
- katalizator je brez keramike (prazen lonec), naknadno povedal prejšnji lastnik
Problem moram rešiti, pa ne bi rad na uradnem servisu denarja šenkaval. Če je kaj za zamenjat so tukaj opcijsko tudi neoriginalni deli. Če je slučajno problem v katalizatorju, si predstavljam, da mi ga lahko odpravi vsaka delavnica za izpuhe...
Kaka diagnoza, nasvet?