Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Audi in menjava ležaja

Napisal/-a AM Po maj 14, 2007 6:39 am

Bi prosil za pomoč za audi a4 l.99 .

Med vikendom sem vzel dol sprednjo desno gumo in vzel dol disk ... Odvijačil sem tudi tisti vijak ki je na sredini, kjer je mast notri ampak ležaja nisem videl... Naprej nisem več razdiral, ker nisem glih siguren kako naprej...

Zdaj se mi zdi, da moram še manšeto dol vzet in očitno odvijačit nek vijak ki je skrit tam notri da dobim dol ta boben in pridem do ležaja...

Ali ima kdo kak link ali pa da mi vsaj napiše postopek kako priti do ležaja da ga zamenjam...

Mel bi še pa eno vprašanje... Kako ima audi glede zavornih oblog... Pri nekaterih avtomobilih vem da začnejo zavore cvilit oz. piskat predno so popolnoma obrabljene...Pač kao opozorilo, da je potrebno menjati čimprej. Me pa znanima kako ima to audi ???
Zato ker mi na ovinkih čudno hrusta spredaj. Očitno gre za ležaj, lahko bi pa bile pa tudi slabe zavorne obloge...

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Po maj 14, 2007 6:45 am

Kako se ležaj napiše v angleščini ??? Skušam najt kakšno stran na googlu glede menjave ležaja, pa ne vem .... Thx...

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po maj 14, 2007 7:28 am

AM je napisal/-a:Kako se ležaj napiše v angleščini ???

kolesni lezaj - wheel bearing

ni audi je pa prikaz...
Slika
Slika
Slika
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND Po maj 14, 2007 7:40 am

MacTron to je ležaj od zadnjega kolesa! Sprednje ima drugačen ležaj in tudi za podret rabiš več časa.

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Po maj 14, 2007 8:18 am

Ja spredaj je drugače tole... Ravno takole sem pričakoval da bo, kot je na slikah amapk je čist drugače narejeno... Spredaj sem vzel vsak vijak dol ampak še vseeno ne dobim te glave dol... In ravno zato sprašujem in je očitno še nek vijak zadaj za glavo v menšeti noter, da lahko potem tole glavo dol dobim... Pač naprej nisem razdiral in raje prej vprašam...

Hvala vseeno za pomoč... Bi pa prosil še če kdo kaj ve, kako je s tem...

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Po maj 14, 2007 8:44 am

Evoga sem že našel .... Malo sem se moral potrudit na googlu, pa sem našel...

Če bi kdo potreboval, je lepo prikazano slikovno in tekstovno komplet menjava rok in vse... za audi ....

Bom tole preštudiral, pa bom vidu, kaj sem pozabil narest...
http://www.audiworld.com/tech/wheel43.shtml

Vseeno pa ostaja še vprašanje ali je kakšno opozorilo pri audijih kdaj so zavorne obloge že bolj na koncu... Pri nekaterih avtomobilih vem da začnejo zavore piskati oz. cviliti, me pa zanima kako ima audi l.99 s tem ??? Če kdo ve...

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Napisal/-a HOLLAND Po maj 14, 2007 9:12 am

AM je napisal/-a:Ja spredaj je drugače tole... Ravno takole sem pričakoval da bo, kot je na slikah amapk je čist drugače narejeno... Spredaj sem vzel vsak vijak dol ampak še vseeno ne dobim te glave dol... In ravno zato sprašujem in je očitno še nek vijak zadaj za glavo v menšeti noter, da lahko potem tole glavo dol dobim... Pač naprej nisem razdiral in raje prej vprašam...

Hvala vseeno za pomoč... Bi pa prosil še če kdo kaj ve, kako je s tem...

Ne v manjšeti noter ne bi smelo bit nobenega šraufa. Polosovino drži v tistem zobniku kjer je ležaj kot en segerjev obroč, zato, da če roko zviješ, ti polosovino avtomatsko sname iz zobnika, ker čene bi ti vtrgalo polosovino iz menjalnika. Ampak za ležaj ven dobit moreš ko snameš dol polosovino celotno tole pesto dol vzet in ležaj izbit ven. Ampak pazi ko ga boš dajal nazaj noter, da ga ne obremeniš preko kroglic, ker ga boš lahko pokvaru že prej ko ga boš rabu.

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Napisal/-a HOLLAND Po maj 14, 2007 9:14 am

AM je napisal/-a:Vseeno pa ostaja še vprašanje ali je kakšno opozorilo pri audijih kdaj so zavorne obloge že bolj na koncu... Pri nekaterih avtomobilih vem da začnejo zavore piskati oz. cviliti, me pa zanima kako ima audi l.99 s tem ??? Če kdo ve...

Mislim, da ima na ploščicah kot en senzor, ko ta senzor začne drsat po disku ti v avtu zasveti lučka. Nisem pa siguren.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po maj 14, 2007 11:30 am

@HOLLAND vem da so tiste slike gor zadnji konec... in tudi vem da je precej dela
za podret v sprednjem koncu ...btw AM je hotel predvsem vedet kako se v anglescini
rece tej stvari jaz pa sem dodal se... prikaz

@AM v ploscici imas kabel (senzor) vsaj tako je pri meni...
Slika

ko se ploscica izrabi pa na board-comp izpise naslednji znak
Slika
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
traktor TDI
Novinec

Napisal/-a traktor TDI Po maj 14, 2007 11:53 am

Doma bo to težko zamenjat. Sploh ležaj ven zbit in drugega not stisnit, sploh če ne veš prav kaj delaš. V delavnici to s prešo enakomerno stisnejo.

Menjava ležaja je 20€ v delavnici.

weta
Novinec

Napisal/-a weta Po maj 14, 2007 12:16 pm

glede na tvoj post, vidim, da je znanja o teh opravilih bolj malo. zamenajva ležaja prednjega kolesa je zahtevno opravilo, ki zahteva posebna orodja. Kot je že predhodnik napisal, rabiš prešo, zelo verjetno pa tudi snemalce zglobov volana in prednje preme. Sneti je namreš potrbno cel del v katerem je ležaj. Istočasno s tem, ko iztakneš volanski končnik in premo, pa tudi polosovina zdrsne ven. Potem pa v prešo in star ležaj ven. Lahko se tudi igraš s kakšno macolo in nastavki. pri tem boš zeo verjetno poškodoval površino luknje v kateri je ležaj, zato boš novega toliko težje noter zabil. Pri neveščih tega opravila je več kot 50 % šans, da uničiš ležaj ko ba noter tolčeš.

moj predlog.....daj 20 evrov za delo, 25 za ležaj, v bližnjem bifeju spij eno pivo in povem ti, da boš dosti bolj srečen, kot če boš cel dan delal in na koncu ugotovil, da si stvar zajebal.

Uporabniški avatar
Pavka
Stalni uporabnik

Kraj: IZLAKE

Napisal/-a Pavka Po maj 14, 2007 12:43 pm

Ne morem verjet, čega se vse nekateri za evre ne spomnIte sami menjat..
:D :D :D :D Ha ha ....Zakaj?....Nihče več ne ceni posel avtomehanika..ampak za vse vas s faksi in doktorati je avtomehanik še vedno ZAKON.
Za takšen posel....80€, seveda le delo. Zakaj? Ker je to Audi..Za Clio morda ?? 20€
:lol: :lol:

profič
Nov uporabnik

Kraj: Šmarje pri jelšah

Napisal/-a profič Po maj 14, 2007 10:07 pm

Bravo Pavka,tako se govori. 80 bi stalo delo dokler ne bo še kaj zraven zj...al,
vsaj optiko če ne druga, +,+,+,+,+
po pameti da ne bo več škode kot koristi
stvar ne moreš popravljat ,če ne veš kako deluje

Uporabniški avatar
civic 99
Nov uporabnik

Kraj: mb

Napisal/-a civic 99 Če maj 17, 2007 8:08 pm

Ja najbolje da to delo prepustiš usposobljenim za to in tistim ki imajo orodje. Slej kot prej bodo vsi "pametnjakoviči" (ne mislim vseh ) ki si sami popravljajo avte ugotovili da se ne splača bit preveč pameten in delat nekaj na pamet LP :roll:

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če maj 17, 2007 9:38 pm

Sam ste pa res eni ej.... mislim sploh ne veste če ma prešo ali orodje...kok ma znanja in tako dalje pa že kr neki kritizirate....

Kaj čej pa zna pa mu sosed dela v fabriki kjer mu lahk ležaj sprešajo? jebalo ga je samo to da ga ni znal ali ni mogu dobit dol....Celo življenje se ućimo in zelo dosti iz prakse....če bo stvar zajebal jo bo on... ni vprašal za pametni ( ali glup) nasvet ampak kako se stvar dobi dol.

Ko sem jaz petko šravfal sem se marsikaj poleg naučil mnogo česar prej nisem vedu....tud pr bremzah sem neki zajebu ampak pol popravu pa zadeva špila... zdej boste vsi rekli kaki butl... raj bi dal 200 jurjo ( 100 me je tak prišlo orodje in material) pa bi mel drug avto s katerim bi se vozo lahk še par let....... ampak ne mam zadovolstvo ( čeprav je potrebno mnogo živcev) in to je važn. Niso važni tok tisti evri ampak zadovolstvo ko človek neki sam nardi.Tisti ki sami tega ne delate ne boste nikol vedli in razumeli zakaj se gre.

Drgač ma pa že 17 let stara petka senzorje za izrabljene ploščice ( zdej celo za vse štir diske), tak da verjamem da jih ima audi tudi.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Če maj 17, 2007 10:30 pm

glej...ti ne rabis pomojem sploh mansete dol jemat..
ti bi moral odsraufat tisti vijak na dredi diska ki ti drzi polosovino....
pol odsraufal spodaj z roke pesto dol, odsraufas vodilo od volanske letve....in se odsraufas pesto dol z amortizerja....tko bi nekako moglo bit....aja pa se celjust dol s pesta...in pol bi pesto moral imet ze v roki...pol pa se sledi menjava lezaja s preso obvezno ;) ker ce ne ga bos zjebal ce ga bos not nabijal ;)
LP pa srecno in previdno
Slika

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Pe maj 18, 2007 6:18 am

lisko je napisal/-a:Sam ste pa res eni ej.... mislim sploh ne veste če ma prešo ali orodje...kok ma znanja in tako dalje pa že kr neki kritizirate....

Kaj čej pa zna pa mu sosed dela v fabriki kjer mu lahk ležaj sprešajo? jebalo ga je samo to da ga ni znal ali ni mogu dobit dol....Celo življenje se ućimo in zelo dosti iz prakse....če bo stvar zajebal jo bo on... ni vprašal za pametni ( ali glup) nasvet ampak kako se stvar dobi dol.

Ko sem jaz petko šravfal sem se marsikaj poleg naučil mnogo česar prej nisem vedu....tud pr bremzah sem neki zajebu ampak pol popravu pa zadeva špila... zdej boste vsi rekli kaki butl... raj bi dal 200 jurjo ( 100 me je tak prišlo orodje in material) pa bi mel drug avto s katerim bi se vozo lahk še par let....... ampak ne mam zadovolstvo ( čeprav je potrebno mnogo živcev) in to je važn. Niso važni tok tisti evri ampak zadovolstvo ko človek neki sam nardi.Tisti ki sami tega ne delate ne boste nikol vedli in razumeli zakaj se gre.

Točno to sem si tudi sam mislil, ampak sem se vzdržal komentarja in jim pustil veselje...

Drgač pa Dariooo thx za razlago, na googlu je svašta in sem tam videl kako je vseskupaj sestavljeno in da sem se motil... Drgač čakam na pravi trenutek, ko bom mel čas, se bom lotil akcije... Prešo imam doma za te zadeve, tak da sploh ni blema glede tega kako ven dobit ležaj in potem nazaj noter...

Drgač pa za koga ki ga zanima je sprednji ležaj za audi cena : 30 Eur...

Edino kar me še skrbi je kaj narest, če notranji del ležaja ostane gor... V velik primerih sem videl, da je ostal gor, kjer pa je potem pisalo, da je samo s parimi udarci tudi to dol snel... Ne vem če je tako preprosto... Bomo videli...

Uporabniški avatar
red_mamba
Stalni uporabnik

Napisal/-a red_mamba Pe maj 18, 2007 6:27 am

Pavka je napisal/-a:Ne morem verjet, čega se vse nekateri za evre ne spomnIte sami menjat..
:D :D :D :D Ha ha ....Zakaj?....Nihče več ne ceni posel avtomehanika..ampak za vse vas s faksi in doktorati je avtomehanik še vedno ZAKON.
Za takšen posel....80€, seveda le delo. Zakaj? Ker je to Audi..Za Clio morda ?? 20€

Če bi se mehaniki obnašali kot se je treba do strank obnašat in nebi bli sami cigani mislim da bi blo več folka pri uradnih mehankarjih.
Sicer smo pa tud taki z doktorati in faksi k mamo dobre mehanike za kolege pa nam oni to zrihtajo za lepe pare, kljub temu da je audi :lol:
Bad things happen to good people all the time for no reason!

Adijo Slovenija

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Pe maj 18, 2007 7:25 am

red_mamba je napisal/-a:
Pavka je napisal/-a:Ne morem verjet, čega se vse nekateri za evre ne spomnIte sami menjat..

Če bi se mehaniki obnašali kot se je treba do strank obnašat in nebi bli sami cigani mislim da bi blo več folka pri uradnih mehankarjih.
Sicer smo pa tud taki z doktorati in faksi k mamo dobre mehanike za kolege pa nam oni to zrihtajo za lepe pare, kljub temu da je audi :lol:

To je pa tudi res... Najbolj, kar mi je dvignilo pri avto servisih, ko sem šel na različne servise in sem pač plačal tisto in seveda piše kaj so ti vse zamenjali... Jaz sem šel pa preverit in je večinoma bilo že vse rabljeno, samo da je bilo očiščeno... To se mi je pa res zdelo zaman... Očistim lahko jaz tudi sam, če bi hotel.. Zato pa pravim da osnovne servise raj sam naredim in sam kupim nove stvari in sam zmontiram... Vem da je novo in vem da se lahko zanesem na to... Sramotno je kaj delajo...
Recimo glih pred enim tednom se je zgodilo, ko je moj sodelavec peljal leto starega terenca na servis in so nekaj zjebal, da je olje spuščal po tleh... In so mu avto kar izročili, da je servis opravljen. Saj ne rečem, da se pač zgodi ampak kaj delajo je res sramotno... Sedaj morajo pa kardan menjat kolikor sem razumel, ker so nekaj zajebal... Še sreča da na garancijo... Kaj bi bilo, če nebi bilo več garancije na avtomobilu... Avto servisi so pač en tak preprost način kako nekoga nategnit za neki kar sploh ni bilo narejeno... Dejstvo je da kdor zna, zna tako sam narest, kdor pa ne bo pa pelu avto na servis in tak ne bo vedu a je blo tak ko piše na računu al je vse skupaj nateg...

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a lexuss Sr avg 01, 2007 1:53 pm

no dons sm se jst lotu tega. in kva me je ustavl. jeben končnik volana k ni šou dol in pa pesto kateri je naštiman na roki. za to pa res nimam orodja in sm touku eno uro in se ni niti premaknil. zdej vem kašno orodje se rab tko da to še kupm pol pa sam h enmu zamenat ležaje. lahko bi pa odšraufu une tri vijake uspodi in mi pesta sploh ne bi blo treba šlatat.
avtor je reku da mu v ovinkih hrusta. no men to že na raunem hrusta haha
golf 3 vr6
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot], MMNeo in 16 gostov