Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
_miha_
Novinec

Kraj: Ljubljana

Nedela števec pri polotu 6N po menjavi smd diod

Napisal/-a _miha_ Sr avg 22, 2007 11:15 pm

Pozdravljeni!

tkoje je blo jaz sm iz avta uzel števec ven, ga razdru zamenjal vse smd diode, ki osvetlujejo števec, zamenjal sem tudi smernike za šmiguce da jih imam zdaj modre. Ko sem vse zmontiral nazaj skupaj mi cagar za km/h in obratomer ne delata, števca za gorivo in tem. motorja pa delata.

ko dam kontakt se slišijo motorčki eni, pa ko se pelem mi enkrat obratomer dela pol spet ne, a je lahko da nism jih dal nazaj gor tko k sm jih dol uzel?

a kdo kej ve kaj bi lahko bilo narobe. Pa kako se sploh lotit popravt. spet mam razdret števc in upam da bo delu :D
Slika

drugače pa osvetlitev je ful lepa modra.

LP

Uporabniški avatar
TriCikl
Stalni uporabnik

Kraj: Štajerska

Napisal/-a TriCikl Če avg 23, 2007 1:03 am

Če ti enkrat dela drugič pa spet ne prever kontakte, lahk da kej nisi dobr nazaj dau al pa si kje kak kontakt mal poškodoval.
Prelude To Disaster

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Če avg 23, 2007 6:22 am

jaz sem imel tak problem tudi pri p106 ko sem menjaval zarnice.. sem premalo stisnil skupaj kontakte.

HiM
Nov uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

Napisal/-a HiM Če avg 23, 2007 12:51 pm

Bom še jaz dodal eno vprašanje o števcih da ne smetim drugih tem. Opozorilna dioda za gorivo je prenehala delovat, je možno da je dioda crknala? Števec za bencin dela normalno. Kako se to menja, je treba celotno armaturko snet ali kako(Seat Toledo 1995).

ivanetich
Novinec

Kraj: bohin

Napisal/-a ivanetich Če avg 23, 2007 1:05 pm

dej dej še slikce gor k modr sveti k jest tud razmišlam v tej smeri da bi se spravu to zamenjat.

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Če avg 23, 2007 1:13 pm

him: to ni dioda ampak navadna žarnica. Odpreš in menjaš žarnico.

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Kraj: žužemberk

Napisal/-a rover416 Če avg 23, 2007 1:23 pm

jst mislim da si neki anrobe sestavil na podlagi.in se zatika kje.tuki en rabis dost experimentirat da stevec steka.vem ko sm sam pri sebi e 600000 razkopu stevce :D

Uporabniški avatar
_miha_
Novinec

Napisal/-a _miha_ Če avg 23, 2007 1:50 pm

rover416 je napisal/-a:jst mislim da si neki anrobe sestavil na podlagi.in se zatika kje.tuki en rabis dost experimentirat da stevec steka.vem ko sm sam pri sebi e 600000 razkopu stevce :D

ja sej vrjetno tudi zato k dam kontakt une motorčke al kwa so zavrti nazaj lepo

drugače sm podru pa še enkrat bom skupi dal. a se kazalci čist potisnejo do dol al je 1-2mm lufta?

pa ni navadna žarnica ampak je smd diode. slike bom dans dal kako sveti
Zadnjič spremenil _miha_, dne Če avg 23, 2007 3:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Kraj: žužemberk

Napisal/-a rover416 Če avg 23, 2007 2:03 pm

tuki cist malenkost premal
zategnes vijak ploscice z stevilkami i ze steka to tko lepo na uc preveri z roko lepo premikaj cagrcek bos vidu ce kje kaj zasteka pa pol probaj ce dela :D

Uporabniški avatar
_miha_
Novinec

Napisal/-a _miha_ Če avg 23, 2007 2:17 pm

rover416 je napisal/-a:tuki cist malenkost premal
zategnes vijak ploscice z stevilkami i ze steka to tko lepo na uc preveri z roko lepo premikaj cagrcek bos vidu ce kje kaj zasteka pa pol probaj ce dela :D

tnx

sm odpravu napako, preveč sm nabil gor cagerje :D zdej sm dal tko gor da je med ploščico pa cagerjom 1mm lufta in dela tko k prej.

morm še pogledat k mi noče svetit za levi zmiguc. pol bo pa popolno.

Uporabniški avatar
_miha_
Novinec

Re: Nedela števec pri polotu 6N po menjavi smd diod

Napisal/-a _miha_ Če avg 23, 2007 5:40 pm

ewo use mi dela smd dioda mi ni delala sm zamenu :D
tkole pa zgleda sam so slike bol meglene :D je pa čez dan slikan.
Slika
Slika

tkole pa vezje zgleda k sm zamenu smd diode
Slika

HiM
Nov uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

Napisal/-a HiM Če avg 23, 2007 6:40 pm

Mi lahko še en svetuje kako se pride to teh opozprilnih lučk kaj je treba dol vzet pri koncernu vw/seat/audi..

P.S.: ta modra osvetlitev res izgleda ubijalsko..pa še radio vidim da maš v tej barvi :D

LP

Uporabniški avatar
_miha_
Novinec

Napisal/-a _miha_ Če avg 23, 2007 9:49 pm

jaz sem po tem delu. en na drugem forumu je tko naredu.
Števec

Kaj potrebujemo?
- 20 x SMD LED diod*
- torx ključ
- križni izvijač
- spajkalnik s tanko špico
- cin

*(16x SMD TOP LED in 4x SMD SIDE LED - za osvetlitev zaslona)

SMD TOP LED
barva: modra
svetilnost: 125mcd
kot svetilnosti: 120°
valovna dolžina: 470 nm
tip leče: water clear
velikost: 3,2 x 2,8 mm
2,9-3,3 V z 30mA

SMD SIDE LED
barva: modra
svetilnost: 90mcd
kot svetilnosti: 120°
valovna dolžina: 470 nm
tip leče: water clear
velikost: 3,2 x 2,8 mm
3,5 V z 20mA

Odstranitev števca
Na začetku odstranimo masko števca, pritrjena je z dvema torx vijakoma zgoraj in spodaj. Še prej snamemo masko pod volanom. To držita dva križna vijaka. Za lažji dostop, volan pomaknemo nazvdol in odstranimo še spodnja dva vijaka. Će so vsi zunaj, odstranimo masko. Z nekoliko težavami vam bo le uspelo. Najbolje je da prestavite ročke za smerokaze in brisalce v najnižjo stopnjo, ter počasi vlečete masko iz leve strani volana.

Odstranimo vijaka
Slika
Pravtako odstranimo vijaka spodaj pod volanom
Slika

Kadar so vijaki zunaj, vidimo "aktualen" števec. Tukaj ponovno odvijemo 2 torx vijaka in nato števec nagnemo proti sebi.
Slika

Sedaj na zadnji strani števca odstranimo modro povezavo, Vijoličen zatič dvignemo, kabel se avtomatsko sam loči od števca. Vzamemo števec iz avta in ga položimo na čisto podlago.
Slika

Pogled v števec
Na zadnji strani števca odvijemo vse vijake in odstranimo bel plastičen pokrov.
Slika

Na sprednji strani je plastična šipa pritrjena s 4 vijaki. Uporabimo manjši torx ključ.
Slika

Pazljivo jo dvignemo in položimo na čisto podlago, tako se izognemo praskam.
Slika

Pravtako odstranimo črno plastiko, še prej pa izvlečemo paličice za ponastavitev ure in km.
Slika
Odstranimo folijo števca, katero pa omejujejo kazalci. Zato potrebujemo majhen izvijač. Preden se lotite, na folijo okoli kazalca podložite trdo podlago, da je ne boste poškodovali. Potrebno je veliko potrpežljivosti. Zapomnite si lego kazalcev za kasneje. Izvijač položite pod števec (seveda folijo zaščitite) in počasi z občutkom dvigujete kazalec navzgor. nato ga lahko primete ter počasi z občutkom povlečete navzgor. Za kazalec temperature in tanka postopek ponovimo.

Ko odstranite vse kazalce, folijo števca snamete. Sedaj vidite vse svetlobne diode. Preko led diod imamo zaslonk katerega odstranimo. Okvir je fiksiran s klipsi. Odpustimo klipse, celoten obodni okvirček vključno z zaslonom dvignemo. Gumijasti blendi naj ostaneta tam kjer sta, možno je da se med montažo nagnejo in nato prikazujejo nepravilne znake.

Klipsi
Slika
Slika

To naj bi ležalo pred vami
Slika

Zamenjava diod zasije
Sedaj zamenjamo diode na vezni plošči z modrimi. Stare, zelene SMD diode odlotamo in nadomestimo z modrimi SMD diodami. Najbolj enostavno je, ae je ena stran SMD diode segreta in jo nato s spajkalnikom potiskamo navzgor. S pinceto odstranimo SMD diodo in jo nadomestimo z modro. Lega SMD diod je prikazana na spodnji sliki:

Povezan diagram SMD diod, rdeča je plus, modra je minus
Slika

Kadar zamenjate vse diode, števec sestavite nazaj v obratni smeri. Kazalce položite na enako pozicijo kot so bili odstranjeni. Preden vse sestavite nazaj v Polota, stestirajte števec in se čudite super modremu izgledu

TO SM OD ENGA KOPERAL. UPAM DA TI BO KAJ POMAGALO, drugače sem jaz zamenu tud za smernike v števcu smd diode ,da lučke za smernike tud modro utripajo.
Pa vse smd diode sm kupil od enga k sm ga najdu na bolhi zato ker ic niti ht ni imel

ivanetich
Novinec

Kraj: bohin

Napisal/-a ivanetich Če avg 23, 2007 10:31 pm

_miha_ je napisal/-a:ewo use mi dela smd dioda mi ni delala sm zamenu :D
tkole pa zgleda sam so slike bol meglene :D je pa čez dan slikan.
Slika
Slika

tkole pa vezje zgleda k sm zamenu smd diode
Slika

ej to si bomba naredu res :D :D ...a lahko smernike tud na rdečo vržeš? ti kolk je pa to kj nevarn mislm a lahko kakšen neizkušen kekec kot jst unič celo vezje? kako pol do novega?
pa kje si že dobil diode? kje se da to dobit :D :D :D :D

Uporabniški avatar
_miha_
Novinec

Napisal/-a _miha_ Pe avg 24, 2007 4:22 pm

jah kok je navarn??, merkat morš da lepo odspajkaš dol diodo, pa k boš novo prispajkal nazaj gor nesmeš preveč dolg segrevat da ne skurš diode. k so tok mejhne te diode smd je mal težji delat (kokr za koga). drugače pa navarno da zjebeš kej vezje pomoje da ni mal morš bit potrpežliv.

kle na tem linku sm dobu smd diode
http://www.bolha.com/oglas2107323
te sm uzel PLCC-2 LED, 140°, 20mA, MODRA 500mcd, 465nm

komot daš lahko za smerokaze rdeče.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] in 14 gostov